Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи преброяването на бюлетините в Перу, победител в президентския вот още няма

Кейко Фухимори - дъщеря на бившия президент Алберто Фухимори, и новакът в политиката Педро Кастильо преди дебата им на 30 май.
Снимка: Ройтерс

Перу приключи с преброяването на бюлетините в оспорвания президентски балотаж, но официалното обявяване на победителя може да отнеме дни, предаде Би Би Си.

Левият Педро Кастильо запази преднина от около 60 000 гласа пред консерваторката Кейко Фухимори, която алармира за измами, но без да даде доказателства за тях.

Фухимори иска стотици хиляди гласове да бъдат преразгледани. Наблюдателите на вота в неделя обаче заявяват, че нередности не е имало.

Политически новак, Кастильо обещава промени в конституцията.

Учител в основно училище, той е слабо известен преди да спечели първия тур от изборите с обещание да помогне на бедните с налагането на по-високи данъци върху влиятелните минни компании в производството на мед. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Педро Кастильо

Левият Педро Кастильо с преднина на президентския вот в Перу

Перуанският социалист Педро Кастильо увеличи преднината си пред дясната съперничка Кейко Фухимори на президентския балотаж в Перу, макар че тя заяви, че засега няма да отстъпи и подозира „нередности“, въпреки че не даде доказателства, предаде Ройтерс...

публикувано на 08.06.21 в 10:49
Кейко Фухимори - дъщеря на бившия президент Алберто Фухимори, и новакът в политиката Педро Кастийо преди дебата им на 30 май.

Перу избира президент на балотаж

Перу избира днес президент. На балотажа се явяват новакът в политиката Педро Кастильо и Кейко Фухимори, която прави трети опит за президентския пост. В Мексико пък се провеждат междинни избори, като се гласува за нова долна камара на Конгреса,..

публикувано на 06.06.21 в 13:23
Протест „срещу комунизма“ на площад Сан Мартин в Лима, 29 май 2021 г. Акцията идва на фона на напрежение преди втория тур от президентските избори на 6 юни между Педро Кастильо и Кейко Фухимори.

Перу е начело по смъртност от Covid-19 след преразглеждане на статистиката си

В световен мащаб смъртността от коронавирус е най-висока на глава от населението в Перу. Броят на починалите скочи от близо 70 000 до над 180 000, след като властите преразгледаха официалните данни, предаде Би Би Си. Премиерката Виолета Бермудес..

публикувано на 01.06.21 в 09:21