Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва настоя за „трезва оценка“ на инцидента с приземения самолет в Минск

Руският външен министър Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските власти призоваха за трезва оценка на инцидента със самолета на "Райънеър" и ареста на беларуския опозиционер Роман Протасевич.

По думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков някои настояват за санкции, а други твърдят, че всичко от „а“ до „я“ отговаря на международните авиационни правила и норми.

„В дадения случай има много противоречиви изявления и ние не бихме искали да участваме в тази надпревара – прибързано да осъждаме или подкрепяме някого“, посочи той.

За трезва оценка на случилото се призова и руският министър на външните работи Сергей Лавров:

„Важно е ситуацията да бъде оценена на трезва глава. Още повече, подчертавам още веднъж, беларуските власти изразиха готовност да предоставят цялата необходима информация“. 

Сергей Лавров припомни други случаи на принудително приземяване на самолети от близкото минало:

„През 2013 г. по настояване на Съединените щати Австрия приземи принудително самолета на боливийския президент без каквито и да било последващи извинения. През 2016 г. самолет на беларуските авиолинии беше принудително приземен в Киев, защото Службата за сигурност на Украйна се интересуваше от намиращ се на борда арменски гражданин“. 

Лавров увери, че руското посолство в Минск вече е поискало консулски достъп до задържаната заедно с Роман Протасевич руска гражданка.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Литва започна разследване след кацане на самолета във Вилнюс. Предстоят разпити на членовете на екипажа и част от пътниците.

Остри реакции по света заради отклонения от Беларус самолет

Принудителното отклоняване на самолет на авиокомпанията Ryanair, пътуващ от Атина за Вилнюс, към летището в Минск предизвика остри реакции по света. По време на престоя му в Беларус, обяснен от властите със заплаха за сигурността на машината, беше..

обновено на 24.05.21 в 12:09
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лидерът на демократите в Сената е посъветвал Байдън да прекрати кампанията си за преизбиране

Лидерът на Демократическата партия в Сената на САЩ Чък Шумър е казал на среща в събота на президента Джо Байдън, че ще бъде по-добре за страната и за Демократическата партия той да прекрати кампанията си за преизбиране, съобщи вчера Ей Би Си нюз. Според..

публикувано на 18.07.24 в 10:18
Урсула фон дер Лайен в Европарламента в Страсбург, 18 юли 2024 г.

Урсула фон дер Лайен представя кандидатурата си за втори мандат начело на ЕК

Урсула фон дер Лайен представя днес своята кандидатура в Европарламента в Страсбург за втори мандат начело на Европейската комисия. След дебат в пленарната зала кандидатурата ѝ ще бъде гласувана в 14 ч. българско време. "Никога няма бездейно да..

публикувано на 18.07.24 в 10:05

Декларации в НС по повод 187-мата годишнина от рождението на Васил Левски

С декларации по повод 187-мата годишнина от рождението на Васил Левски започна днешното пленарно заседание на Народното събрание. Представители на различни формации изтъкнаха неговите заслуги и направиха паралел с проблемите днес:..

публикувано на 18.07.24 в 09:57
Делян Пеевски

Пеевски: ДПС настоява за председателски съвет заради огненото бедствие

ДПС настоява за председателски съвет заради огненото бедствие, каза председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, както и отправи критики към поведението на президента, по думите му заминал отново извън държавата. Продължава борбата с пожарите в..

публикувано на 18.07.24 в 09:53

Над 50% от обажданията с въпроси към НОИ - за болничните и майчинството

Над 100 000 са обажданията в контактния център на НОИ, достъпен на номер 0700 14 802, през първите 6 месеца на годината. На ден са обработвани над 800 обаждания. Това съобщиха от НОИ. Повече от половината въпроси са били за изплащането и..

публикувано на 18.07.24 в 09:25

Пожарът край селата Ваксево и Фролош се е разгорял отново през нощта

Пожарът на около 200 декара гора край селата Ваксево и Фролош, община Невестино, се е разгорял на места отново през нощта и днес ще бъде окончателно угасен, казаха от Югозападното държавно предприятие.  Над 50 души пожарникари и горски служители гасиха..

публикувано на 18.07.24 в 09:15

Кейт Смит: Искаме да рестартираме отношенията с Европа, не отново да се присъединим към ЕС

Над 45 европейски лидери се събират в замъка Бленъм във Великобритания на среща на върха на Европейската политическа общност. "Представителността е много широка. Европейската политическа общност е форум, събиране, не е институция . Няма..

публикувано на 18.07.24 в 09:09