Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър премахва вечерния час за пръв път от 15 месеца

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес вечерният час в Кипър напълно се премахва, след 15 месеца действие като ограничителна мярка срещу разпространението на COVID-19. В сила влизат още облекчения за нормализиране на икономическия и социален живот.

Вечерният час е последната забрана за движение на хората заради коронавируса, която се вдига напълно. Той бе въведен през март миналата година и през изминалите 15 месеца само бе променяна неговата продължителност.

Възобновяват работата си затворените преди 15 месеца нощни клубове, банкетни зали, дискотеки, като ще прилагат строги здравни протоколи. Клиентите могат да танцуват само около масата си, като се разрешава на нея да седят най-много 8 души.

Вече се позволява в църковните дворове да се организират различни празници и фестивали.

От днес до 30 юни действат облекчения за провеждането на сватби и кръщенета в ресторанти, хотели и други зали.

Премахва се ограничението за 50% физическо присъствие на служители в частни компании за услуги и в по-широкия публичен сектор.

От 16 юни отново ще бъдат отворени летните училища и детските лагери. Предприемането на тези стъпки стана възможно заради добрата епидемиологична ситуация в Кипър. Броят на новозаразените е най-много до 0.2% от извършваните тестове всеки ден, а над 57% от населението вече е с първата доза ваксина.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма активни пожари на територията на страната

Пожарът в ямболските селата Воден, Крайново и Странджа е локализиран по всички фронтове. Днес ще бъде направен обход и ако няма активни огнища, техниката и личният състав ще бъдат предислоцирани, съобщиха от МВР, позовавайки се на информация от ГДПБЗН. Продължава борбата на гръцките пожарникари с огъня на българо-гръцката граница. Пожарът..

публикувано на 23.07.24 в 09:57
Владимир Малинов в НС, архив.

Министърът на енергетиката e в Букурещ за дискусии на стратегии за реализация на споделените енергийни цели

Министърът на енергетиката Владимир Малинов участва в петата министерска среща на Партньорството за трансатлантическо сътрудничество в областта на енергетиката и климата.  Форумът е днес и утре в Букурещ. В румънската столица партньорите от европейските страни и САЩ ще дискутират стратегии за реализация на споделените енергийни цели, подкрепа..

публикувано на 23.07.24 в 09:56
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Социалните медии са медии и те имат огромно влияние върху нашия избор

Има едни участници в изборите, които участват само заради медийните пакети, видно от много слабите им резултати.  Това заяви пред БНР Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК. По думите му достъпът до обществените медии на всички участници в изборите дава възможност на някои хора да разпространяват абсурдни новини.   "В своята..

публикувано на 23.07.24 в 09:48

Гръцки медии: Благодарим на българските пожарникари

Водещите гръцки медии публикуваха благодарност към българските пожарникари, участвали в мисия по гасене на пожарите в Гърция. Температурите в страната спадат, но рискът от пожари остава. Снимки на българския екип пожарникари и техника публикуват днес централните гръцки медии под заглавие "Гърция благодари на българските пожарникари" за помощта..

публикувано на 23.07.24 в 09:47

Близо 3000 регистрирани престъпления срещу жени и момичета във Великобритания всеки ден

Насилието срещу жени и момичета е "национално извънредно положение“ с близо 3000 регистрирани престъпления всеки ден, предупреждава в нов доклад водещ британски полицейски началник, предаде Пи Ей мидиа, цитирана от ДПА. Според доклада, изготвен по поръчка на Националния съвет на полицейските началници (НСПН/NPCC), през 2022/23 г. полицията е..

публикувано на 23.07.24 в 09:22
Университетската болница

Детето, оцеляло след смъртоносен инцидент с мълния в Стара планина, е в добро състояние

Оцелялото при инцидента в Стара планина 13-годишно момче е в добро състояние. Това съобщиха от Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив. Детето беше докарано в здравното заведение с линейка от Карлово, след свалянето му от планината с хеликоптер на Авиобаза Крумово. ПСС: Починали са мъжът и детето, които бяха ударени от мълния в..

публикувано на 23.07.24 в 09:08
Христо Христев

Христо Христев: По-лошо от най-лошото управление е да няма управление

"Изборите са най-легитимният способ за излъчване на управление, но тази формула е вярна, когато в резултат на изборите действително се излъчва управление. Ние не сме в тази хипотеза ." Това каза пред БНР Христо Христев, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Очевидно е налице много тежка криза на политическата..

публикувано на 23.07.24 в 08:53