Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Държавите от "Три морета" трябва да работят заедно, за да привлече регионът инвестиции

| обновено на 08.06.21 в 13:59
Президентът Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Държавите между Балтийско, Адриатическо и Черно море, които са част от инициативата "Три морета", трябва да работят заедно, за да може регионът да привлече повече инвестиции. Това каза президентът Румен Радев при откриването на конференция, свързана с българското домакинство на инициативата. 

След месец в София ще се състои шестата среща на върха на "Три морета", каза държавният глава: 

"Политическото говорене вече не е достатъчно! Ние сме убедени, че заедно трябва да работим така, че нашият регион трябва да стане много по-привлекателен за инвестиции, за млади хора, за икономическо развитие, но ние се нуждаем вече от конкретни, практически действия. Така възникна и Инвестиционният фонд. Така вече имаме първите инвестиции на този фонд в проекти от трите области: транспорт, енергетика, дигитална свързаност".

Финансовият дефицит в региона се изчислява на трилиони евро, добави Радев: 

"Ако искаме нивото на нашата инфраструктура, която е гарант за успешно икономическо развитие, да съответства на нивото на инфраструктурата в Западна Европа, това са колосални средства! Такива средства в момента няма. Всички го осъзнаваме. Работим те да нарастват в Инвестиционния фонд, работим за привличането на по-голям интерес, но трябва да работим така, че каквито и средства да имаме, те да бъдат изразходвани по най-интелигентния начин".

Сред основните теми на днешната дискусия ще бъдат възможностите за подобряване на средата за инвестиции и на бизнес климата. Във форума ще се включат служебните министри на регионалното развитие Виолета Комитова и на транспорта Георги Тодоров. Целта на конференцията е да разгледа възможностите за изграждане на транспортна свързаност по линия на инициативата и нейното въздействие върху региона, като се акцентира върху иновациите и дигитализацията. 

В инициативата "Три морета" участват 12 държави, разположени между Балтийско, Адриатическо и Черно море. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Човек със скутер наблюдава как пожар поглъща бизнес с дърва за огрев в Пентели, североизточно от Атина, Гърция, 12 август 2024 г.

Гърция ще компенсира пострадалите от пожар домакинства край Атина

Гърция съобщи, че ще предложи спешни компенсации на обща стойност милиони евро на стотици домакинства и фирми, засегнати от пожара, който причини смъртта на една жена и изпепели 10 000 хектара близо до Атина, съобщава Ройтерс. Пожарът започна на 11 август близо до град Варнавас, на 35 км от столицата, и в рамките на един ден достигна..

публикувано на 20.08.24 в 20:32
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски призна, че ситуацията край Покровск и Торецк е "трудна"

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че ситуацията на източната фронтова линия в Украйна, близо до стратегическия логистичен център Покровск, както и близо до Торецк е "трудна", предаде "Ройтерс". Генералният щаб на Украйна написа на свой ред във "Фейсбук", че от началото на деня са били регистрирани 14 бойни сблъсъка при..

публикувано на 20.08.24 в 19:42

Прокуратурата привлече 7 обвиняеми за организирана престъпна група за трафик на мигранти

Пловдивската окръжна прокуратура привлече като обвиняеми седем мъже за участие в организирана престъпна група за трафик на мигранти. При специализирана операция на ГД БОП и ДАНС, “Гранична полиция”, "Жандармерията" и Главна дирекция “Национална полиция" са арестувани   двама граждани на Йордания - единият от тях със статут на постоянно..

публикувано на 20.08.24 в 19:42
Президентът на Русия Владимир Путин в Беслан - 20 август 2024

Путин посети Беслан 20 години след трагедията

Руският президент Владимир Путин посети днес Беслан в руския Северен Кавказ, за да отдаде почит на жертвите на кървавата заложническа криза в училище в града преди 20 години, съобщиха от Кремъл, цитирани от БТА. На първи септември 2004-та повече от 1000 души бяха взети за заложници от чеченски сепаратисти в училище №1 в Беслан и държани в продължение на..

публикувано на 20.08.24 в 19:37

Две катастрофи с трима пострадали в Ловешко

В Ловешко днес около 17.30 часа са станали две катастрофи с трима пострадали, като състоянието на двама от тях   е тежко. При едната катастрофа станала на пътя Ловеч – Микре, при разклона за Угърчин, са се сблъскали микробус и товарен автомобил. Тежко са пострадали двама мъже пътували в буса и са транспортирани в ловешката болница...

публикувано на 20.08.24 в 19:33
Антъни Блинкън и Абдел Фатах ал-Сиси

Блинкън разговаря с египетския президент Абдел Фатах Ал-Сиси за продължаващата криза в Близкия изток

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън се срещна днес с египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси и външния министър Бадр Абделати, по време на която тримата обсъдиха продължаващата криза в Близкия изток. "Държавният секретар благодари на външния министър за постоянните усилия на Египет за финализиране на споразумение за..

публикувано на 20.08.24 в 19:30
Министър-председателят на Румъния Марчел Чолаку

Румънският премиер Марчел Чолаку обяви,че ще се кандидатира за президент

Румънският премиер Марчел Чолаку обяви,че ще се кандидатира за президент. Изборите за държавен глава са насрочени за 24 ноември,съобщава Радио Румъния. Решението на лидера на Социалдемократическата партия (СДП) е оповестено в аудиосъобщение на Чолаку, изпратено до съпартийците му. От 20 години неговата партия не е успявала да изпрати никого в..

публикувано на 20.08.24 в 18:50