Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

10 годишно дете в Израел откри печатите на цар Соломон

Печатът на Соломом
Снимка: Феня Декало

Има ли връзка между Мадарския конник и печатите на цар Соломон. Има цяла индустрия, която „бълва“ сувенири с печати, уж копия на този на най-мъдрия цар на земята - Соломон, за който се твърди, че е можел да разговаря дори с животните. В сувенирните магазини ги продават „изпод рафта“, защото официално мистиката не се поощрява в страната на трите монотеистки религии. Печатите са амулети за всички житейски ситуации - здраве, плодородие, успехи, бизнес и домашно благополучие.

Не се отличаваха много от червените конци с всякакви сини висулки срещу уроки, които се продават на всеки ъгъл в стария град на Йерусалим.

"Цар Соломон е властвал десет века преди нашета ера и на него се е паднала честта или тежката задача да построи Първия еврейски храм в Йерусалим. Седем години е продължило строителството и заради увеличените данъци на всички жители на огромната империя, насладена от баща му Цар Давид, са избухнали редица въстания. Най-голямото е било с център Дамаск, което е довело до отделяне на земите до Голанските възвишения. Цар Соломон, който не се прославил като войн, е успял да запази останалата част от империята и дори да гарантира просперитет на жителите ѝ. Една от причините е разработването на медните и сребърни рудници и развитието на международна търговия. И за тази му дейност са изработвали печати, с които са скрепвани заповедите му, отнасяни на забележително далеч, дори за сегашните представи за разстояние. Предполагало се е, че тези печати са били конусовидни висулки, които са висели на врата на царя и на висши чиновници и на основата си са имали някакви фигурки, които означавали ранга на подписалия заповедите или са имали закодирана молитва, за успех на начинанието", каза Ефраим Леон.

Печатът с лъвовете е открило 10 годишно дете, малко преди да избухне пандемията. С майка си и баща си са били едни от последните туристи преди да бъдат закрити границите. В програмата им имало и „помощ на археолозите“. След обиколката на „града на Давид“, който е извън крепостните стени на Йерусалим, строени по времето на Османското владичество над града, и предоставената възможност да се върви през тунелите на някогашния водопровод, захранвал града, на туристите се предоставя възможност да се включат в спасителното пресяване на строителни отпадъци, свързани с реконструкция на сгради на Храмовия хълм.

"В тях не веднъж са откривани парчета от керамика още от времената на първия или втория Храм, части от стели с надписи и дори няколко златни или сребърни предмети. На 10-годишното момченце направило впечатление 16 сантиметрово камъче с необичайна форма. Оказало се висулка - амулет с изобразени на него два борещи се лъва или лъв, който дави друго животно. Един от дългогодишните работници сподели, че 10 години пресява на този обект, но до сега не се е случвало да намерят нещо толкова интересно. Момчето явно е било късметлия или заради свежия поглед му е направило впечатление нещо, което други биха отминали. Амулетът, който е на близо 3 хиляди години, вече е реставриран и ще бъде представен в музея на Израел", допълни Ефраим Леон.

Вторият печат е бил открит в Галилея и е на 1500 години, но се смята, че е реплика на съществуващ по-стар, автентичен печат. Издълбан е върху нефрит.

"Намерен е от жител на селището Това Хавива, близо до разкопките на стара синагога. Представлява триъгълна висулка с изобразен конник с куче и копие. На иврит е надписът „Бог е един и побеждава всичко“. Отличава се от по-късните, християнски икони на светците Георги или Димитър. В изображението липсва змея. От другата страна има триъгълник с вписано око в него, пронизано от стрела - заклинание срещу „лошо око“. Археолозите смятат, че оригиналът, на който това е реплика, е създаден през 8-10 в пр. н. е. Това е времето и когато първите платноходи от намиращите се тогава в границите на империята на цар Соломон са достигнали до бреговете на Черно море, където са живеели траките. Успявали са да пристанат в устията на реките, където по-късно гърците са създали своите колонии. Не се знае с какво са търгували, но не е изключено да са скрепяли договорите си с подобен вид печати".

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Сливен проверяват за изправността на шумозаглушителните системи на автомобилите

Полицията в Сливен проверява за изправността на шумозаглушителните системи на автомобилите. Проверките се извършват при ежедневния контрол по спазване на Закона за движение по пътищата и по постъпили сигнали от граждани. От началото на годината са установени 23 случая на изменения в конструкцията на автомобилите. Проверките са върху..

публикувано на 23.07.21 в 19:50
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Политическата ситуация изглежда доста пародийна

" Политическата ситуация изглежда доста пародийна . Защо изглежда пародийна - всички, които се взимат на сериозно, то става пародия после. Особено пародийно е, когато един хуморист или шоумен става сериозен и започва да оправя държавата, това става пародия", каза за БНР Михаил Вешим, главен редактор на вестник "Стършел", автор на книгата..

публикувано на 23.07.21 в 16:10

Форумът "Глобален Добрич" събира идеи за развитието на града

На 15 август ще се проведе шестият форум "Глобален Добрич". Организатор на инициативата е Пламен Пеев. Той живее в столицата на Естония -   Талин. Целта на инициативата е да бъдат привлечени родените в Добрич, които живеят в чужбина и могат да помогнат за развитието на града. Пламен Пеев решил, че вместо да критикува и да се възмущава за..

публикувано на 23.07.21 в 14:48
Националният военен университет „Васил Левски“  - випуск 143

Националният военен университет „Васил Левски“ изпраща своя 143-и випуск

Националният военен университет „Васил Левски “ във Велико Търново изпраща утре своя 143-и випуск. 121 курсанти ще получат своите лейтенантски пагони и 10-годишни договори за работа в Българската армия на тържествена церемония пред крепостта Царевец. В ритуала по присвояването на първо офицерско звание на великотърновските курсанти се..

публикувано на 23.07.21 в 14:28
Еньовден в Белмекен

Виргиния Захариева: В трудни времена имаме нужда от традиция

"На Еньовден, тези много силни дни около 24 юни, бяхме в Белмекен и след това слязохме в Долна Баня. Направихме ритуала на самия Еньовден ", каза за БНР Виргиния Захариева, писател, терапевт, поетеса, художник. По време на празника Еньовден участниците в празника са месили хляб, изричайки силни слова за здраве: "Хлябът стана..

публикувано на 23.07.21 в 12:35

Кметството в Тел Авив създаде програма за подкрепа на самотни възрастни хора

Кметството в Тел Авив създаде програма за подкрепа на самотни възрастни хора.   " Няколко организации се занимават с дейности в подкрепа на възрастните хора . Повечето от участниците в тях са доброволци. Има няколко фондации, които дават стипендии на студенти, като една от клаузите, освен висок успех и творческа, изследователска работа,..

публикувано на 22.07.21 в 17:10

Приключи работата по проекта „Децата се учат да защитават животните“

Дора Радева приключи работа по проекта „Децата се учат да защитават животните“ на Фондация „Четири лапи“, който се изпълняваше седем години. „Работила съм от София до Благоевград, Видин, Търговище Разград, Стара Загора, Габрово, Севлиево. Много са местата, през които минах и успях да изградя една много добре действаща мрежа, която да работи..

публикувано на 22.07.21 в 15:35