Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Янев: Различията между София и Скопие не трябва да се решават на полето на европейската дипломация

Албания вярва, че народите на България и Република Северна Македония са близки, заяви албанският премиер Еди Рама

Служебният премиер Стефан Янев прие албанския си колега Еди Рама. След срещата Янев и Рама направиха съвместно изявление в резиденция „Бояна“.
Снимка: БГНЕС

Проблемите между България и Република Северна Македония трябва да се решат без намеса, двустранно, заяви служебният премиер,  който посрещна снощи албанския министър-председател Еди Рама.

Двамата декларираха, че българо-албанските отношения са много добри. Янев призна, че казусът между София и Скопие слага прът и в европейския път на Албания, тъй като засега Скопие и Тирана вървят заедно по пътя към Европейския съюз.

"Албания вярва, че народите на България и Република Северна Македония са близки", заяви премиерът Еди Рама, който след като описа добрите българо-албански отношения на родния си албански език, предпочете да говори на английски език по темата за Скопие:

"От абсолютна важност за Албания е да видим този казус решен. Напълно наясно сме, че това е много чувствителен въпрос и тук, и в нашата братска държава Република Северна Македония. В същото време ние сме въвлечени в това и то по принудителен начин“, каза Рама.

От своя страна служебният премиер Стефан Янев заяви, че се надява, че българската позиция по темата с Република Северна Македония вече е по-добре комуникирана:

"Както сред европейските ни партньори, така и в Албания е добре позната и добре комуникирана, така че да не се получава ефектът на едно негативно целенасочено говорене, да се пренася съответно в съответните общества и да се създава негативно усещане, че България прави нещо неправилно".

Въпреки това Янев призна:

"Позицията на България по отношение на Република Северна Македония до известна степен е и препятствие пред перспективата на Албания бързо да върви по пътя".

Според Стефан Янев различията между София и Скопие не трябва да се решават на полето на европейската дипломация. Теза, която подкрепи и албанският премиер Еди Рама, който допълни, че Тирана подкрепя еднакво и София, и Скопие:

" Не вярвам, че в действителност другите могат да направят или да заменят това, което се очаква от двете страни и те трябва да стигнат до там. Надявам се това да се случи скоро." 

След края на изявленията Стефан Янев попита колегата си дали има проблем с превода, за да е избрал да говори на английски език, а Еди Рама подчерта, че е прибегнал до този подход, за да е сигурен, че няма да има неправилни тълкувания от страна на представители на Република Северна Македония. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Реджеп Ердоган

Ердоган се обяви за употреба на сила срещу Израел, ако не спре нападенията си в Ливан и Газа

Президентът на Турция Реджеп Ердоган се обяви за употреба на сила срещу Израел, ако не спре нападенията си в Ливан и в ивицата Газа. След заседание с правителството в Анкара Ердоган обясни, че решението трябва да бъде взето от Съвета за сигурност на ООН, но в случай, че бъде наложено вето, може да се намеси и Общото събрание, съгласно приета на 3..

публикувано на 30.09.24 в 22:06
Израелски въдушен удар по Ливан, нанесен на 30 септември 2024 г.

Увеличават се сигналите, че израелските военни започват сухопътна операция в Ливан

Израелската армия е установила закрита военна зона около три гранични с Ливан населени места в Израел, предаде АФП, като се позова на изявление на армията. Районите около три кибуца на границата между Израел и Ливан - Метула, Мисгав Ам и Кфар Гилади, са обявени за "закрита военна зона" и навлизането в тях е забранено за цивилни. Това се..

публикувано на 30.09.24 в 21:54

Безработицата в монтанската община Якимово е седем пъти над средната за страната

Безработицата в монтанската община Якимово е седем пъти над средната за страната за месец август, сочи статистиката. В община Монтана хората без препитание са най-малко. 8.2 % е безработицата в дирекция "Бюро по труда“ Монтана за август, която включва пет общини в областта – Бойчиновци, Георги Дамяново, Монтана, Чипровци и Якимово. За..

публикувано на 30.09.24 в 20:05

От 1 октомври БНБ сваля основния лихвен процент на 3,43 на сто

Българската народна банка (БНБ) обяви основен лихвен процент (ОЛП, проста годишна лихва) от 3,43 на сто от 1 октомври.  Това съобщават от централната банка на страницата си в интернет. ОЛП е на ниво 3,54 на сто от 1 септември. През август основният лихвен процент беше 3,53 на сто, през юли -  3,63 на сто, а през юни беше в размер на 3,78 на сто,..

публикувано на 30.09.24 в 19:53
Теодора Иванова, председател на ДАЗД

Повече от 60 процента от случаите на агресия срещу деца са в семейна среда

Повече от 60 процента от случаите на агресия срещу деца са в семейна среда, отчетоха от агенцията за закрила на детето. Децата са подложени физическа и на емоционална агресия. И затова спортът е начинът за преборване, каза председателят на ДАЗД д-р Теодора Иванова. И припомни за телефона на Агенцията, на който може да получат помощ:..

публикувано на 30.09.24 в 19:45

На летище София пристигна първата група българи, евакуирани от Ливан

На летище София кацна правителственият "Еърбъс" с първата група евакуирани българи от Ливан.  Евакуираха част от българите от Ливан Днес екип на Държавния авиационен оператор отлетя за ливанската столица Бейрут, като с този полет започна поетапна евакуация на сънародниците ни.  Правителството ще евакуира поетапно българите от Ливан Така..

публикувано на 30.09.24 в 19:44
Хора, разселени заради израелските военни удари в Ливан, се събират в Бейрут, 30 септември 2024 г.

Евакуираха част от българите от Ливан

Евакуираха част от българите от Ливан с правителствения "Еърбъс". Самолетът излетя от София след 13:00 часа и кацна в Бейрут малко преди 15:00 часа. Правителственият самолет е излетял, за да прибере българите от Ливан Майки с деца и възрастни хора са в първата група сънародници, евакуирани от ливанската столица. Те  пристигнаха в София около..

обновено на 30.09.24 в 19:32