Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има поскъпване на основни хранителни продукти в Гърция

Цените на стоките от първа необходимост в Гърция продължават да се повишават. Търговците обясняват, че причината са скъпите суровини и горива, но потребители са убедени, че липсва държавен контрол и се спекулира с цените.

Председателят на Търговската камара в Атина Константинос Михалос обоснова високите цени на хранителните стоки със завишените цени на суровините и на горивата.

Само в рамките на година с 50% по-скъпо се продава слънчогледовото олио, с 10% са поскъпнални брашното, оризът и кафето. Търговците на едро се оплакват от нелогично високите разходи за транспорт. За превоз на  един контейнер със стока от Азия до Европа се плаща пет пъти повече, отколкото преди пандемията.

Средната цена на безоловния бензин също е прекалено висока за гръцките стандарти - над 1 евро и 60 евроцента за литър. На островите калкулират и още 20 евроцента за трансфер.

Въпреки действащия закон за забрана върху повишаване на цените на стоките от първа необходимост липсва контрол върху собствениците на супермаркети, посочват в анкета потребителите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бежанският лагер на о-в Лесбос

Гърция ваксинира мигрантите

Гърция започва активни акции по ваксиниране на мигрантите на островите и в лагери във вътрешността на страната.  Властите изпратиха няколко медицински екипи, които извършват имунизацията в лагерите. Това са едни от рисковите зони за..

публикувано на 03.06.21 в 10:45

ЕК одобри програма на Гърция на стойност 800 млн. евро в подкрепа на туристическата индустрия

Европейската комисия одобри правителствена схема на Гърция на стойност 800 милиона евро, предназначена да подпомогне туристическите компании в страната, които са силно засегнати от коронавирусната пандемия и свързаните с нея рестриктивни мерки...

публикувано на 01.06.21 в 14:22
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис с държавния глава Джо Байдън

Камала Харис на път да спечели с лекота номинацията за президентските избори

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис си е осигурила подкрепата на достатъчно делегати, за да спечели номинацията на Демократическата партия за предстоящите президентски избори. Същевременно днес се очаква в Белия дом да се завърне и президентът Джо..

публикувано на 23.07.24 в 18:25
Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл.

Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл подаде оставка

Директорът на американската служба по сигурността Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл подаде оставка десет дни след покушението срещу кандидата на Републиканската партия и бивш президент на САЩ Доналд Тръмп. Чийтъл бе подложена на остри критики заради..

публикувано на 23.07.24 в 18:19

Дъжд угаси пожарите в Северна Гърция

Дъжд загаси пожарите в Северна Гърция. Няма опасност пожарът на планина Славянка да премине границата, дъжд в Гърция помогна Туристите да не влизат в морето до преминаване на бурите, съветват властите в южвата ни съседка. Гърция: Пореден ден с..

публикувано на 23.07.24 в 18:17

Няма опасност пожарът на планина Славянка да премине границата, дъжд в Гърция помогна

Овладян е пожарът в Северна Гърция, близо до границата с България, който заплашваше да премине на наша територия. В района е завалял дъжд, който е помогнал на пожарникарите в южната ни съседка да се справят със стихията. Има риск..

публикувано на 23.07.24 в 17:38
Васил Терзиев

ГЕРБ-СДС обвини столичния кмет заради спряното събаряне на ловния хотел на Румен Гайтански

Групата на ГЕРБ-СДС в СОС обвини столичния кмет Васил Терзиев в нарушение на обществения интерес със спряното събаряне на незаконния ловен хотел на Румен Гайтански до язовир "Искър". "Доверчив или прекалено сговорчив се оказа г-н Терзиев когато повярва на..

публикувано на 23.07.24 в 17:05

МВнР: Българските граждани, които посещават Гърция, да не носят ножове с острие над 7-10 см

Министерството на външните работи предупреди, че според гръцките закони е забранено носенето на оръжие - огнестрелно и хладно, включително нож. Информацията беше разпространена след случаи на задържани в Гърция български граждани с ножове. В практиката..

публикувано на 23.07.24 в 17:00

Вицепрезидентът: Дебелите мрежи на забравата никога няма да скрият делото на Вапцаров

Мъдростта на Вапцаровите думи е нашият естествен човешки ориентир. Най-важното им послание е, че никой няма право да ни отнема бъдещето, а то е в нашите ръце. Това заяви в словото си вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва във..

публикувано на 23.07.24 в 16:41