Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружения за исторически възстановки поддържат интереса към минали събития

Снимка: Здравка Маслянкова

Любовта към българската история е непреходна, а доказателството са десетките мъже и жени от цялата страна, които участват в различните възстановки на исторически събития. В периода на ограничителните мерки заради пандемията на реконструкторите им беше невъзможно да развиват дейността си, но постепенно започват да наваксват срещите с публиката. Преди седмица в крепостта „Трапезица“ във Велико Търново се събраха представители на различни сдружения за исторически възстановки и пресъздадоха средновековен лагер, в който демонстрираха на публиката бита, ежедневието, занаятите и войнските умения на средновековните българи от Второто българско царство.

Надежда Николова                       Снимка: Здравка Маслянкова

Шило в торба не стои, такива са и реконструкторите на исторически събития. Надежда Николова от шуменското дружество „Традиция“ от много години се занимава с проучване и възстановка на облеклата от Средновековието. В месеците на пандемия тя създаде средновековен куклен театър, чиято премиера беше във великотърновската крепост „Трапезица“:

„Откакто има средновековни фестивали, съм участвала почти навсякъде, може би 15 години. Никога не е имало куклен театър. Все пак нещо ново трябва да се внесе, някакво разнообразие. Куклите не съм ги правила аз, куклите съм ги купувала, но се налага да бъдат направени нови облекла. Има си цар, царица, принцове, принцеси, които са облечени подобаващо с пурпурни одежди, с корони, със сърма. Има си антураж, прислуга, царедворци, вестоносец. Аз ще бъда баба Нада, водещата. Избрала съм си една кукла като мен - с дълъг нос, със синьо забраждение. Това ще бъде баба Нада във всички театри, които ще правя занапред“. 

Снимка: Здравка Маслянкова

Художникът Ясен Ненков е един от създателите на варненското сдружение „Чигот“, което вече 17 години се занимава с възстановки на облекло, бит и въоръжение от периода на Второ българско царство. „Пандемията ни отдалечи от публиката, но ни даде време за семействата“, разказва Ясен Ненков:

„Всеки обърна внимание на себе си, на семейството повече, имахме щастливи поводи - родиха се деца, наблегна се на екипировката. Аз лично съм с нова туника, тепърва в проект имам още няколко неща, които ще допълня. Синът ми също се запали, за него ще правим екипировка, има какво да се прави. Този тип възстановки са едно реално пресъздаване на самата история и това за децата е изключително интересно, вживяват се и така запомнят много неща“.

Руси Николов също е от сдружение „Чигот“. По професия е електромеханик и споделя, че едно от любимите му занимания като реконструктор на исторически събития са заниманията с децата:

„Нещо, което на мен много ми харесва, са беседите, на които децата може да задават своите въпроси и да получат информация и така да се запали интересът към това, което правим. Харесва ми, защото човек се откъсва от ежедневието и забравя за това какво трябва да върши другата седмица, с другите дребни проблеми и човек се презарежда и с нови сили се хвърля за решаването на ежедневните задачи от нормалния свят“. 

Ивайло Антонов                Снимка: Здравка Маслянкова

Електротехникът Ивайло Антонов от Велико Търново е превърнал хобито си металообработка и любопитството си към българската история в професионално занимание. От десетина години прави възстановки на исторически брони, а от година се е отдал на куманите от 12-и век:

„Обичам историята, искам да се популяризира, да има един общ поглед върху културата, която е била в България както животът на обикновените хора, също и как са изглеждали битките, защото са част от историята. Спортната фехтовка ме влече, което се препокрива с историческите възстановки“.

Стоманени кумански маска и шлем са последните неща, които Ивайло Антонов е изработил:

„Кумански шлем, въпреки че такива са използвали из степите от различни култури, във Волжка България има открити такива, монголски, даже и за китайски сведения има. Този е базиран на няколко находки в днешна Украйна. А защо точно маската е с човешко лице - не знаем. Има теории, че е била, за да плаши, за да показва статуса на човека. Със сигурност е било нещо, което не е било достъпно за обикновения войник, това е бил шлем на човек с висок статус“. 

Сдруженията за исторически възстановки не получиха държавни помощи в периода на пандемия, но не спряха дейността си, посочи Симеон Цветков, ръководител на клуб „Традиция“ във Велико Търново:

„Военноисторическата реконструкция в България през периода на пандемия не е преставала да се провежда. Колкото до финансирането - не всичко е пари. Общината и Регионалният исторически музей във Велико Търново винаги са били зад гърба ни, винаги са ни помагали“. 

Реконструкторите на исторически събития отново ще се съберат във Велико Търново на международния фестивал „Средновековен Търновград - Трубадури“, който ще се състои в крепостта „Царевец“ от 25 до 27 юни.

Репортажа можете да чуете и в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Късноантична сграда

В археологическия подлез на Пловдив може да видите късноантичната сграда "Ирини"

Епископската базилика на късноантичния Филипопол вече трета година е един от най-посещаваните културно-исторически обекти в Пловдив, а уникалните мозайки от 4-6 век , разположени на две нива предизвикаха интереса и на прочутата Бетани Хюз – професор, историк, телевизионна и радиоводеща, автор на книги. Филмът от поредицата й "Съкровищата..

публикувано на 05.05.24 в 16:34

Димитър Димитров успя да съгради храм в село Искър

За Димитър Димитров ви разказахме за първи път преди три години. Тогава неговата мечта да съгради храм в родното плевенско село Искър беше в самото начало на реализирането. Днес градежът на параклиса „Света Параскева“ е към края си. Преди три години Димитър Димитров малко притеснен ни разказа за завета на дядо си  – да съгради храм в..

публикувано на 05.05.24 в 09:12

Ученици от столичните училища взеха участие във Великденски базар

По традиция и по програма в училищата и детските градини текат интензивни приготовления за Великденските празници. В тазгодишния базар за Великден, който се провежда в Министерството на образованието, се включиха близо 500 деца и ученици от над 60 учебни заведения. Коридорите на два етажа от министерството на образованието се..

публикувано на 05.05.24 в 07:11

Манастирите на България от IV век до днес

Нови манастири се строят от църквата, но винаги има някой инициатор, който става ктитор , той дава средства. Това каза пред БНР Христо Шанов, автор на книги за манастирите на България, работил 45 години като експерт в Националния институт за паметниците на културата.  "Книгите ми "Манастирите на България", които са три тома, обхващат периода от..

публикувано на 03.05.24 в 18:33
Мерим Тенев

Мерим Тенев: Това, което съм правил в професионалния си живот, ми дава невероятно спокойствие

" Това, което съм правил в професионалния си живот, ми дава невероятно спокойствие и мога да спя спокойно , защото никога не съм се продал, никога не съм правил услуги, не съм заблуждавал с информациите, които съм предавал. Проблем е отношението на другите към професията ни, защото много хора се постараха тя да бъде подценявана и да девалвира"...

публикувано на 03.05.24 в 15:44

Празникът Вход Господен в Йерусалим поставя началото на Страстната седмица

Честит празник Вход Господен в Йерусалим, популярен като Цветница или Връбница! Наричаме го така, защото Господ Иисус Христос влязъл за последен път в Йерусалим, но бил посрещнат триумфално, като цар. Хората Го приветствали с палмови клони, постилали палмови клони и дрехите си по пътя пред Него.: „ А повечето от народа постилаше дрехите си по..

публикувано на 28.04.24 в 22:00

Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия"

В началото на новата кандидатстудентска кампания студентите и преподавателите от факултет "Обществено здраве" на Русенския университет показаха пред обществеността и бъдещите си колеги предимствата на кинезитерапията. Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия". Специалистите, които завършват, имат..

публикувано на 28.04.24 в 08:02