Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училищата решават кои ученици да летуват безплатно за 6 дни

Снимка: БГНЕС, архив

Училищата ще решават кои техни ученици ще летуват на държавна издръжка по линия на новата Национална програма „Отново заедно“, разработена от МОН съвместно с министерствата на финансите и на туризма.

Очаква се програмата, чийто бюджет е 15 млн. лева, да обхване 30 000 ученици от I до XI клас след края на учебната година.

Педагогическият съвет във всяко училище ще определя критериите за подбор на учениците, които ще летуват на държавна издръжка, а целта е тези критерии да бъдат съобразени със спецификата на самото училище, свързана с обучението от дистанция през последните две учебни години, информират от просветното министерство по повод оповестената в петък и публикувана днес за 14-дневно обществено обсъждане програма  „Отново заедно“.

Учениците ще бъдат разпределени в групи от 10 до 15 души, като всяка група  ще бъде придружавана от учител или друг педагогически специалист.

Училищата с по-малко от 150 ученици и педагогически персонал могат да кандидатстват за включване в програмата с не повече от 12 участници, вкл. придружителя.

По-големите училища могат да включат до 7% от общия брой ученици и педагози, но не повече от 165 участници заедно с придружителите.

Туристическият пакет за всеки участник по програмата в „Отново заедно“ е на стойност 500 лв. Той трябва да включва транспорт, настаняване, храна и културна, спортна или друг вид социална програма за шест дни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Не тръгна делото срещу отказа на ОбИК във Вълчедръм да прекрати правомощията на кмета

Административният съд в Монтана не даде ход на делото срещу отказа на Общинската избирателна комисия (ОбИК) във Вълчедръм да прекрати предсрочно правомощията на кмета на общината заради конфликт на интереси.  На свое заседание на 6 април Общинската избирателна комисия във Вълчедръм отказа да прекрати предсрочно правата на кмета Иван Барзин,..

публикувано на 18.04.24 в 14:34
Президентите на България и Румен Радев (вляво) и на Италия Серджо Матарела на полигон

Президентът отказа да коментира политически теми при посещението си на полигон "Ново село"

Президентът Румен Радев отказа да коментира политически теми по време на посещението на учебния полигон "Ново село" заедно с италианския си колега Серджо Матарела.  Двамата направиха инспекция на Многонационалната бойна група, чиято рамкова държава е Италия, и се срещнаха с военнослужещи от двете държави.  Пред българските военнослужещи..

публикувано на 18.04.24 в 14:17
проф. Даниел Вълчев

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство ".  Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на..

публикувано на 18.04.24 в 14:10
Слави Василев

Слави Василев: Ако Радев се съобрази с исканите промени, ще отрази волята на Пеевски и Борисов

В държавата се води борба за преразпределение на лостовете за влияние между партньорите, които управляваха държавата. Надявам се на изборите да се даде подкрепа на опозиционните партии . Това коментира политическият анализатор Слави Василев в интервю пред БНР, визирайки оставката на директора на НЗОК, "Булгаргаз",..

публикувано на 18.04.24 в 14:08
Петя Банкова и Стефан Димитров в съда

Оставиха в ареста бившата шефка на Агенция "Митници" и бизнесмена Стефан Димитров

Бившият директор на Агенция "Митници" Петя Банкова и хасковският бизнесмен Стефан Димитров остават за постоянно в ареста. От трети опит Софийският апелативен съд успя да се произнесе по мерките за неотклонение на двамата.  Определението е окончателно. Бившата шефка на Агенция "Митници" с ново обвинение – за принуда Почти без..

публикувано на 18.04.24 в 13:57

Даниел Лорер: Прокуратурата използва случая с Живко Коцев с предизборна цел

Според депутата от ПП-ДБ Даниел Лорер случаят с доскорошния главен секретар на МВР Живко Коцев бива използван от прокуратурата с предизборна цел. "Българската прокуратура продължава да работи като предизборна платформа. Единственото, което се случва, е тя да се активизира, когато има избори у нас, за да бъдат шокирани българските граждани,..

публикувано на 18.04.24 в 13:52
Корнелия Нинова

Корнелия Нинова дава договора с "Боташ" на КПКОНПИ и европрокуратурата

Отговорните за подписване на договора с турската компания "Боташ" трябва да понесат отговорност. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. От левицата планират докладът да бъде представен утре пред медиите от двамата представители на БСП във Временната комисия за  споразумението  между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ" –..

публикувано на 18.04.24 в 13:42