Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България без проблеми срещу Словакия в Златната европейската лига в Пловдив

Волейбол - национален отбор жени
Снимка: http://bgvolleyball.com

Волейболистките от националния отбор на България записаха трета поредна победа в тазгодишната Златна европейска лига. Момичетата на селекционера Иван Петков биха без особени проблеми с 3:0 (25:21, 25:14, 25:22) в първия си мач от втория турнир в предварителна Група В, игран тази вечер пред около 1000 зрители в зала "Колодрума". Срещата бе първа за българските "лъвици" пред родна публика от 2 години насам.

Така България, която ще бъде домакин и на финалната четворка на Лигата в Русе, е еднолично начело в класирането в групата с 3 победи от 3 мача и 9 точки. Словакия пък е без победа до момента и една единствена спечелена точка.

Утре (5 юни) е последния мач за България срещу третия тим в групата - Украйна, който е воден от Владимир Орлов. Срещата отново е от 20,30 часа и ще бъде давана на живо по спортната телевизия Ring. А в неделя (6 юни) от 17,30 часа е последният двубой в групата между Украйна и Словакия.

Началото на първия гейм бе отлично за състезателките на Словакия, които бързо поведоха с 4:0 след атака в аут на Емилия Димитрова последвана от контра на Никола Радосова и две блокади на Тереза Хрушецка. Българските момичета веднагаа успяха да изравнят при 5:5 след два аса на Гергана Димитрова и контра през центъра на Христина Вучкова. Равностойната игра между двата продължи до 8:8, след което България дръпна с 10:8 след атака от краче и отлична блокада на Нася Димитрова. Разликата нарасна до 12:9 след ас на Нася Димитрова. Въпреки усилията на словачките, българските "лъвици" запазиха преднината си и дори я увеличиха до 19:12 след ас на Гергана Димитрова и две силни контри на Емилия Димитрова. Словакия успя да намали изоставането си до 19:16 при сервис на Карин Палгутова. Прекъсването, което взе Иван Петков, даде ефект и България затвори спокойно гейма в своя полза при 25:21 след успешна атака на влязлата като резерва Мирослава Паскова.

В началото на втората част България дръпна с 5:2 след атака през центъра и ас на Христина Вучкова и техничен блок-аут на Елица Василева. Разликата продължи да расте до 9:4 след нова успешна атака на Василева и грешка на Словакия, а след това до 13:6 след блокада на Вучкова. Резултатът стана 15:8 след страхотен двоен блок на Вучкова и Василева. Преднината на България стана 20:11, а междувременно Иван Петков направи няколко промени. В крайна сметка българските момичета взеха гейма с разгромното 25:14 след неразбирателство и грешка на отбора на Словакия и контра блок-аут на Мирослава Паскова.

И третия гейм стартира много добре за българските "лъвици", които поведоха с 6:2 и 9:4 след атака на Елица Василева и две грешки в нападение на Словакия. Преднината на България стана 11:4 след успешна атака на Мирослава Паскова и ас на Нася Димитрова. Въпреки тайм-аута за треньора на Словакия Марко Фенольо, разликата набъбна до 13:5 след мощна атака на Василева. България продължи да играе спокойно до 19:13 след атака в аут на словачките. Словакия отново успя да стопи част от пасива си, но все пак българките гейма с убедителното 25:22 след нова атака на Паскова, а с това и мача с 3:0


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
БОК  връчи медийните акредитации на журналистите, които ще отразяват Олимпиадата в Париж

БНР с пратеник на олимпийските игри в Париж

Българското национално радио ще има пратеник на олимпийските игри в Париж.  Изявите на българските атлети на най-големия спортен форум от 26 юли до 11 август във френската столица ще отразява Антони Йорданов – редактор в Спортната редакция на програма „Хоризонт“. За Антони Йорданов това ще е пета олимпиада след летните форуми в Токио през 2020..

публикувано на 11.07.24 в 13:36
Колумбия победи с 1:0 Уругвай

Колумбия ще играе за титлата на Копа Америка

Отборът на Колумбия стана вторият финалист на първенството на Южна Америка по футбол - Копа Америка, след като победи с 1:0 Уругвай на полуфинала на стадион "Банк ъф Америка" в Шарлът, в американския щат Северна Каролина. Единственият гол в мача бе отбелязан с глава в 39-ата минута от Хеферсон Лерма след центриране от корнер на капитана Хамес..

публикувано на 11.07.24 в 06:53

Григор Димитров: Имам разкъсване на адуктора

Григор Димитров обясни каква е контузията, която получи по време на мача с Даниил Медведев на осминафиналите на “Уимбълдън”. “След няколко теста и прегледа лекарят ми ме уведоми, че имам разкъсване на адуктора на левия крак.  Ще ми трябва известно време, за да се възстановя, но вече започнах рехабилитация", разкри той. Възстановяването след..

публикувано на 10.07.24 в 23:30

Две наши девойки са на осминафиналите на "Уимбълдън"

Българките Ива Иванова и Росица Денчева се класираха за осминафиналите на сингъл при девойките на Откритото първенство на Великобритания по тенис. Поставената под номер 16 Ива Иванова победи с 6:4, 6:2 Рейна Гото от Япония. За място на четвъртфиналите Ива ще играе срещу третата поставена и финалистка от Аустрелиън оупън Емерсън Джоунс Австралия. На..

публикувано на 10.07.24 в 20:51
Треньорът Росен Барчовски предупреждаваше за този изход още през пролетта.

Баскетболният шампионат остана без ЦСКА

Отборът на ЦСКА не подаде заявка за участие в Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ) през следващия сезон. След приключването на срока за подаване на заявки за сезон 2024/2025 за участие в Sesame НБЛ, десет са съставите, подали редовно своите заявки. От клубовете, които участваха през миналия сезон, заявки не подадоха Берое и ЦСКА, обявиха..

публикувано на 10.07.24 в 20:33

Драма на Тура! Вингегор изпревари Погачар с фотофиниш

Йонас Вингегор от тима Висма-Лийз а байк спечели с фотофиниш срещу лидера Тадей Погачар единадесетия планински етап на колоездачната Обиколка на Франция между Ево-ле-Бен и Льо Лиоран, който бе 211 км. Датчанинът даде време от 4:58.00 часа и изпревари със сантиметри големия си съперник за титлата тази година. Погачар от тима на ОАЕ направи самостоятелна..

публикувано на 10.07.24 в 18:33

България е шампион на Балканите по естетическа гимнастика

Националният отбор на България спечели титлата при жените на Балканиадата по естетическа групова гимнастика, която завърши в столичната "Асикс Арена", информира БТА. Възпитаничките на Кристина Ташева в състав Сияна Табакова, Карина Нейкова, Катрин Тасева, Яна Стайкова, Мария Мехлемова, Християна Ковачева, Виктория Берова и Сибила Кърпачева бяха без..

публикувано на 10.07.24 в 17:48