Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден брой обяви за работа през май

Бюро по труда
Снимка: Божидар Чолаков, БНР

Рекорден брой обяви за работа са публикувани през май, според анализ на най-популярната платформа за оферти у нас. Търсят се предимно работници и обслужващ персонал, заради сезоната заетост в туризма и отварянето на хотели, ресторанти и заведения. 

В края на май предложенията за работа у нас са се увеличили с 25% и вече надхвърлят нивата на публикуваните обяви за работа преди началото на пандемията през март миналата година, показва анализът. 

Според публикуваните данни, общият брой на офертите през последния месец надхвърля 52 000, което е с 22% повече в сравнение с април и със 76% повече, отколкото година по-рано. 

Експертите обясняват ръста с търсенето на работници и служители в секторите "хотелиерство и ресторантьорство" и "търговия и услуги". 

Свободни работни места има и в производството, информационните технологии, строителството. Половината от всички предложения за работа са в столицата. 

Следват големите градове: Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова организация на движението по столичната ул. "Опълченска"

Очаква се нова организация на движението да бъде въведена по столичната улица "Опълченска", чийто ремонт започва от тази сутрин - в отсечката между булевард "Сливница" и улица "Цар Симеон". Трафикът ще се пренасочва поетапно само в едното платно като ще се промени и движението на градския транспорт, каза за БНР директорът на дирекция..

публикувано на 18.07.24 в 08:17
Калин Стоянов

Калин Стоянов: Обезопасихме района около газопреносна станция "Странджа"

"Сравнително спокойно премина нощта в село Воден. Голяма част от пожара селото, както и покрай него, е овладян. През вчерашния ден ситуацията в населеното място беше изключително тежка. Допълнителни трудности създаваше и постоянно обръщаща се посока на вятъра. На терен имаше близо 25 екипа на Пожарната, хеликоптер на армията, доброволци, служители от..

публикувано на 18.07.24 в 08:13
димът над село Воден

МЗ: Земеделците в засегнатите от пожарите райони, където е обявено бедствено положение, да подадат заявление в ДФЗ

Земеделските стопани в засегнатите от пожарите райони на страната, където е обявено бедствено положение -  трябва да подадат  специално заявление в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие", съобщават от земеделското министерство. Заявлението е нужно , за да няма проблеми при изплащането на субсидиите за обработваеми площи и за..

публикувано на 18.07.24 в 07:58
димът над село Воден

"За 10 минути изгоря като факел." Огънят изпепели домове и пасища

"Още днес трябва да тръгнат комисии да описват щетите. Всичко е опожарено. Животните стоят в едни голи полета и блеят по цял ден. Хубавото е, че има поне вода." Това каза в предаването "Преди всички" Симеон Караколев, съпредседател на Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите (НОКА). На първо време се доставят фуражи и друга..

публикувано на 18.07.24 в 07:57

Продължава борбата с пожарите в различни райони на страната

И днес продължава гасенето на големия пожар в крайграничната община Болярово. Частично бедствено положение е в сила за селата Воден, Шарково, Малко Шарково, Ситово и Крайново. Около 200 души - пожарникари, горски служители, жандармерия, военнослужещи, доброволци, тежка техника и военен хеликоптер се включиха в гасенето на огъня, който..

публикувано на 18.07.24 в 07:56

12 години от атентата на летище Бургас

12 години се навършват от атентата на летище Бургас. С възпоменателна церемония, пред мемориала на морската аерогара, отново ще бъде почетена паметта на загиналите 5-а израелски туристи и българския шофьор Мустафа Кьосов. На панихидата се очаква да присъстват близки на пострадалите израелски граждани. Ритуалът ще премине при засилени мерки за..

публикувано на 18.07.24 в 07:55
На 14 юни 2024 г. САЩ обявиха, че кеят ще бъде отделен от брега на Газа за втори път в рамките един месец поради бурното море

САЩ спират доставката на хуманитарни помощи през временен кей за Ивицата Газа

Съединените щати обявиха, че слагат край мисията си доставка на хуманитарни помощи за палестинската територия през временен кей. От средата на месец май, когато беше изградено, съоръжението се откачи няколко пъти заради неблагоприятно време. Разпределението на помощите също се оказа проблем, след като Програмата по прехраната към ООН..

публикувано на 18.07.24 в 07:50