Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдигане на локдауна на 21 юни в Англия под въпрос

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Плановете за пълно вдигане на локдауна на 21 юни в Англия са под въпрос, след като случаите на заразявания с индийския вариант на вируса се удвоиха за седмица, смята професор Дани Алтман от лондонския Имперски колеж.


Професор Алтман заяви тази сутрин за "Скай нюз", че последната фаза за излизане от локдауна, която предвижда премахване на всички ограничения на социалните контакти е на „ръба на бръснача“. За него това не е изненада, защото с нарастването на случаите с индийския вирус, нарастват и тревогите.

Лично професор Алтман смята, че не трябва да се избързва. Той не е единственият на това мнение. Неговият колега от Имперския колеж професор Нийл Фъргюсън също постави под въпрос пълното вдигане но локдауна на 21 юни, като все пак уточни, че много ще зависи от данните в последните две-три седмици.

Междувременно прогнозата е за хубав и слънчев уикенд на Британските острови и се очаква събиране на повече хора в заведения или паркове.

Британските пъбове обаче изразиха загриженост, че въпреки хубавото време се очаква да продадат 21 милиона халби бира по-малко от нормалното по това време на годината.

Въпреки облекчаването на повечето мерки все още остават в сила такива като консумацията само на маса, а това ограничава броя на хората, които могат да бъдат обслужени.

От Асоциацията на пъбовете категорично настояват да се изпълни обещанието за пълно вдигане на локдауна на 21 юни.





 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Залез над остров Кос.

Мерки за справяне с водната криза в редица гръцки региони

Гръцкото правителство обяви допълнително финансиране на проекти за справяне с водната криза в редица региони. Планирано е също ограничаване броя на туристите по островите, където не достига питейна вода. Гръцкото правителство отпуска 11 милиона и половина евро за общини, където има недостиг на вода. Изменението на климата и сушата..

публикувано на 07.08.24 в 10:16

Жена е пострадала при взрив и пожар в автомобил в движение

Жена е пострадала при взрив и пожар в автомобил по време на движение, съобщиха от ОДМВР- Перник. Инцидентът е станал вчера, около 17, 15 ч. на автомагистрала "Струма" след трети тунел посока Перник. По първоначални данни взривът възникнал след като 29-годишната жена, която шофирала автомобила, запалила цигара. Експлозията най-вероятно е..

публикувано на 07.08.24 в 10:13
Болница в Италия

Италия е на второ място в Европа за донорство на органи

Италия е на второ място в Европа за донорство на органи, отчита Националният център по трансплантации на страната. Постигнатият резултат е за 2023 година като Италия  е втора с 28,2 донора на милион жители след Испания с 48,9. Трета е Франция , следват Обединеното кралство  и Германия. Докладът съдържа над 200 страници анализи, графики и..

публикувано на 07.08.24 в 10:03

Депутатите приеха програмата на НС за седмицата

Депутатите приеха предложената програма за работа на Народното събрание за седмицата, така както бе предложена от председателя на Народното събрание. В нея фигурират 21 точки, като сред законопроектите, които депутатите трябва да приемат на второ четене, е и този за въвеждане на еврото в България. Над 20 точки в предварителната..

публикувано на 07.08.24 в 09:59
Бойко Борисов

Борисов: Кандидати за премиери бол, не се меся

За ГЕРБ няма никакво значение кой ще е служебен премиер и кои ще бъдат служебни министри, заяви в кулоарите на парламента Бойко Борисов. Аз мисля, че кандидати за премиери има бол, коментира лидерът на ГЕРБ пред журналистите в НС: "Най-правилно 6 милиона имена да сложим - без децата, и всички в България да са кандидати за премиери...

публикувано на 07.08.24 в 09:57

Симеон Караколев: Да се криминализира незаконната търговия на дребни преживни животни

Опасно е чумата да прехвърли границата и да се заразят животни в България, защото това може да доведе до унищожаването на животновъдството – дребни преживни животни.  За това предупреди Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация в България в интервю пред БНР. Той призова депутатите спешно да вземат..

публикувано на 07.08.24 в 09:56

По-високи глоби за предизвикване на пожар в Гърция

Гасенето на пожара в граничната планина Славянка продължава и от гръцка страна. Висок риск от пожари в Гърция има и по островите в Егейско море, предупреждават от Гражданска защита. Увеличава се броят на арестуваните за причиняване на пожари. Превенция, борба и справяне с последствията от пожарите в България, Гърция и Кипър..

публикувано на 07.08.24 в 09:21