Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петьо Бошнаков: В последните 20 години сектор лозарство бавно и сигурно замира

Обемът на лозята се е свил пет пъти, спадът в изкупните цени е над 50%, кадрите са на преклонна възраст

Снимка: БГНЕС

Парадкосалното е, че българският гроздопроизводител получава субсидия, каквато получава и един декар пасище и никакви други възможности. Това каза в интервю за БНР Петьо Бошнаков, председател на новосъздаденото Националното сдружение на българските лозари.

Бошнаков определя състоянието на секторите лозарство и винарство като тежко.

През последните няколко години се регистрира спад в обема на отглежданите лозя.

Лозарите не са достатъчно добре представени в Националната лозаро-винарска камара, смята Петьо Бошнаков. По думите му новото сдружение има много членове и голяма енергия нещо в сектора да се промени.

„Тъй като през последните 20 години секторът бавно и сигурно замира.“

Снимка: БГНЕСОтглежданите реално лозя у нас са на площ около 28 хиляди хектара при потенциал за 63 хиляди хектара, съобщи Бошнаков.

„За последните 20 години обемът на лозята в страната се е свил пет пъти.“

Сред причините за това са загубата на пазари и преструктурирането на лозарските стопанства от високодобивни към висококачествени.

„Но главен проблем е липсата на политика от страна на държавата“, твърди Петьо Бошнаков. По думите му в този период на пазара са навлезли страни, които преди това изобщо не са били на винената карта.

„Броят на лозарските стопанства намалява, а броят на избите се увеличава, което е показателен процес, че все повече лозари завършват своя цикъл на производство и се превръщат във винари“, коментира Бошнаков.

Снимка: БГНЕС

Като положителна тенденция той открои увеличаването на броя на малките регионални изби, които представляват даден регион и произвеждат продукция от собствени лозя.

„А не, както беше преди години, големите винопроизводители да изкупуват и да произвеждат масов еднороден продукт.“

През последните години липсват инвестиции в сектора, отбеляза още Петьо Бошнаков.  

Кадрите в лозарството трудно се задържат и обучават, очерта друг проблем той.  

„Основно разчитаме на хора в преклонна възраст, които имат опит, млади хора нямаме реалната възможност да ги задържим поради ниските доходи в сектора.“

На фона на липсващата държавна политика родните лозари са подложени на силната конкуренция на съседните страни и на натиска от нерегламентиран субсидиран внос на вино от други европейски страни.

Схемата – влизат наливни вина, които се добавят към местни в позволения от закона процент, уточни Петьо Бошнаков.

„Има значителни пропуски по отношение на контрола.“

Снимка: БГНЕС

Внася се и грозде от съседните страни, които конкурират местното производство.

„Много често грозде се вкарва като десертно, а след това се продава като винено на регионалните тържища.“

Спадът в изкупните цени на едро е над 50% за последните години, каза още Бошнаков.

„Такива цени, каквито са в момента, на пазара на грозде не е имало през последните 20 години. Въпреки че драстично са нараснали всички разходи по отношение на производството.“

Снимка: БГНЕССпоред Петьо Бошнаков лозарството може да задържи повече хора в селските региони.

„Има и голяма културна ценност и възможност за развитие на туризъм. Този сектор е лицето на една държава.“

Чуйте цялото интервю в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Зорница Маркова: До 3-годишна възраст екранното време за децата да е нулево!

Децата и мобилните телефони - темата в рубриката "Училище за родители". Според столичани децата им използват мобилните си телефони най-малко два часа на ден, но може и до 6 часа да достигне това време. Децата до 6 години почти не използват електронни устройства при някои от семействата. На някои от по-малките деца изобщо са им забранени телефоните, на..

публикувано на 10.09.24 в 11:10
Константин Илиевски

Симфоничният оркестър на БНР с празничен концерт за Деня на независимостта

Светлин Русев ще е солист в празничния концерт на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Константин Илиевски, посветен на Деня на независимостта на България. Събитието е на 18 септември от 19:00 ч. в Голямата зала на Софийската опера и балет. Концертът се организира от БНР и Сдружение "Реформ Юнион Клуб"  с подкрепата на Столична община...

публикувано на 09.09.24 в 12:39

Майка на две деца има нужда от спешна операция и лечение в чужбина

Майка на две деца има нужда от спешна операция, за да спасят крака ѝ. Надя Лашева преподава на деца английски език. Преди седмица чува тежката диагноза – рак на костите. Историята на Надя започва така: " Ракът на костите е много агресивен, нямам време, а загубих четири месеца в търсене на диагноза! Аз съм Надя - учител..

публикувано на 06.09.24 в 14:58
Марио Мишев

Марио Мишев: Днешните политици нямат моралното право да изричат "Съединението прави силата"

Ние сме късметлии, че като народ имаме богата история и можем да избираме какво да разказваме . Не всеки народ разполага с тази привилегия – да има древна история. Това каза в интервю за БНР Марио Мишев, съосновател на сдружение и издателство "Българска история". По думите му, родолюбието е въпрос на вътрешно усещане и в миналото то е..

публикувано на 06.09.24 в 08:26
Донка Михайлова

Донка Михайлова: ВИК инфраструктурата вече е въпрос на национална сигурност

"Необходим е сериозен ресурс, необходима е  нова управленска философия на ползването на водните ресурси , на реконструкцията на ВИК-мрежата в страната, защото можем да определим като "безумие", че в  много български общини 80% от водата изтича и само 20% се използва рационално . Тези 80% изтичат, защото  мрежата е крайно амортизирана ...

публикувано на 05.09.24 в 11:14

Милена Захариева: Детските столчета по новия регламент няма да са по-скъпи

От началото на септември са в сила нови правила за детските столчета в колите . За продажба ще се предлагат изделия само по новия стандарт, но старите също ще могат да се използват, докато не дойде време за тяхната подмяна.  Пред БНР Милена Захариева от Фондация "Деца на борда" обясни, че това не са нови и по-скъпи столчета . Просто всички..

публикувано на 05.09.24 в 10:54
Доц. Росен Калпачки

Доц. Росен Калпачки: Необходим е регистър на пациентите с инсулт

Възрастта на човек с инсулт не е критерий, който да води до неприлагане на модерно лечение при по-старите пациенти. По-скоро доста хора остават извън системата заради това, че най-близката до тях болница не е пригодена да предложи съвременно лечение. Това обясни в интервю за БНР доц. Росен Калпачки, ръководител на най-големия специализиран център за..

публикувано на 05.09.24 в 09:31