Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турци поведоха на Рали Сливен

Снимка: rallysliven.com

Екипажът на Evofone Rally Team Уур Сойлу/Арас Динчер (Skoda Fabia Rally2 Evo) е начело след първите четири етапа на Монбат Рали Сливен, трети кръг от Балканския рали трофей на ФИА и втори от Националния рали шампионат на България.

Турците спечелиха първата отсечка „Абланово“ и оглавиха класирането с аванс от секунда и половина, но още на следващата „Ичера“ двукратният победител Мирослав Ангелов (Skoda Fabia Rally2 Evo) контраатакува и се доближи на седем десети от първото място.

За съжаление оспорваната битка между двамата фаворити приключи още на „Карандила“, когато Ангелов и Георги Гаджев получиха повреда в трансмисията. Българите все пак завършиха етапа на четвърта предавка, оцеляха и след суперспециалния в края на деня, но отборът на „Мегапорт Рейсинг“ няма резервна скоростна кутия, което означава, че Ангелов няма да стартира в събота.

След проблемите на националния рали шампион на втора позиция излязоха Мустафа Джакал и Озгур Акдаа (Hyundai i20 NG R5), които завършиха деня с победа в суперспециалния „Монбат“. Разликата между двата турски екипажа в челото на класирането е 24,4 секунди. Челната тройка допълват Георги Василев и Стефан Добрев (Mitsubishi Lancer Evo 9), които изостават на още 11,1 секунди.

Първият ден на Монбат Рали Сливен се оказа изключително коварен заради променливите атмосферни условия в региона. Именно заради тях фаворитите при автомобилите с един двигателен мост Даниел Попов и Ангел Башкехайов напуснаха преждевременно надпреварата. Пилотът на „Ясен Попов Рейсинг“ изгуби контрол над своето Peugeot 208 Rally4 още на първия десен завой на отварящата „Абланово“ и катастрофира тежко. Двамата с Башкехайов се измъкнаха невредими за разлика от сериозно пострадалия автомобил.

Отсъствието на Попов и Башкехайов осигури интригата в RC4 заради липсата на изявен фаворит. След трите същински етапа разликата между първите три екипажа в класа бе само шест секунди, но на суперспециалния Григор Григоров и Петър Сивов (Peugeot 208 R2) записаха трети резултат в генералното класиране, което им осигури аванс от 12,7 секунди спрямо Антон Титов и Динко Георгиев (Peugeot 208 R2). Зад Григоров и Титов на седмо място в общото подреждане и на трето при автомобилите с един двигателен мост са Дилян Станков и Йордан Йорданов (Peugeot 208 R2), но изоставането им спрямо екипажа на „Мегапорт Рейсинг“ е само 1,4 секунди.

Челната десетка допълват Джем Алакоч/Емир Сахин (Pegeot 208 R2), Герго Дудас/Кристиан Сабо (Peugeot 208 R2), които получиха 20 наказателни секунди, след като закъсняха с две минути за старта на отварящия етап, и Буура Джан Кълъч/Али Емре Йълмаз (Mitsubishi Lancer Evo 9).

Вторият ден на Монбат Рали Сливен включва три отсечки, които ще се карат по два пъти, като между тях е второто минаване на суперспециалния етап „Монбат“. Състезателната дистанция е 111.32 км, като първата отсечка за деня „Трапоклово 1“ стартира в 10:15, а финалната „Агликина поляна 2“, която е и най-дългата за цялата надпревара, започва в 16:31.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Драма на Тура! Вингегор изпревари Погачар с фотофиниш

Йонас Вингегор от тима Висма-Лийз а байк спечели с фотофиниш срещу лидера Тадей Погачар единадесетия планински етап на колоездачната Обиколка на Франция между Ево-ле-Бен и Льо Лиоран, който бе 211 км. Датчанинът даде време от 4:58.00 часа и изпревари със сантиметри големия си съперник за титлата тази година. Погачар от тима на ОАЕ направи самостоятелна..

публикувано на 10.07.24 в 18:33

България е шампион на Балканите по естетическа гимнастика

Националният отбор на България спечели титлата при жените на Балканиадата по естетическа групова гимнастика, която завърши в столичната "Асикс Арена", информира БТА. Възпитаничките на Кристина Ташева в състав Сияна Табакова, Карина Нейкова, Катрин Тасева, Яна Стайкова, Мария Мехлемова, Християна Ковачева, Виктория Берова и Сибила Кърпачева бяха без..

публикувано на 10.07.24 в 17:48
Ламин Ямал

Ламин Ямал: Класирането на финала е сбъдната мечта

Испанският тинейджър Ламин Ямал опита да омаловажи вълнението си от страхотния гол, който реализира на полуфинала на Евро 2024 срещу Франция, но каза, че достигането до финала на Европейското първенство е сбъдната мечта за него и за майка му. 16-годишният Ямал бе избран за Играч на мача в Мюнхен, след като стана най-младият голмайстор в историята на..

публикувано на 10.07.24 в 11:21
Национален отбор по волейбол за девойки под 18 години

България срещу Италия в полуфиналите на Евроволей при девойките

Националният ни отбор по волейбол за девойки под 18 години излиза срещу Италия в полуфиналите на европейското първенство, което се провежда в Румъния и Гърция.  "Скуадра адзура" завърши като лидер в първа група  след 6 победи и 1 загуба, и общо 17 точки. Родните представителки пък приключиха груповата фаза на надпреварата на втора позиция с 18 точки (6..

публикувано на 10.07.24 в 08:29
Красимир Балъков

Красимир Балъков пред БНР: Отборът на Испания би трябвало да стане европейски шампион

"Два отбора, които нелогично стигнаха до полуфинала - Англия и Франция, те не показаха кой знае каква игра. Испания и Холандия логично - играят атрактивно и интересно, сега ще разберем кой футбол ще надделее. Този за резултат или другият - атрактивният. Направиха ми впечатление отборите на Швейцария, Португалия, Германия, Испания, разбира се...

публикувано на 10.07.24 в 07:43
Екатерина СТратиева и Георги Аврамов

Екипажът Екатерина Стратиева и Георги Аврамов представиха новия си автомобил

Екипажът Екатерина Стратиева и Георги Аврамов представиха новата визия на състезателния си автомобил, както и състезателната си програма до края на годината в компанията на футболната легенда Красимир Балъков. “Заредена съм с емоция. Заставайки до Красимир Балъков, усетих една сила и позитивизъм, че нещата могат да се случат. Все пак той е постигнал..

публикувано на 10.07.24 в 06:44
Меси и Аржентина се класираха за финала на Копа Америка

Меси и Аржентина се класираха за финала на Копа Америка

Отборът на Аржентина победи тима на Канада с 2:0 и се класира за финала на Копа Америка. Головете за световните шампиони отбелязаха Хулиан Алварес (22') и Лионел Меси (51'). Победата за "албисилесте" е втора срещу същия съперник на турнира след като двата отбора играха и в груповата фаза, където Меси и компания се наложиха със същия резултат...

публикувано на 10.07.24 в 06:23