Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корупцията е основният проблем за Кипър, сочат социологически анкети

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Корупцията е основният проблем за Кипър, сочат социологическите анкети за настроенията на избирателите седмица преди предстоящия парламентарен вот. На 30 май почти 558 000 гласоподаватели ще определят своите избранници за 56-те места в Камарата на представителите.

34% от кипърците поставят на първо място сред проблемите на страната корупцията и искат да видят решения за нея от политическите партии, които се борят за места в парламента. Делът на хората с тази позиция през май е с 6 процентни пункта повече отколкото през март.

Кипърският въпрос се нарежда на четвърто място по важност с 15%, губейки два процентни пункта от март. Въпреки спада той ще играе съществена роля и на тези избори, тъй като около 30% от анкетираните смятат, че ситуацията за неговото решаване се е влошила след неформалната петстранна среща в Женева през април.

Това показват последните големи социологически изследвания, които бяха обявени преди парламентарните избори следващата неделя. Тази нощ изтече разрешеният от закона срок за огласяване на резултати от проучванията на общественото мнение.

Основните политически партии се очаква да запазят сегашните си позиции. За дясноцентристката партия ДИСИ ще гласуват най-много – 17 - 21% от избирателите, според различните проучвания, а основната опозиционна партия - лявата АКЕЛ, привлича 16 - 19% от гласуващите.

Според нагласите, регистрирани в социологическите анкети, е възможно изборите да доведат до осемпартиен парламент.

60% от кипърците не са доволни от предизборната битка на партиите. Според тях  кампанията е негативна, без убедителни послания към гражданите. Само 25% от анкетираните твърдят, че партиите представят решения на проблемите, които вълнуват хората. 

Програмата за ваксинация и общото управление на коронавирусната пандемия от правителството също са обект на предизборни оценки.

40% от анкетираните имат „положително” отношение към реализирането на програмата за ваксинация, 7% заявяват, че тя се управлява много добре, „отрицателно” и „много отрицателно” събират 30% от оценките.

Правителството се справя „много добре” и „положително” с овладяването на пандемията, смятат 38% от анкетираните, докато 32% оценяват работата му като „отрицателна” и „много отрицателна”. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фалиралото ВиК-Дупница преминава окончателно към "Кюстендилска вода"

Общинското ВиК-Дупница, което е с 2,5 млн. лева задължения и на практика е във фалит със запорирани сметки от повече от две години, от 1 юли преминава юридически, финансово и организационно към регионалния оператор "Кюстендилска вода". Това обяви за БНР кметът на Дупница Първан Дангов. От тази дата цената на питейната вода за Дупница и 16-ет села..

публикувано на 30.06.24 в 13:13
Видинският митрополит Даниил е избран за нов български патриарх.

Видинският митрополит Даниил е новият патриарх

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов Български патриарх  на провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанския митрополит Григорий - 66.  3 бюлетини са недействителни. "Председателят на избирателното бюро обяви Негово високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, получил повечето гласове, за канонично и..

публикувано на 30.06.24 в 13:01

Бедствено положение заради безводието в свищовското с. Овча могила

В свищовското село Овча могила е обявено безсрочно бедствено положение заради безводието. Засегнати са над 1200 жители, двата центъра за болни с деменция и държавната болница за рехабилитация. Проблемът с безводието е свързан с непрекъснато авариращия 7-кирометров довеждащ водопровод за Овча могила, който снабдява селото от водоизточника в..

публикувано на 30.06.24 в 12:57
Любомир Дацов

Любомир Дацов: Няма политическа воля за постигане на необходимите резултати за еврозоната

България няма политическа воля да постигне резултатите за влизане в еврозоната . Това каза пред БНР Любомир Дацов, член на Фискалния съвет и бивш заместник-министър на финансите.  "Не е толко важно дали през есента, или през зимата ще покрием критериите за инфлацията. ... Срокът, който отново отместваме, е 1-ви януари 2026 г.. ... Реалистично е..

публикувано на 30.06.24 в 12:46

Парното и топлата вода поевтиняват средно за страната с 8,5 на сто

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно, цените влизат в сила от утре - 1 юли, и ще са валидни през следващия едногодишен период. Най-голямото поскъпване на тока за бита е за клиентите на "Електрохолд"..

публикувано на 30.06.24 в 12:35
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Правителство с мандата на ГЕРБ ще има много ниска подкрепа

Правителство с мандата на ГЕРБ ще се ползва с много ниска подкрепа . Прогнозата направи пред БНР политологът Петър Чолаков и коментира, че ако ГЕРБ и ДПС си напазаруват 6 гласа, това не им решава проблема с легитимността , защото " такъв тип управление ще бъде толкова отвратително за голяма част от избирателите , че неговият живот ще бъде много..

публикувано на 30.06.24 в 12:02

Взривове в Одеска област, Русия свалила 36 украински дрона

Русия продължава да обстрелва критична инфраструктура и жилищни райони в Украйна, а президентът Володимир Зеленски отново призова за предоставяне на оръжия с голям обсег на страната му. Взривове отекнаха тази сутрин в Одеска област, сирените за въздушна тревога бяха задействани в Одеса и региона около девет часа местно време. По информация..

публикувано на 30.06.24 в 11:26