Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Нагласите в обществото след нападението над Митко в квартал "Капана" в Пловдив

Полъх надежда за повече човечност в обществените реакции

Подкрепа за Митко, който беше нападнат от собственик на заведение в квартал „Капана“ в Пловдив
Снимка: БГНЕС

„Това, че Митко е добре познат там, позитивно приеман, докато явно съдържателят на заведението е създавал доста проблеми в предишните месеци" е решаващо за тази позитивна обществена подкрепа на по-слабия. Така коментира за БНР Никола Венков от Института по философия и социология при БАН, изследовател на политика на съвместно съществуване на градовете, нападението над Митко от собственик на заведение в квартал "Капана" в Пловдив.

Според него българските институции, вкл.прокуратурата, много внимателно преценяват кой стои от двете страни на даден конфликт, за да решат дали да вземат някакви мерки или не.

"Българското общество е много разнородно, в него има всякакви позиции. Проблемът, е че досега единият краен сегмент беше много видим и гръмък, като така създаваше впечатлението, че това е общественото мнение на всички, докато друг важен сегмент, който трябваше да му се противопостави и имаше тази възможност, си мълчеше". Това събитие има шанс да започне едно движение на този друг сегмент, като този друг сегмент може да започне да изразява мнението си без да се страхува, че ще бъде обвинен, че е част от нещо, което попагандно е представяно като " НПО-та, активисти на Запада", защото това също беше образ, конструиран от крайни националисти, които чрез тези конструкции на страхове обезсилваха всякаква реакция срещу тях, допълни в предаването „Хоризонт до обед“ Никола Венков.

Главният редактор на "Филибелии", Гласът на Столипиново, Абдулсамед Вели, коментира, че за първи път в историята на Пловдив българското общество застава зад някой от квартал "Столипиново".

"Митко не е единственият в квартал "Столипиново" с такова сърце, с такова възпитание, с такава култура, Митко е само една частица, една искра от целия огън. Но те са невидими, защото не се пише за тях. Медиите изобщо не пишат за доброто, а за лошото. Има доста образовани хора, с които трябва да бъдем похвалени, но и те остават в сянка".

По думите му в град Пловдив съществуват хора, които виждат реалността и застават зад правдата, а не зад крайно десните виждания.

"Ако продължава така и занапред да се защитава правдата, говоря за правдата без значение от етническата принадлежност на самия човек повярвайте ми, че тогава ще станем още по-силни, защото и малцинството ще се включи в протестните искания на българите. Те от страх не искат да влязат, за да не се създаде етнически  конфликт". 

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Що е то Google-референтно училище в България?

Какво е да си Google-училище в България? У нас има общо 16 референтни училища на "Гугъл", които са единствени в Централна и Източна Европа. Това е нов модел на образователен процес, който съчетава технологиите, свободното общуване, индивидуалността и физическата среда в едно , обясни пред БНР Вихра Ерамян, директор на езиковата гимназия..

публикувано на 25.05.22 в 12:29
Община Велико Търново

В област Велико Търново няма държавни почивни бази за разселваните бежанци

Частни хотели, общински бази и студентски общежития в област Велико Търново са в невъзможност да продължат да приемат украински граждани по новата държавна хуманитарна програма за настаняване на разселените бежанци от 1 юни .  Близо 600 са украинските граждани, избягали от войната и намерили подслон в област Велико Търново. Най-много от тях..

публикувано на 25.05.22 в 10:19

Остава неясно накъде ще се отправят последните настанени в Слънчев бряг бежанци

В един от големите хотели в Слънчев бряг последните 150 украински граждани днес трябва да освободят стаите си . Преди 2 дни собственикът на хотела Венелин Ташев прехвърли 600 от настанените в неговата база  бежанци   в друг хотел. Това се случи изцяло по негова инициатива, а къде ще отиде днес последната група украинци, състояща се предимно..

публикувано на 25.05.22 в 10:14
Горан Благоев

Горан Благоев: Първите ужилени от признаването на МПЦ за автокефална сме ние

"В църквата, както и в политиката нещата невинаги се случват както на нас ни се иска. Това, което стана в Македония, беше очаквано, особено след абдикацията на Българската православна църква през 2019 г. окончателно да се ангажира с подкрепа за решаването на македонския църковен казус." Това каза в интервю за БНР д-р Горан Благоев,..

публикувано на 25.05.22 в 09:05
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: Ходът на интеграцията цели да се скъса с историческото минало

"Въпросът дали двустранните въпроси трябва да попаднат в преговорната рамка е дискусионен – тази дилема е белязвала двустранните отношения между много държави, които днес са част от ЕС ." Това каза в интервю за БНР Илхан Кючюк, евродепутат от "Обнови Европа", член на Външната комисия в ЕП и докладчик за Северна Македония. Това не е..

публикувано на 25.05.22 в 08:36

Хотелиери от Балчик: Средствата за украинските бежанци са крайно недостатъчни

Част от хотелите в Балчик, настанили украински граждани, ще продължат да работят и по новата програма за подпомагане от 15 лв. , одобрена от Министерския съвет. Около 7000 са украинците на територията на област Добрич , получили временна закрила, а местата във ведомствените бази по данни на областната администрация са едва около 500 . Според..

публикувано на 25.05.22 в 08:15
Иван Ланджев

Иван Ланджев: 24 май е най-безспорният ни празник

"24 май е нашият най-безспорен празник . Ние се караме за всички други празнични дати в календара си, дори за най-светлите християнски празници, да не говорим за патриотичните дати, за дати, свързани с битки. Но за 24 май ние сме единодушни ." Това каза пред БНР поетът и философ Иван Ланджев. "Ние празнуваме буквите, словото, езика – това..

обновено на 24.05.22 в 15:16