Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на "Александровска": Болницата е в стабилно състояние

| обновено на 03.06.21 в 16:17
Снимка: Георги Корнейков, БНР

Александровска болница се намира в стабилно състояние и няма опасност от декапитализация, заяви директорът ѝ проф. д-р. Борис Богов.

На специален брифинг ръководството на лечебното заведение даде информация за проверката на здравното министерство, което в сряда оповести данни за 68 милиона лева загуби, натрупани за десетгодишен период. С уточнение, че по-голяма част от установените загуби са от натрупани задължения към доставчици, проф. Богов каза, че няма опасност болницата да остане без пари.

Представените резултати от министерството се отнасят десет години назад, а това ръководство е от 6 месеца, заявиха още управляващите Александровска болница. 

Доктор Александър Оскар е знаел какво подписва и какво е състоянието болницата. Така Богов проф. коментира сигнала на д-р Оскар за злоупотреби, подаден до медиите.

Преди дни Александър Оскар алармира, че като член на Съвета на директорите на Александровска болница е трябвало да подпише документи за 30 милиона лева от несъстояли се съвети, без да знае за какво са тези пари.

Борис Богов коментира думите му така:

"Той е човек, който е давал своето съгласие със своя подпис за всичко, което се взема като решение".

В резултат на този сигнал вчера здравното министерство излезе с доклад, че загубите на болницата са за 67 милиона лева.

Днес ръководството увери, че сега лечебното заведение е стабилно:

"За момента състоянието на болницата е стабилно и няма никакви опасения от декапитализация на дружеството".

Според данни на ръководството за последните седем години болницата е увеличила двойно капитала си до 74 милиона лева, а задълженията към доставчици възлизат на 40 милиона лева, но въпреки това дълговете са с 4 милиона по-малко.

Според данните от доклада на здравното министерство през последните десет години здравното заведение трупа дългове.

Директорът професор Борис Богов, който е на поста от половин година попита:

"Защо решенията, които са вземани десет години назад трябва да носи отговорност човекът, който е от шест месеца".

Болницата трупа задължения, но за изминалата година те са с 4 милиона лева по-малко, каза проф. Димитър Буланов:

"От годишния финансов отчет към 31 декември 2020 година общите задължения на търговското дружество са 53,268милиона. Допълнително 13,6 милиона задължения към държавата. Капиталът на дружеството е 74 милиона и половина, а задълженията към доставчиците са 40 милиона лева".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят Димитър Главчев

Главчев с предложение към президента – иска да поеме и външното министерство

Премиерът Димитър Главчев вчера е предложил на президента Румен Радев самият той да поеме поста на външен министър. Това заяви самият Главчев в Козлодуй.  Служебният министър-предедател поиска смяната на назначения от самия него Стефан Димитров преди няколко дни, като поиска смяна със зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, който обаче отказа..

обновено на 20.04.24 в 12:19

От 3 до 10 август Банско отново ще бъде джаз

От 3 до 10 август  Банско отново ще бъде джаз . Ясни са не само датите, но и програмата на фестивала, която ще бъде обявена  на пресконференция в понеделник, 22 април.   Алеята на джаза най-после ще стане факт , а една от  първите пет скулптури на музиканти от камък ще бъде на д-р Емил Илиев , създателят на най-мащабното културно събитие у..

публикувано на 20.04.24 в 11:55

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война, целяща да връщането ни обратно в орбитата на Кремъл

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия да се върне обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите ѝ за присъединяване към Европейския съюз. Това заяви в интервю за вестник "Таймс" президентът на страната Саломе Зурабишвили. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия "Грузинска мечта" и нейният..

публикувано на 20.04.24 в 11:33
Маргаритис Схинас

Брюксел ще продължи помага на Гърция да защитава външните си граници

Брюксел ще продължи помага на Гърция да защитава външните си граници, които са такива и на Европа. Това подчерта заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас в края на двудневното си посещение в страната. Външната европейска граница в област Еврос е силно охранявана и защитена, заяви заместник-председателят на..

публикувано на 20.04.24 в 11:19

Защо не успя Олаф Шолц да убеди Китай да повлияе на Русия за изтегляне от Украйна

"Китай е готов да вдигне ограниченията за внос на телешко месо и ябълки от Германия, а в отговор очакваме Германия да допусне повече високотехнологични продукти на своя пазар". Това заяви китайският премиер Ли Цян, след като прие германския канцлер Олаф Шолц. Хранителни стоки срещу електроавтомобили - това е конкретният резултат от тридневната..

публикувано на 20.04.24 в 11:17

Маргарита Асенова: Помощта и за Украйна, и за Израел има опоненти, но от маргиналните части на двете партии

"От гледна точка на администрацията на президента Джо Байдън този пакет трябваше да бъде гласуван преди вече доста време. Сенатът го одобри със 70 гласа, което за нашата система е нечувано. Толкова е дълбока подкрепата ни за Украйна! Знаем, че имаме 70 процента от гласовете и в Камарата на представителите. Въпросът е кога председателят й ще реши,..

публикувано на 20.04.24 в 10:50

Мощен циклон връхлетя Гърция, проливни дъждове наводниха къщи и магазини

Гърция е обхваната от силен циклон с проливни дъждове, които наводниха къщи и магазини. Пътната полиция предупреждава да не се пътува днес - освен при крайна необходимост. Тази нощ циклонът засегна силно шест области на страната. Дъждът наводни улиците на град Кардица, като пожарната отводнява приземни етажи и магазини. В област Тесалия,..

публикувано на 20.04.24 в 10:30