Министерството на здравеопазването констатира:

Трайно влошаване на финансовото състояние на „Александровска”

Снимка: БГНЕС

Трайна тенденция за влошаване на финансовото състояние на „Александровска” болница през последните 10 години. Това констатира проверката на Министерството на здравеопазването. Тя бе назначена след подаден сигнал в здравното ведомство от доц. Александър Оскар, член на Съвета на директорите на болницата, и подписка на лекари от лечебното заведение.

2012-а е последната година, през която е отчетен текущ положителен финансов резултат, но натрупаните загуби в предходните години са над 29 милиона лева. През 2013 г. е извършена промяна в управлението на болницата, като за изпълнителен директор е определен бившият министър на здравеопазването д-р Костадин Ангелов. 

За периода 2013 г. - 2020 г. реализирането на загуба става трайна тенденция за дейността на дружеството, като по години загубата нараства със стойности между 3 млн. и 6,5 млн. лева. За 2020 г. текущият финансов резултат е загуба в размер на 2,656 млн. лева за годината и общо натрупана загуба през годините в размер на близо 68 млн. лева. 

По отношение на работата на Съвета на директорите през 2020 г. и 2021 г. е установено грубо нарушаване на правилата за неговата работа. Общата сума на разходите, за които са взети решения, без да е спазен редът за работа на Съвета, възлиза на над 23 милиона лева без ДДС.

Във връзка с подписан Договор от края на 2020 г. с Министерството на здравеопазването на стойност малко над 2 милиона лева, разходваните средства са били обект на проверка от Агенция за държавна финансова инспекция

Проверката е установила, че при отпускането и определянето на средствата за осигуряване на над 50 на сто от легловия капацитет за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция не са въведени изисквания получените средства да бъдат разходвани с конкретно предназначение, както и не е посочено, че следва същите да са обект на отделно аналитично счетоводно отчитане. 

Във връзка с представената информация Министерство на здравеопазването ще предприеме последващи действия и ще уведоми компетентните органи

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Проф. Здравко Каменов

Проф. Здравко Каменов: Не трябваше да се вдига толкова шум около Александровска

„ Не разбрах защо се стигна до ситуацията в Александровска болница . Познавам страните в спора“. Това сподели пред БНР проф. д-р Здравко Каменов, шеф на клиниката по ендокринология в лечебното заведение.  От близо две седмици в Александровска върви..

публикувано на 31.05.21 в 17:18

Над 600 медици от Александровска болница подкрепиха ръководството

Повече от 600 медици, работещи в Александровска болница, подкрепиха ръководството на лечебното заведение. Те разпространиха подписка, в която се казва, че смяната му ще доведе до сътресения, ще затрудни лечението на пациентите и обучението на..

публикувано на 29.05.21 в 15:56
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ан Идалго - кмет на Париж и кандидат на френските социалисти за президент на изборите догодина

Ан Идалго откри кампанията си за президент на Франция

Кметът на Париж Ан Идалго, кандидат на френските социалисти за президентските избори догодина, откри официално кампанията си на митинг в Лил. Тя беше излъчена за кандидат на първичните избори на партията. „Победа на левицата е възможна“, заяви..

публикувано на 23.10.21 в 20:11

Общинската болница в Горна Оряховица приключи важни ремонти

Общинската болница „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица приключи с ремонтите на покрива, централния болничен корпус и детско отделение. Дейностите са финансирани с близо 700 хиляди лева от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. С..

публикувано на 23.10.21 в 20:03

Осветяват крайречната алея в градския парк на Ямбол

Крайречната алея в градския парк на Ямбол ще бъде осветена за пръв път от създаването му през 20-те години на миналия век. При подходящи метеорологични условия дейностите трябва да приключат до средата на ноември. По протежението на..

публикувано на 23.10.21 в 19:58
Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши

Кьовеши: Политиците да решат дали Европейската прокуратура ще е тигър или кученце

В първите 3 месеца от работата на Европейската прокуратура са получени  1700 сигнала и са започнати 300 разследвания. Това заяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши в интервю за телевизионния канал „Ал Джазира“. „Нанесените щети на..

публикувано на 23.10.21 в 19:37
Протестът пред кметството на село Лозен

Жители на село Лозен протестираха срещу ферма за насекоми

Жители на село Лозен излязоха на протест срещу инвестиция, свързана с дейността на ферма за насекоми. Протестът беше под надслов „Лозен иска да диша“ и беше организиран от Сдружение „Развитие за Лозен“, което посочва, че този вид производство е..

публикувано на 23.10.21 в 19:26

Епидемичен взрив от заразени с Covid-19 в социален дом в село Българево

Епидемичен взрив от заразени с Covid-19 е регистриран в Дом за пълнолетни с умствена изостаналост в село Българево, община Каварна, информират от РЗИ. Заболелите и контактните потребители са изолирани, като след изследване е установено, че сред..

публикувано на 23.10.21 в 19:08

Специализирана акция на полицията в София откри десетки нарушения

Полицията в София откри десетки нарушения по време на специализирана акция в столицата през изминалата нощ. Операцията е проведена заедно с Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. В рамките на акцията са проверени 11 мъже, опитали да..

публикувано на 23.10.21 в 18:58