Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК обяви мерки за възстановяване на свободното движение в ЕС преди лятото

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Европейската комисия обяви координирани мерки за възстановяване на свободното движение в ЕС преди началото на лятото.

Според част от тях изцяло ваксинираните срещу Covid-19 не трябва да бъдат подлагани на тестове и не трябва да им бъде налагана 14-дневна карантина. Същото трябва да важи и за преболедувалите, които обаче трябва да са получили първата доза ваксина от необходими две. Оставя се възможност на страните-членки да решат дали да прилагат това.

Възстановените от коронавируса лица, притежаващи сертификати, съответстващи на цифровия Covid сертификат на ЕС, трябва да бъдат освободени от свързано с пътуването тестване или карантина през първите 180 дни след положителен PCR тест.

Предложенията на Комисията са във връзка с постигнатата договорка между Европейския парламент и Съвета регламента за удостоверението срещу Covid-19 да влезе в сила от 1 юли.

Лица с валидни сертификати, включително преболедували, трябва да бъдат освободени от всякакви изисквания за карантина.

Комисията предлага валидност от 72 часа за PCR тестовете, а в тези страни, които го допускат – 48 часа за бързите антигенни тестове.

Страните-членки трябва да върнат ограниченията за ваксинирани и преболедували, ако епидемиологичната ситуация бързо се влоши или има съобщения за опасни варианти на вируса.

Комисията не препоръчва ограничения за пътуващи от зелени зони, за пристигащи от оранжеви зони страните-членки могат да изискват бърз антигенен или PCR тест, от идващите от червените зони държавите могат да изискват те да бъдат под карантина, докато не се подложат на бърз антигенен или PCR тест, а в тъмночервените зони категорично не се препоръчва пътуване.

За да се гарантират събиранията на семействата, пътуващите с родителите си малолетни трябва да бъдат изключени от карантина, ако родителите им нямат нужда от нея, например, поради ваксинация.

Деца под 6 години трябва също да бъдат изключени от свързани с пътуването тестове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 50 въздушни удара по територията на Украйна за денонощие

За извършването на над 50 въздушни удара по територията на Украйна през последното денонощие, съобщи щабът на армията. 25 нападения пък е имало в района на Покровск, в Донецка област. Междувременно при украинска атака с дрон в руската Курска област са били убит шофьор и фелдшер в линейка, предаде Ройтерс. 

публикувано на 07.08.24 в 08:10

Започва изплащането на пенсиите за август

Изплащането на пенсиите през август чрез пощенските станции започва от днес и ще приключи до 20 август, съобщиха от Националния осигурителен институт. Днес пенсии ще получат пенсионерите, които получават парите си по банков път. Обезщетенията за безработица ще бъдат изплатени на 15 август, посочват още от НОИ.

публикувано на 07.08.24 в 08:00
Яхия Синуар

Външният министър на Израел призова за "бързо ликвидиране" на новия лидер на "Хамас"

Американският президент Джо Байдън е разговарял с лидерите на Катар и Египет въпроса за намаляване на напрежението в региона, както и за прекратяването на огъня в ивицата Газа. Русия също призова към сдържаност в Близкия изток. Руският външен министър Сергей Лавров е обсъдил напрежението в Близкия изток с йорданския външен министър..

публикувано на 07.08.24 в 07:53

Депутатите разглеждат Меморандума за презгранични операции за охрана на въздушното пространство с Турция

Депутатите ще разглеждат Меморандума за презгранични операции за охрана на въздушното пространство с Турция. Предложението е заложено в програмата на Народното събрание за тази седмица. България и Турция подписаха Меморандума за презграничните операции през февруари по време на редовния кабинет на Николай Денков. Документът определя основните..

публикувано на 07.08.24 в 07:46
Инспектори от РИОСВ-София извършват проверка на място в кв. „Ботунец

Представители на РИОСВ проверяват чипа на крокодила, открит в кв. "Ботунец"

Откритият вчера крокодил в столичния квартал "Ботунец" е останал там и през нощта, а днес предстои да бъде направена проверка на чипа му и дали отговаря на документите. Това обясниха представителите на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-София, които са на мястото, където е животното, предаде БТА. Преди това представители..

публикувано на 07.08.24 в 07:37

Продължава борбата с пожарите в страната

Продължава потушаването на пожарите в различни райони на страната. В сила остава бедственото положение в общините Харманли и Тополовград, заради пожара в района на село Черепово в Сакар планина. Няма опасност за населени места в района. Голям пожар в с. Черепово, бедствено положение е обявено в общините Харманли и Тополовград Над 160..

публикувано на 07.08.24 в 07:36

МС приема проектопостановление за минималните основни заплати за най-ниската академична длъжност

Министерският съвет ще приеме проект на Постановление за определяне на минималните основни заплати за най-ниската академична длъжност. Очаква се да бъде решено и страната ни да отпусне близо 35 хиляди лева за възстановяване на разрушената телекомуникационна инфраструктура в Украйна. Това ще стане чрез предоставяне на доброволна вноска към..

публикувано на 07.08.24 в 07:29