Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се прекланя пред подвига на Ботев и загиналите за свободата ѝ

Ботев е герой за свобода, жертвал себе си заради другите, казват децата на Враца

| обновено на 02.06.21 в 12:54
Пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина - 2 юни 2021 г.
Снимка: БГНЕС

На втори юни България се прекланя пред подвига на Христо Ботев и на загиналите за Свободата и Независимостта.

Точно в 12 часа сигналът на сирените призова за общонационална почит към паметта и подвига на Ботев и героите от националноосвободителните борби.

В цялата страна днес се провеждат възпоменателни чествания и церемонии по поднасяне на венци и цветя пред паметниците на поета - революционер.

В Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България родолюбиви българи изкачиха връх Околчица, където се провежда традиционното всенародно поклонение.

„За мен най-голямото честване на Ботев е, когато заведеш детето си и му покажеш и разкажеш за делото и за живота на този човек. Всеки един от нас, ако грабне тази искрица и този пламък от него, ние ще сме достойни синовете на Ботев и неговото дело“, каза врачанин.

„На 2 юни се чувствам изключително горд. Ежегодно се качвам. В тези моменти пламъкът избухва в още по-големи мащаби и чувството не може да се опише“, сподели друг негов съгражданин.

На път за историческия връх много участници в похода отдадоха почит и на лобното място на Ботев в местността Йолковица.

„Връх Околчица е символично място, духът тук се усеща и напомня на хората за тази жертва, за това време, което е отминало, и за този силен човек“.

„Христо Ботев е вселена, огън, жар, свобода, герой. На моите деца им разказвам редовно за Ботев, за това какво олицетворява, за това какъв символ е и най-вече, че те трябва да го знаят, да го помнят и ако могат да вземат от него именно този пламък“.

„Ботев е свободата, Ботев е откровеността, Ботев е това, което искаме да бъдем“.

Преди сирените в 12 часа в подножието на  паметника на Околчица бяха поднесени венци и цветя на признателност.

„Дано когато свирят сирените всички да спрем и да помислим за малко“, каза жител на Враца.

2 юни 2021 г., София Гражданите почетоха с едноминутно мълчание паметта на Ботев и загиналите за свободата на България.

145-ата годишнина от героичната гибел на Христо Ботев бeше отбелязана в родния му град Калофер с митинг-поклонение. Стотици жители и гости на града изкачиха стълбите на мемориалния комплекс, за да се преклонят с минута мълчание пред подвига на поета революционер и отдадат почит на всички герои , загинали за свободата на България.

На церемонията  присъства вицепрезидентът Илияна Йотова:

„145 години пророческите думи на Христо Ботев: "Свобода и справедливост за всички" са по-важни и актуални от всякога“, заяви в словото си на церемонията вицепрезидентът и подчерта още:

"Той ни завеща и нещо много важно - независимост и свобода. Това е избор на всеки човек. Може да си свободен и тогава, когато си пет века под робство, но трябва да си силен и да си достоен за това.

Най-важното - апатията и примирението към несправедливостта не могат и не трябва да бъдат сред нас. Това ни казваше той. Трябва да сме силни българи от своя корен. От този Балкан все още ечи това слово и се слушат тези негови думи".

Преди митинга-поклонение от Националния музей "Христо Ботев", където могат да бъдат видяни и част от малкото съхранени вещи на поета-революционер, с военни почести беше изнесено знамето на Ботевата чета.

Венци и цветя бяха положени пред паметника на поета-революционер, извисяващ се над подбалканския град.

В Плевен отбелязват Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България с военен ритуал пред паметника на поета-революционер на едноименния булевард в града.

В него участваха военнослужещи от Плевенския гарнизон. Беше отслужена панихида. Слово произнесе кметът Георг Спартански. В знак на признателност бяха поднесени цветя и венци.

С общоградски ритуал Стара Загора почете паметта на Ботев и на загиналите за свободата

Десетки варненци сведоха глава и се преклониха пред подвига на Христо Ботев и загиналите. Венци и цветя бяха положени от кмета Портних,  командира на Военноморските сили на Република България - контраадмирал Кирил Михайлов, културно-просветни организации, училища и др. 

В Смолян се проведе поклонение пред паметника-костница на връх Средногорец.

С почетен караул пред паметника на Ботев 2 юни беше отбелязан и на площад „Свобода“ в областния град. 

По повод 145 години от гибелта на Христо Ботев Регионалната библиотека „Николай Вранчев” в Смолян подготви табла, които с богат снимков и текстов материал представят биографични и документални данни за живота и делото на българския революционер и поет.

Поклонение в Деня на Ботев се проведе пред монумента на загиналите във войните в град Рила.

Паметната композиция, на която са имената на около 180 загинали по фронтовете войници и офицери от района на Рилското корито, е на едно от най-оживените места в града - площад „Дружба“.

Монументът на загиналите във войните в гр. Рила Снимка: Кирил Фалин

Изграждането на монумента продължи три години и струва около 50 хиляди лева, част от които са дарение.

Композицията е висока 2,3 м, с аранжирани орнаменти и с автентично бойно снаряжение от 1916 година, които са с музейна стойност. На три колони от черен гранит са  изписани имената на загиналите в Руско-турската освободителна война и опълченци от Рилското корито, от Балканската и Първата и Втората световна война.

Изграден е и кът за отдих с тревна площ, с чешма и с масивни пейки, както и модерно осветление.

Днес за пръв път на 2 юни тук има поклонение, досега това ставаше  на друго място, каза Марияна Костова, говорител на общината.

Христо Ботев е един от символите на Отечеството ни. Той остава сред най-ярките личности на България. Роден е на 25 декември, нов стил - 6 януари, 1848 година в град Калофер.

Учи в Карлово и Калофер, а през 1863 година заминава за Одеса, където постъпва в Одеската гимназия, но през 1865 г. е изключен за свободолюбивите си идеи. През 1872-ра се установява в Букурещ, където заедно с Любен Каравелов е редактор на вестник "Свобода" и "Независимост".

Издава сатиричния вестник "Будилник“ – 1873 г. След обявяването на Априлското въстание издава вестник "Нова България" – 1876 г, и организира чета в помощ на въстаниците, с която превзема австрийския кораб "Радецки" и слиза в Козлодуй.

Четата не среща подкрепата на българите. Води тежки сражения в Балкана, в едно от които Ботев е убит на 2 юни 1876 година.

Поет, публицист, журналист, преводач, литературен критик, революционер и мислител, Христо Ботев се превръща в икона за българите, в национален символ.

Христо Ботев – оцветена фотография, направена вероятно в Букурещ, около 1870 г./https://royalbulgariaincolour.com/

Подкрѣпи и менъ рѫката,

та кога въстане робътъ,

въ редоветѣ на борьбата

да си найда и азъ гробътъ!

~Христо Ботьов Петков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Образът на Венета в историческата памет за Христо Ботев

Днес Христо Ботев е сред най-обичаните национални герои, почитан като гениален поет и публицист. Има един важен човек в неговия живот, за когото обаче знаем малко - това е неговата Венета.  Образът ѝ не присъства пряко в творческите му..

публикувано на 02.06.21 в 18:12
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните..

публикувано на 30.06.24 в 19:00

Ограничения на движението по магистрала "Тракия"

Движението при 219-ти километър на автомагистрала "Тракия" се осъществява само по аварийните ленти и в двете посоки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението се налага заради три пътно-транспортни произшествия в участъка. Пътни полицаи..

публикувано на 30.06.24 в 18:35