Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проведе се Глобална здравна среща на Г-20 под председателството на Италия

Марио Драги и Урсула фон дер Лайен преди Глобалната здравна среща на върха
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Под италианското председателство на Г-20 се провежда Глобалната здравна среща на върха чрез видеоконференция. Участват 20 държави и 12 международни организации.

Срещата е ръководена от премиера на Италия Марио Драги и от председателя на Европейска комисия, Урсула фон дер Лайен от вила Памфили в Рим . Участие взе и председателя на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. 

Европейската Комисия в синхрон с Италия отдаде голямо значение на здравната среща  на лидерите на Г-20 с предварително договорените  ангажименти. Те ще бъдат одобрени чрез така наречената "Римска декларация". Тя е в полза на  многостранното отношение на здравната политика, въпросът за ваксините без ограничения за износ, на лицензите за тях, както разработване (включително и Китай) на оперативна съвместна система за обмен на данни и информация за ранно предупреждение в случай на потенциални извънредни ситуации при епидемии.

Председателя на Европейска комисия, Урсула фон дер Лайен каза, че целта е да има ваксини за всички до края на 2021 г. като 100 милиона дози да са за страните с ниски и средни доходи.

Италианският премиер Драги заяви, че неговото правителство ще осигури още 300 милиона евро финансиране за програмата "КОВАКС" (COVAX) за справедливо разпределение на ваксините Covid-19.

На срещата на върха по въпроса за здравеопазването той обясни, че Италия до момента е дарила 86 милиона евро и още 30 милиона за "свързани многостранни проекти".

Драги също така смята, че САЩ вероятно скоро ще отменят ограниченията си за износ на ваксини, тъй като доставките за вътрешна употреба са предостатъчни и мнозинството американски граждани са били ваксинирани.

"Сигурен съм, че сега САЩ ще премахнат бариерите за експорт на ваксини. Сега те са до голяма степен ваксинирани", посочи той.

Германия пък ще предостави приблизително 30 милиона дози ваксини срещу Covid-19 на по-бедните страни до края на 2021 г., заяви канцлерът Ангела Меркел.
Канцлерът предупреди, че последните данни показват, че така нареченият индийски вариант на Covid-19 изглежда "по-агресивен" дори от първоначално регистрирания в Обединеното кралство. Тя също така подчерта, че ролята на Световната здравна организация в борбата с тази и бъдещите кризи трябва да бъде по-силна.

Меркел призова останалите страни членки на Европейския съюз да последват примера на Берлин и да споделят останалите дози ваксини и други доставки, необходими за борба с пандемията, с нуждаещите се страни.

По-рано в петък френският президент Еманюел Макрон обеща неговата страна да предостави 30 милиона дози ваксини срещу Covid-19 на развиващите се страни до края на 2021 г.
Кристалина Георгиева предложи план на Международния валутен фонд от 50 милиарда евро за ускоряване на прекратяването на коронавирусната пандемия.

МВФ очаква планът, чиято цел е да ваксинира най-малко 40% от световното население срещу Covid-19 до края на годината и поне 60% до юни 2022 г., да генерира около 9 трилиона долара за глобалната икономика до 2025 г.

От обещаните 50 милиарда долара, най-малко 35 милиарда ще представлява безвъзмездно финансиране, докато останалите 15 милиарда щяха да бъдат осигурени от националните правителства. Предварителна инвестиция от допълнителни 4 млрд. долара ще бъде предвидена за инициативата "КОВАКС".

"Силните и координирани действия са изходът от тази безпрецедентна здравна и икономическа криза", заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. "Засилваме кредитирането там, където е необходимо, и работим върху устойчивостта на дълга. Можете да разчитате, че ние ще изиграем своята роля."

Според доклад на  учени подготвен за участниците в събитието днес, "светът навлиза в ерата на пандемиите и трябва да е подготвен срещу бъдещи заплахи" , предвиждайки  възможността от нови научни битки в бъдеще.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин льо Пен

Крайната десница във Франция е победител на първия тур на изборите

Френската крайна десница е победител на първия тур на предсрочните парламентарни избори във Франция и е на път да стане първа парламентарна сила.  Победата на крайнодясната партия „Национален сбор“ е факт - по предварителни данни тя е спечелила към 34% от гласовете на френските избиратели, води в над 400 района и може да спечели между 250 и 280..

публикувано на 01.07.24 в 01:05

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат прогнозите на социологическите агенции. Прогнозите..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе избрано за домакин, като едно от иновативните, което има множество осъществени идеи, свързани с..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и това е фактът, че пълноправната ни интеграция в Шенген е един от неговите приоритети. Унгария..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен транспорт завършии предстои изготвянето на окончателната стратегия, съобщиха от транспортното..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които изгоряха. Запали се църква. Горят автомобили. Постоянно евакуират жители от райони близо до..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните избори - от 2022 година, избирателната активност е по-висока с 20 процентни пункта. За последен път..

публикувано на 30.06.24 в 19:00