Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остри реакции по света заради отклонения от Беларус самолет

Външно министерство: На борда е имало български гражданин

| обновено на 24.05.21 в 12:09
Литва започна разследване след кацане на самолета във Вилнюс. Предстоят разпити на членовете на екипажа и част от пътниците.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Принудителното отклоняване на самолет на авиокомпанията Ryanair, пътуващ от Атина за Вилнюс, към летището в Минск предизвика остри реакции по света. По време на престоя му в Беларус, обяснен от властите със заплаха за сигурността на машината, беше задържан журналистът Роман Протасевич.

Възможността за обсъждане на нови санкции срещу Беларус бе включена извънредно в дневния ред на Европейския съвет.

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел призова за международно разследване на инцидента. Той каза, че при инцидента беларуските власти са застрашили безопасността на пътниците и екипажа.

Американското правителство порица остро действията на Минск. Държавният секретар Антъни Блинкън настоя за незабавното освобождаване на Роман Протасевич. 

„Искаме незабавното му освобождаване. Този шокиращ акт на режима в Беларус застраши живота на повече от 120 пътници, включително американски граждани", изтъкна Блинкън. Подкрепяме свикването възможно най-скоро на съвета на Международната организация за гражданска авиация, посочи той.

От външното министерство в София информираха, че на борда на самолета е имало български гражданин и заявиха, че България определя случилото се като абсолютно неприемливо нарушение на международното право.

Министерството на транспорта на Беларус е създало комисия за разследване на инцидентаБеларуските власти изпратиха изтребител, принудил самолета на ирландската авиокомпания да кацне вчера в Минск на основание получено съобщение за бомбена заплаха на борда, оказала се фалшива. Според властите авиодиспечерите дали „препоръки“ на екипажа на самолета на „Райънеър“, а не са го принуждавали да кацне, използвайки заплахи. Минск изрази готовност да допусне посещение на външни експерти, за да се запознаят с разследването.

Литва започна разследване. Властите във Вилнюс съобщиха, че предстоят разпити на членовете на екипажа и част от пътниците. 

Литва възнамерява да предложи значително разширяване на санкциите срещу властите в Беларус заради принудителното отклоняване на самолета и ще поиска и обявяването на въздушното пространство на страната за небезопасно за граждански полети, заяви литовският президент Гитанас Науседа. Той поиска освобождаването на задържания журналист Роман Протасевич и определи случилото се като акт на държавен тероризъм.

Литовският външен министър Габриелиус Лансбергис обсъди въпроса за самолета с помощник държавния секретар Филип Рийкър. Министърът призова за твърд отговор от страна на Запада. Междувременно външният министър на Латвия Едгарс Ринкевичус заяви, че въздушното пространство на Беларус трябва да бъде затворено за всички международни полети. 

Ръководителят на комисията по външни работи на Сената на САЩ Боб Менендес, заедно с колеги от Чехия, Латвия, Германия, Литва, Ирландия, Полша и Великобритания, излязоха с изявление по повод инцидента и призоваха за забрана на всички полети над Беларус. Освен това съобщението съдържа препоръка към страните от НАТО и Европейския съюз да наложат санкции на Минск и да прекратят способността на беларуските власти „да използват Интерпол и други международни организации за по-нататъшни атаки срещу демокрацията в Европа“.

Белгия призова Европейския съвет да въведе забрана за полети до ЕС на националния авиопревозвач на Беларус "Белавиа".

Ирландия смята, че няколко агенти на разузнаването на Беларус са пътували с отклонения самолет и са го напуснали след кацането в Минск и задържането на Роман Протасевич, посочи ирландският външен министър Саймън Ковни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11