Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовият министър: Бюджетът има сериозни структурни проблеми

| обновено на 28.05.21 в 14:45
Финансовият министър Асен Василев на брифинг в София, 28 май 2021.
Снимка: БГНЕС

Бюджетът има сериозни структурни проблеми, заяви служебният министър на финансите Асен Василев на редовния си петъчен брифинг. Близо 1,3 милиард лева вече са разходвани, като 810 милиона от тях - за непредвидени разходи:

„Структурно бюджетът към началото на май вече има сериозни проблеми и трябва да се дърпат пари от най-разнообразни места, за да може да се финансират продължаващата нужда на бизнеса за възстановяване, продължаващите нужди на здравеопазването допълнителен ресурс, и продължаващите нужди да се подпомагат пенсионерите“. 

Служебният кабинет ще търси вътрешни ресурси основно чрез средствата за персонал в министерствата, за да намери пари за 50-те лева на пенсионерите през юли, обяви още Василев. 

Във всички министерства има свободни щатни бройки, за които са предвидени пари – именно това е един от ресурсите, които ще бъдат използвани, за да се намерят допълнителни резерви, обяви Асен Василев.

Той съобщи, че към момента от централния бюджет са изразходвани над 1,164 милиона лева, 810 милиона от които за непредвидени разходи.

„Друг е въпросът каква част от тези непредвидени разходи са били ефективни. Защото там имаме непредвидени разходи за църкви. Непредвидени разходи за Фонд на фондовете - 22 000 000. Непредвидени разходи за БНТ от 20 000 000“, каза той. 

Други 283 милиона лева вече са използвани от 5-процентния буфер, който отнема част от средствата на ведомствата на бюджетна издръжкаСлужебният кабинет няма да прибягва до останалите пари от него, увери Василев.

Помолен за коментар доколко изобщо е необходима Българската банка за развитие предвид проблемите в нея, финансовият министър отговори:

Банката за развитие, ако започне да подпомага малкия и среден бизнес, би могла да има роля в икономическото развитие на държавата. Банката за развитие, както е употребявана до момента, е абсолютно безсмислена язва и тумор в българската икономика“.

Следващата седмица ще бъдат представени мерки за подкрепа на бизнеса. 

Всички бизнеси, които са одобрени за оборотен капитал през Националната агенция за приходите, вече са си получили парите, увери служебният министър на финансите Асен Василев. Ресторантьорският бранш вчера сигнализира, че мярката е спряна, а това по-късно бе отречено от правителството.

Помолен да отговори на въпроса дали фирмата, която новият директор на НАП Румен Спецов е продал малко преди сериозно да задлъжнее към хазната, ще плати дълговете си, Асен Василев препрати към новия ѝ собственик и подчерта, че просрочията се трупат след продажбата от Спецов. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава борбата с пожара край Стрелча

Единайсети час продължава борбата с пожара край Стрелча.   В момента там гори иглолистна гора. Единият фронт на огъня, в посока към Стрелча, е овладян.   В момента усилията са насочени към другия фронт, в посока Копривщица.   Тежка техника прокарва просеки там, но работата е затруднена от труднодостъпния терен.  На място са всички..

публикувано на 16.07.24 в 21:43

Частично бедствено положение е обявено за района на Горска поляна

Частично бедствено положение за района на Горска поляна обяви кметът на община Болярово Христо Христов. В ранния следобед в близост до пограничното село пламна пожар, като за момент застраши и газокомпресорната станция "Странджа" до българо-турската граница. По последни данни пожарът се е разпространил към село Воден, като по пътя си е засегнал..

публикувано на 16.07.24 в 21:24
Андрей Гюров

БНБ взе решение за установената несъвместимост на Андрей Гюров като подуправител

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) взе решение във връзка с правните последици от установената от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) несъвместимост на Андрей Гюров в качеството му на подуправител, ръководещ управление "Емисионно", и член на УС на БНБ.  Андрей Гюров не участва в гласуването. УС на БНБ заседава по..

публикувано на 16.07.24 в 20:47

Пожарът в с. Ореш, който изпепели 2 къщи, е погасен, няма пострадали хора

Пожарът в свищовското село Ореш е потушен, продължава гасенето около населеното място. Полицията и пожарникарите са евакуирали хора. Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Изгорели са две къщи, има немалко пострадали имоти. Цяла нощ противопожарни екипи остават в селото. Пожарът е загасен, но само вътре в селото,..

публикувано на 16.07.24 в 20:17
ГКПП-Гюешево

Граничните власти на България и РСМ на среща на ГКПП-Гюешево заради пожарите

Граничните власти на България и на Северна Македония се срещат тази вечер на ГКПП-Гюешево във връзка с пожарната обстановка в пограничните райони, каза за БНР областният управител на Кюстендил Александър Пандурски.  Началникът на Регионалния граничен сектор-Кюстендил, който държи границата от Олтоманци със Сърбия до Кулата, Светлин Костадинов..

публикувано на 16.07.24 в 20:11

Проливен дъжд наводни много пътни отсечки във Великотърновско

Във Великотърновско бурята с проливен дъжд тази вечер наводни много пътни отсечки.  Има много нападали дървета, чието отстраняване започна.  Няма информация за наводнени къщи и пострадали хора.  Край горнооряховското село Първомайци местните хора се организираха и с резачки премахнаха от жп линията София - Варна паднало дърво, което е било препречило..

публикувано на 16.07.24 в 19:55

Кирил Петков към депутатите: Кажете дали сте за или против корупцията

Който не подкрепи законодателния пакет, предложен от "Продължаваме промяната-Демократична България", на практика се обявява срещу борбата с корупцията. Това заяви съпредседателят на коалицията Кирил Петков. Той се обърна към депутатите от 50-ия парламент: "Колеги, много е просто. Става дума да си кажете - ние за корупцията ли сме или против корупцията...

публикувано на 16.07.24 в 19:26