Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се коват шампиони с подръчни средства

Катерачи изграждат със собствени средства зала в Пловдив
Снимка: Владимир Пеков



В началото на май националният ни отбор по спортно катерене се завърна със 7 медала от Европейското първенство за юноши и девойки в Русия. Следващата им голяма цел е Европейската купа в дисциплините скорост и трудност, която ще се проведе в Австрия на 12-13 юни.

Организацията обаче е малко сложна, защото зала, предназначена за нуждите на националния отбор, няма, всеки тренира с клуба си, а двама от националите - Алекс Тоткова и Николай Русев, пътуват по няколко пъти седмично от Пловдив, за да тренират в София. През почивните дни пък всички катерят на скали из страната. Всяка седмица, когато не вали.

Алекс Тоткова

Но защо няма отделна зала за катерене в голям град като Пловдив?

"Всичко е много скъпо и трябва много ентусиазъм. Ако споменем на някого в Европа, че тези деца пътуват по час и половина в посока, за да тренират, няма да ни повярват", казва Ивайло Радков - Фазата, един от треньорите на националния отбор. 


На 25 и 26 юни в Инсбрук има кръг от Светотното първенство и амбициите на треньорите на 16-годишната Алекс са да я пратят да се състезава при жените. Това, казано на езика на спорта, е да я "хвърлят в дълбокото" - нещо, за което тя упорито се готви. За да участва, обаче, са нужни и финансови средства, които засега треньорите не са успели да намерят. 

А често се налага родителите да плащат, за да може децата им да представят България на европейската и световната сцена.


Преди няколко месеца пловдивският фотограф и катерач Владимир Пеков, познавайки се с Алекс, Ники и родителите им, решава да вземе нещата в свои ръце и обединява около себе си приятели, с които създават

"самоделна" зала за катерене в Пловдив

Изграждане на стената

Тя се намира в запуснат някогашен месокомбинат, чийто наем плащат от джоба си, както делят и всички други разходи. Техен приятел им подарява плот, на който, с помощта на приятели от София пък, да завинтят хватките, а в социалните мрежи Пеков отправя призив за даряване на стари матраци... Защото дунапренът се оказал много скъп, а стената е с боулдъри и се пада от 4 метра на земята. 

"Залата е некомерсиална. Искахме да имаме място, на което да тренираме и да се развиваме. Родителите на Ники Русев и Алекс Тоткова са търсили общината преди две години, но за тези две години няма никаква ответна връзка. Ние прескочихме тази стъпка и направихме, каквото можем, със собствени усилия" - казва Владимир Пеков.

Алекс и Ники в

Освен в състезателното катерене, младите български катерачи жънат успехи и в скалното катерене, и то на световно ниво. 9а е една от най-високите категории маршрути - съвсем малки хватки, понякога за един или два пръста, почти никакви стъпки и често - огромен надвес, в който за да пребориш законите на физиката, трябва да си в перфектна форма и да си тренирал до дупка с години. През 2015 г. Ивайло Радков става първият българин, преминал 9а. През 2020-а Алекс Тоткова, тогава на 15 години, стана първата българка, изкатерила 9а, и първият български катерач, преминал 9а извън страната. Няколко месеца по-късно 14-годишният тогава Николай Русев изкатерва два такива маршрута в рамките на една година.

И понеже засега в България има само два маршрута с тази категория, за да продължат с развитието си, катерачите трябва да пътуват до скалните обекти в чужбина, което, разбира се, е свързано с разходи, които отново се покриват основно от родителите.

Бившият месокомбинат вече е зала за катерене

Най-голямото постижение на българин в състезателното катерене е на Благовест Лазаров - сребърен медал на Световно първенство. През 2019 г. Алекс Тоткова става трета на Световното в Арко, Италия. 

Сега целта е златен медал - на Световното във Воронеж, Русия това лято. "А защо пък не и два" - пожелава си Фазата.


Няколко проблема трябва да бъдат решени, за да се построи една голяма зала за подготовка на катерачи на световно ниво, смята Станимир Желязков, член на УС на БФКА. Първият е собствеността на залата. В България и в Германия, например, наемите са едни и същи, но там има голяма катерачна общност и бизнес планът заработва лесно, тук инвеститорът не е на печалба. Трябва подпомагане по места. Второ, в залите маршрутите са направени така, че да са удобни на общата маса катерачи, за състезателите трябва обособено пространство, където да се сменят непрекъснато маршрутите. 


"Нямаме бюджет. Министерството на спорта ни отпуска бюджет за участие в европейски и световни първенства, но не и за европейски и световни купи, а истинската подготовка е именно там, с участието в купите. Ако искаш да си в елитния спорт, трябва да участваш във всички купи, през цялата година" - категоричен е Станимир Желязков.

Бронзов медал за Слав Киров

Както във всеки друг спорт, за да има успехи на високо ниво, трябва да има по-добро финансиране, казва и Георги Пенев, треньор в клуба по катерене към НСА:

"В момента бюджетът на федерацията (Българска федерация по катерене и алпинизъм - бел.ред.) не е достатъчен за цялото нещо. Има подпомагане на клубно ниво и допълнителни средства, които се изискват от родителите. Трябва да се търсят още пари, за да може тези таланти, които имаме сега, да не ги изпускаме. Ние сме го докарали до това световно ниво, но с много голяма мъка се случват нещата

Имаме много големи шансове и отиваме само за медали".

Първо място за Ники Русев

Репортаж по темата чуйте в звуковия файл.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56