Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г-7 се споразумя за глобален минимален корпоративен данък от 15%

| обновено на 05.06.21 в 20:24
Среща на финансовите министри на страните от Г-7 в Лондон, 4 юни 2021 г.
Снимка: БГНЕС

Финансовите министри на страните от Г-7 постигнаха споразумение за глобален минимален корпоративен данък от не по-малко от 15 процента. Министрите изразиха подкрепа за постигане на справедливо решение за разпределянето на данъчните права.

Британският министър на финансите Риши Сунак нарече постигнатото споразумение „историческо“. Според него след реформите световната данъчна система трябва да бъде справедлива в съответствие с дигиталната епоха, така че компаниите да плащат дължимите данъци.

Или както заяви Сунак: „Правилните компании да плащат правилните данъци на правилните места“. Технологични гиганти като „Амазон“, „Гугъл“, „Фейсбук“ се очаква да бъдат сред засегнатите компании.

Подобни гиганти жънат голям бизнес успех по целия свят, като обаче декларират минимални печалби в отделните страни. Реформата би трябвало до доведе до поток от милиарди долари към правителствата за покриване на дълговете, натрупани по време на кризата с коронавируса.

Постигнатата сделка между Съединените щати, Великобритания, Франция, Германия, Канада, Италия и Япония ще окаже натиск върху други държави да последват примера, което най-вероятно ще се случи на предстоящата следващия месец среща на високо равнище на страните от Г-20, сред които са Русия, Китай, Южна Африка и Саудитска Арабия.

Финансови експерти обаче предупредиха, че е „още твърде рано да се отваря бутилката с шампанско“, защото все още има препятствия, тъй като в Съединените щати например, за да се превърне споразумението в закон, то трябва да бъде гласувано и в двете камари на Конгреса.

И „Амазон“, и „Фейсбук“ ще попаднат в обхвата на новите предложения за минимален корпоративен данък, обяви впоследствие финансовата министърка на САЩ Джанет Йелън, цитирана от Ройтерс.

Запитана дали двете компании ще бъдат засегнати от предложението Йелън заяви: „То ще включи големи печеливши фирми и аз вярвам, че тези две са именно такива“. 

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева с финансовия министър на САЩ Джанет Йелън в Лондон, 5 юни 2021 г./ЕПА/БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Даниел Бън: Глобален минимум за корпоративното облагане притеснява Източна Европа

Въвеждането на глобален минимум за корпоративното облагане е една от темите, която събра в Лондон финансовите министри на седемте най-развити икономики в света. Съединените щати предлагат ставка от 15% на фона на амбициозен мегабюджет, който..

публикувано на 05.06.21 в 10:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заради повишения риск от пожари: Забранява се косенето на трева и почистването на храсти

От днес на територията на цялата страна се забранява косенето на трева, машинното почистване и почистването на храсти в постоянно затревените площи и обработваемите земи на територията на цялата страна. Причината са високите температури и повишения..

публикувано на 18.07.24 в 07:30
Паметник на Левски в Ловеч

Отбелязваме 187 г. от рождението на Васил Левски

187-мата годишнина от рождението на Васил Левски ще бъде отбелязана с възпоменателна церемония с военен ритуал пред най-големия паметник на Апостола на свободата в Ловеч. Заради летните горещини програмата по отбелязването на 187-годишнина от..

публикувано на 18.07.24 в 07:29

Отново червен код за жеги в цялата страна

Червен код за високи температури издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за всички области на страната. Днес отново ще бъде предимно слънчево и много горещо, сочи прогнозата на НИМХ. В следобедните..

публикувано на 18.07.24 в 07:24

Сигнали за незаконен добив на инертни материали в защитена зона в Дунава

Жители на свищовското село Вардим сигнализираха за всекидневна незаконна дейност за добив на инертни материали в защитената зона на едноименния остров в Дунава. Регионалната екологична инспекция във Велико Търново неколкократно е правила проверки и е..

публикувано на 17.07.24 в 21:34

От утре започва реконструкция на част от столичната ул. "Опълченска"

В четвъртък, 18 юли, започва първият етап от цялостната реконструкция на ул. "Опълченска" от кръстовището с бул. "Сливница" до бул. "Тодор Александров", съобщиха от Столичната община. Във връзка с ремонта се въвеждат промени в организацията на движение,..

публикувано на 17.07.24 в 21:21

Регионалният министър призова строителния бранш да се включи в борбата с пожарите с тежка техника

Министърът на регионалното развитие инж. Виолета Коритарова призова строителния бранш с тежка техника да се включи в борбата с пожарите в различните региони на страната.  Всички структури в състава на министерството също са в готовност за реакция...

публикувано на 17.07.24 в 21:04
Служебният премиер Димитър Главчев в МС.

МС: "Български пощи" ще обменят безплатно до 10 хил. лв. на ден след влизане в еврозоната

"Български пощи" ще могат да обменят безплатно до 10 хиляди лева на ден след влизането на България в еврозоната. Служебното правителство възложи на държавното дружество да извършва услугата. Дружеството ще обменя безплатно банкноти и монети от левове в..

публикувано на 17.07.24 в 20:48