Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нестинарски танци в с. Българи, църквата е против обичая

| обновено на 03.06.21 в 10:08
Нестинарски игри за Свети Константин и Елена в село Българи
Снимка: БГНЕС

На 3 юни по стар стил в странджанското село Българи с нестинарски игри се чества празника на Св. Константин и Елена. От 2009 г. ритуалът, при който нестинари танцуват боси върху жарава, е включен в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. След едногодишно прекъсване заради пандемията древният обичай отново ще се проведе тази година.

Камбанен звън ще оповести празника в селото. Програмата ще започне с тържествена литургия за освещаване на иконите на Св. Константин и Елена. След това из селото ще премине шествие, а в 15 часа ще бъде запален огънят за нестинарските танци. Още за ритуалите разказва кметският наместник на село Българи Недка Лапчева: 

"Епитропът, заедно с 3 момчета, вземат иконите и ги отнасят с тъпан и гайда към нестинарския конак, където става обличането на иконите. След като се облекат иконите, шествието потегля към аязмото, където се извършва измиването на иконите или самият водосвет".

Програмата на празника включва още прожекция на българския документален филм "Стъпки в огъня" и автентична фото изложба на нестинарските игри. Те ще бъдат представени в посетителския център "Пътят на нестинарството". 

От 19:30 ч. на централния площад започва голям фолклорен концерт, а от 21:30 под звуците на тъпан и гайда нестинарите ще танцуват върху жаравата. 

Българи е единственото нестинарско село в България, което е запазило старинния обичай в автентичния му вид.

Против нестинарството се обяви сливенският митрополит Йоаникий по повод спазването на обичая в селото. Това е посочено в изявление, от 21 май, когато църквата отбелязва празника на Светите равноапостолни Константин и Елена. Публикацията е във връзка с ежегодно провеждащите се нестинарски игри в село Българи, община Царево, които са на празника на двамата светци по стар стил на 3 юни.

Според владиката обичаят води до духовни заблуди, коментира викарийният епископ Йеротей:

"Според изявлението на негово високо преосвещенство нестинарският танц е противоположност на православната молитва, по време на която молещите се се извисяват до живо общение с Бога. В православната църква кадим благоуханно кандило на Господа, до като тези церемонии в с. Българи се вършат нецърковно, те са без архиерейско позволение, без Божия благодат!"  

Митрополит Йоаникий е категоричен, че духовно водачество могат да упражняват единствено каноничните духовници, а не мъже-заклинатели или жени-магьосници, както се случва в нестинарството.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кой надделя в дебата между Камала Харис и Доналд Тръмп?

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и бившият президент Доналд Тръмп очертаха основните си различия във Филаделфия. В този първи разгорещен дебат между двамата Харис целеше да покаже визията си пред повече американци в момент, в който покачването в подкрепата за нея е в застой. В продължилия около 90 минути по Ей Би Си, модериран от Дейвид..

публикувано на 11.09.24 в 08:36
Георги Проданов

Георги Проданов: Сегашната ситуация не дава шанс на нищо ново, което да оцелее

Сегашната ситуация не дава шанс на нищо ново да се появи и да оцелее . Това е мнението на политолога Георги Проданов. Според него партиите вече са в ситуация, в която са се загубили повече от самите избиратели по отношение на това какви са техните цели на едни избори . Това е резултат от всички тези неслучили се управления и парламенти в..

публикувано на 11.09.24 в 08:23

На кръгла маса: Обсъждат опасни ли са стоките от китайските платформи за онлайн търговия

Бързото и безконтролно навлизане на китайските платформи за онлайн търговия, съмнителното качество на продуктите и здравните последици от това, ще бъдат фокусът на кръгла маса, организирана от Българската стопанска камара и Българската асоциация кръгов текстил. Целта на форума е да посочи здравния риск, както и да компрометира установените лоялни..

публикувано на 11.09.24 в 08:12

Навършват се 23 години от терористичните атаки на 11 септември 2001 г.

Днес се навършват 23 години от смъртоносните атаки на 11 септември 2001 г. срещу Световния търговски център в Ню Йорк и Пентагона. При атаките от 11 септември 2001 година терористичната мрежа "Ал Кайда", оглавявана от саудитеца Осама бин Ладен, похитители превзеха едновременно 4 граждански самолета. Два от тях удариха кулите близнаци на Световния..

публикувано на 11.09.24 в 08:10
Земеделският министър Георги Тахов

Изслушват министър и зам.-министър заради проблема с пашуването в националните паркове

Парламентарната комисия по земеделие ще изслуша служебния министър на земеделието и ресорния заместник-министър на околната среда и водите във връзка с възникнали проблеми при изкарването на животни на паша в националните паркове. Заради възникнали проблеми в резултат на изготвените планове за паша в националните паркове, още през февруари..

публикувано на 11.09.24 в 07:55

Правителството решава за тарифата за предизборните предавания по БНР и БНТ

Служебният кабинет ще разгледа проект за постановление на тарифата, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащат предизборните предавания по Българското национално радио, Българската национална телевизия и техните регионални центрове при произвеждането на изборите за народни представители на 27 октомври.  Това е записано в..

публикувано на 11.09.24 в 07:49

В Израел допускат примирие с "Хамас"

Израелският министър на отбраната Йоав Галант смята, че временно примирие с радикалната палестинска групировка "Хамас“ е възможно. Според него обаче прекратяването на войната е друго нещо. Йоав Галант посочи, че се затваря времевият прозорец за постигане на споразумение за временно прекратяване на огъня с "Хамас". По думите му назрели са..

публикувано на 11.09.24 в 07:46