Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Могат ли технологиите да помогнат:

Фермери горят и изхвърлят тонове вълна годишно

ЕС счита вълната за отпадък, у нас никой не мисли за оползотворяването й

| обновено на 09.06.21 в 13:51
Овце порода Аваси
Снимка: БНР

Хиляди тонове вълна се изхвърлят годишно в реките и деретата у нас  или се изгарят – за това алармират животновъдни организации.

Никой в държавата не търси решение на проблема, който носи финансови загуби на фермерите и крие рискове от екологично бедствие, твърдят те.

Почти никой, освен пряко засегнатите, не си дава сметка за мащабите на проблема, казва Михаил Михайлов от Националния съюз на говедовъдите.

„Вълната не само че не може да се продаде и да получат фермерите допълнителни доходи, а дори не може да се изхвърли от фермите.“

Допреди 3-4 години вълната е била изкупувана по 20-30-50 стотинки, през последните две години са вземали вълната, без да я платят, а сега вече никой не се интересува, разказва Михайлов.

„Тя остава при фермерите, задръстват се кошарите, трупат огромни количества. Тази вълна им пречи. Спасяват се поединично, изхвърлят я в долове, дупки, реки, където и да е, само да не е във фермата. Става дума за 3 хиляди тона вълна годишно.“

Загубата за фермера идва и от разходите по стригане на овцете.

Приложение може да намери вълната на едва 40-50 000 овце у нас  Снимка: БГНЕС

Преди години не се налагало да се търсят нелегитимни начини за освобождаване от вълната, тъй като е имало работеща текстилна промишленост, която е изкупувала големи количества.

Според Михаил Михайлов обаче проблемът не е само в промищлеността.

„Овцете, които ние отглеждаме, които ние развъждаме, те не могат да произвеждат качествена вълна.“

Може да се използва вълната на 40-50 хиляди овце, вълната от останалите 1 милион овце никой не я иска, поясни Михайлов. „Тя не става за нищо и трябва да бъде по някакъв начин отстранена, изхвърлена.“

Всички държави в Европа са на този хал, допълва Михайлов.

Снимка: БГНЕС

Оказва се, че има начин непотребната вълна да се превърне в конкретни продукти, например в тор.

„Нашите комшии, румънците, миналата година откриха една фабрика, която започна да произвежда тор. Торта е много хубава, защото се съхранява 6 месеца в почвата и е изключително благоприятно да се използва в райони, в които имаме суша.“

Непотребната вълна може да намери приложение още в изолации и опаковки.

Нормативно в Европейския съюз вълната е определена като отпадък. Това води до опасения дали в един момент фермерите няма да бъдат принудени да заплащат за депонирането й.

Според животновъдите държавата и браншовите организации трябва да потърсят варианти за решаване на проблема - или да се възложи на някой от научните институти да разработи идеи за приложението на вълната, или да се предвиди възможност за финансово подпомагане на фермерите.

„В противен случай вълната ще започне да ни превзема.“

Повече информация ще чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симона Велева

Симона Велева: Гласуването е политическото право, за което хората са се борили най-много

" Да участваш в избори е политическото право, за което хората са се борили най-много ". Това каза пред БНР  Симона Велева, доктор по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски" и преподавател в Американския университет в Благоевград. Тя коментира зачестилото говорене за възможността за ограничаване правото на глас на българите в чужбина...

публикувано на 12.06.21 в 14:05
15-годишният Николай Витанов

Кампания "Живот за Ники" събира средства за лечение на 15-годишния Николай Витанов

Родители, учители и ученици от столичното 120 СУ "Георги Раковски" застанаха зад кампанията "ЖИВОТ ЗА НИКИ". 15-годишният Николай Витанов е диагностициран с онкологично заболяване. За да се пребори с болестта, са нужни средства за лечение в чужбина.  Между 10 и 100 лева носят децата от столичното 120-о училище на класните си..

обновено на 12.06.21 в 10:25
Андрей Ковачев

Андрей Ковачев: Нелогично е, че тестовете за антитела не влизат в здравния сертификат

Нелогично е, че не се намери механизъм резултатите от тестове за антитела срещу коронавируса да бъдат включени в европейския цифров сертификат. Тази позиция изрази в интервю за БНР евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев.  В предаването „Преди всички“ Ковачев отбеляза, че докато резултатите от PCR теста са валидни в много..

публикувано на 11.06.21 в 09:22

Как да се подобри достъпът на жертвите на трафик до правосъдие и обезщетение

„България би могла да подобри достъпът на жертвите на трафик до правосъдие, като на първо място се приложи ефективно съществуващото в България законодателство, като има законодателство, според което активите и имуществото на извършителите може да бъде замразено и конфискувано“, каза в „Хоризонт до обед“ Петя Несторова, изпълнителен..

публикувано на 10.06.21 в 11:34

Михаил Миков: В решението на екоминистъра за прохода Петрохан става въпрос за екологично талибанство

„Въпросът е важен за цяла България, защото коридор номер 4, освен трасето Ботевград-Видин , трябва да има и едно второ трасе, да не говорим, че за направлението Солун това е по-прекият път. Атакувам решението на екоминистъра да прекрати процедурата по ОВОС, като немотивирано, нищожно, като противоречащо на закона“ , посочи пред БНР Михаил..

публикувано на 09.06.21 в 13:01
Доц. Васил Велчев, завеждащ сектор „Електрокардиостимулация“ в МБАЛ

Доц.Васил Велчев: Повторната употреба на стимулиращи устройства за сърдечната дейност е абсолютно забранена

„Правилата за употребата на тези устройства се покриват с тези правила, които важат за всички видове импланти вътре в човешкото тяло и към момента повторната употреба на подобен тип устройства е абсолютно забранена от нормативната уредба“, каза пред БНР доц. Васил Велчев, завеждащ сектор „Електрокардиостимулация“ в МБАЛ "Св. Анна" в опит да..

публикувано на 09.06.21 в 11:30
Болница „Лозенец“

Мария Шаркова: Има оглушително мълчание по темата с трансплантациите

„ Плоскостта на човечността е може и единствената вярна и работеща плоскост, която може да доведе до това да се променят нещата в България, която е на последно място по донорски ситуации в ЕС и по трансплантации “, коментира пред БНР филмовият режисьор Стефан Командарев, разкритията на служебния министър на здравеопазването за незаконни..

публикувано на 08.06.21 в 11:46