Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиана Раева: Ще потърсим мнението на съдиите за оценката на ансамбъла ни

Илиана Раева - президент на БФХГ
Снимка: Анна Недкова - БФХГ

Президентът на БФХГ Илиана Раева направи анализ на първия ден от световната купа в италианския град Пезаро. Там нашият ансамбъл игра отлично, но въпреки това, изпълнението му на 5 топки стигна само за втора оценка на уреда, на 0.450 т. от състава на Русия. Днес продължава надпреварата в многобоя, както при ансамблите, така и в индивидуалното, където ни представят Стилияна Николова и Татяна Воложанина.

Ето анализа на Илиана Раева, публикуван в профила й във Фейсбук:

"Вчера започна световната купа в Пезаро, Италия.

Ансамбълът ни е с втора оценка, с много уверена и стабилна игра. Получи най-висока оценка на изпълнение, което е много важно. 6 десети по-малко получи на D1, 2 десети по-малко на D3, за което нашите съдии Даниела Велчева и Филипа Филипова ще потърсят мнението на съдиите, съдийствали ги. На първо време имаме обяснение с една от смените, в които 4 уловиха в кълбо назад, или ако не са преброили правилно пируета на Ерика, която завъртя отлични 5 атитюда, но по-важно е да получим мнението на съдиите. Независимо от от това, ансамбълът ни се затвърди на трето състезание като един от основните претенденти за титлата. Както предрекох след световната купа в Баку, нашите конкуренти са направили сериозни промени по съчетанията си и са ги усложнили повече. Разбира се, това по никакъв начин не се е отразило на силата на българските съчетания, а и това не е нашата последна дума.

Дано днес имаме ден и момичетата изиграят силно и уверено шедьовъра си с обръчи и бухалки.

Истински се наслаждавам на невероятната битка при ансамблите. Желанието в претендетите за медал е огромно, конкуренцията е все по-голяма и силна, а на фона на това ние сме от най-силните! Това е спорт!

Много съм доволна и от Стили, и от Таня!

Независимо от грешките, които допуснаха, независимо от това, че не всички пируети им се получиха, което е силата и на двете, показаха възможности за бъдещето. Оценките са много добри на фона на неизпълнените елементи и грешки. И двете ни състезателки са ярки и запомнящи се. Разбира се, вълнението да участваш на световна купа с най-силните в света е голямо, но това е пътя към развитието на втората ни генерация. Участие във финали ще е огромен успех на фона на тази страхотна конкуренция!

Дано!

Красивата “битка” и при индивидуалното е много силна. Развитието на гимнастичките от страни, които доскоро бяха след 15-20 място показва еволюцията на този спорт. Гърция, Полша, Унгария, Узбекистан, САЩ и други имат все повече апетити за призови места.

Най-радостното от всичко е, че българският ансамбъл, Боряна и Катрин са сред основните претенденти за медали, а младите ни надежди успяват до момента да влизат в осмицата и да грабнат по някой медал на някое състезание.

Най-спокойна съм, че в България клубовете разбраха каква гимнастика трябва да преподават и работят и започнаха да подготвят състезателки, които имат съвсем различна визия за националния отбор.

Дългогодишните ми усилия за промяна не само в подготовката на гимнастичките, но и в мисленето и анализа на треньорите дава вече своите плодове и в индивидуалното (ансамблите ни в националния отбор отдавна работят правилно). Младите състави на треньорска и съдийска комисия работят впечатляващо. Има какво още, но резултатите са видими. А треньорите в националния ни отбор заслужават много висока оценка, независимо, че сме подвластни на спецификата на любимия спорт!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Реал Мадрид - Байерн Мюнхен

Драма прати Реал (Мадрид) на финал в Шампионската лига

Футболистите на Реал (Мадрид) се класираха за финала в Шампионската лига на Европа, след като спечелиха домакинството си срещу Байерн (Мюнхен) с 2:1 в среща-реванш от полуфиналите и с общ резултат 4:3 са краен победител от двойката. Гостите поведоха със страхотен гол на Алфонсо Дейвис в 68-ата минута, след асистенция на Хари Кейн. Три минути по-късно..

публикувано на 08.05.24 в 23:57
Брюж - Фиорентина

Фиорентина на финал в Лигата на конференциите

Отборът на Фиорентина стигна до равенство като гост на Брюж - 1:1 и тимът на Винченцо Италиано стана първият финалист във футболния турнир за Лигата на конференциите, след като миналия четвъртък спечели първия двубой с 3:2. Това е втори пореден финал на Фиорентина в турнира, след като през миналата пролет италианците загубиха от английския..

публикувано на 08.05.24 в 22:11
Черноморец - Балкан

Балкан поведе в полуфинала срещу Черноморец

Шампионът Балкан надигра носителя на Купата на България Черноморец с 84:79 (25:22, 14:16, 22:21, 23:20) като гост в зала "Бойчо Брънзов" в Бургас в първи мач от полуфиналите между двата състава в Националната баскетболна лига за мъже и поведе с 1:0 победи. Играе се до три успеха. Вторият двубой също ще бъде в Бургас на 10 май, а третата и..

публикувано на 08.05.24 в 22:06
Адриан Андреев

Адриан Андреев отпадна във втория кръг на турнир в Италия

Адриан Андреев отпадна във втория кръг на турнира по тенис на клей от сериите "Чалънджър" във Франкавила ал Маре (Италия) с награден фонд 74 825 евро.  Българинът отстъпи пред номер 4 в схемата и 164-и в световната ранглиста Андреа Пелегрино (Италия) с 3:6, 6:4, 5:7след близо три часа на корта. 22-годишният Андреев имаше преднина от 5:2 в..

публикувано на 08.05.24 в 20:26
Радостин Кишишев

Радостин Кишишев се раздели с Ботев (Пд)

Радостин Кишишев вече не е част от Ботев (Пловдив), съобщиха от футболния клуб. Бившият национален състезател на България изпълняваше ролята на административен директор на “канарчетата”, но двете страни са прекратили взаимоотношенията си по взаимно съгласие. “Клубът изразява своите благодарности за професионализма и отношението и му пожелава..

публикувано на 08.05.24 в 19:37
Бенжамен Тома

Бенжамен Тома спечели 5-ия етап от Джирото, Погачар остава начело в класирането

Френският състезател Бенжамен Тома от отбора Кофидис спечели победата в петия етап на Колоездачната обиколка на Италия. Етапът беше дълъг 178 км между Генуа и Лука, като имаше общо изкачвания от 1700 метра. Тома даде най-добро време 3:59.59, като спебечели и бонус от 14 секунди. Французинът победи във финален спринт датчанина Михаел Валгрен..

публикувано на 08.05.24 в 19:30
Женски национален отбор

Волейболистките ни загубиха драматично от тима на Украйна

Националният ни отбор по волейбол за жени загуби от тима на Украйна с 2:3 (25:18, 20:25, 25:20, 22:25, 21:25) във втората си контрола преди старта на Лигата на нациите. Двубоят се изигра при закрити врати в зала "Христо Ботев". Предния ден нашите завършиха 2:2 със същия съперник по договорка между треньорите Лоренцо Мичели и Иван Петков да се..

публикувано на 08.05.24 в 19:18