Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българският кардиологичен институт за кампанията„Пост-Covid-19 синдром“

Проф. Яна Симова: 80 на сто от преболедувалите имат оплаквания след Covid-19

Най-честите са умора, сърцебиене и задух, казва специалистът

проф. Яна Симова, изпълнителен директор на Българския кардиологичен институт
Снимка: Личен архив

Близо една четвърт от хората, заразили се с Covid-19, след месец или по-късно се сблъскват със здравословни проблеми, каквито не са имали преди инфекцията. Това предаде "Франс прес", като цитира резултатите от мащабно американско проучване. Анализирани са данни за около 2 млн. американци и така проучването се превръща в най-голямото, осъществено с цел да се изследват дългосрочните ефекти от заболяването. Неразположение, силна умора, затруднено дишане, тревожност, хипертония са само част от проблемите, посочени от преболедувалите инфекцията. У нас също се правят проучвания.

„Още през септември месец миналата година с оглед преодоляване на последиците след преживяна коронавирусна инфекция нашият институт започна национала и безплатна кампания за всички българи за постковид симптомите“, каза пред БНР проф. Яна Симова, изпълнителен директор на Българския кардиологичен институт, ръководител на научноизследователската група „Пост-Covid-19 синдром“ и началник Отделение по Кардиология в МБАЛ „Сърце и Мозък“ в Плевен.

В здравен доклад на Американската търговска камара , представен вчера, се казва чe нивата на инсулти и хипертония у нас са над 4 пъти над средноевропейските. Нивото на исхемичната болест на сърцето е над 1, 5 пъти.

По думите на проф. Симова лечението на Covid – 19 не спира след оздравяването. Вирусът е особено опасен и той засяга всички клетките в много органи.

„Постковидните симптоми могат да останат различно време, но според експерти на СЗО те могат да останат две-три години. Това, което на мен ми прави впечатление от нашата кампания, при която аз съм прегледала над 500 души, че всеки втори или трети човек споделя: „Аз не съм същия човек след болестта".

Нашият анализ сочи, че до момента по нашата кампания „Пост-Covid-19 синдром сме направили анкети с над 2400 души, а сме прегледали от тях над 1500 човека. 80 на сто от пациентите, които активно ни потърсиха, казват, че имат някакви оплаквания след изкаран Covid-19. Това е дори по-висока цифра от тези на Американската камара. Като повечето от пациентите имат повече от едно оплакване. Най-честите сред тях са умора – 62 на сто, сърцебиене имат около 40 на сто, задух при 32 на сто, следват гръдна болка, болки по ставите, главоболие, нарушение в концентрацията, в съня, световъртежи, персистираща кашлица, обриви, косопад, намален слух и зрение, тоест засягат се няколко системи на организма едновременно и няма строги правила, по които да се развиват постовидните състояния", поясни в "Хоризонт до обед" проф. Яна Симова, изпълнителен директор на Българския кардиологичен институт.

"Най-честото каридологично отклонение е промяна в стойностите на артериалното налягане, като при 98 на сто от хората това отлонение беше към по-високи стойности на кръвно налягане", заяви специалистът.

Проф. Симова подчерта, че постковидните симптоми не се влияят от възрастта на пациента, както и от това колко тежко е протекло заболяването.

Още по темата слушайте в интервюто на Таня Милушева с проф. Яна Симова.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Богомил Николов

Богомил Николов: Най-голяма част от сигналите при нас са свързаните с комуналните услуги

„Най- голяма част от сигналите са при нас са свързаните с комуналните услуги- парно, ток, вода. Потребителите често не подават сигналите и не довеждат нещата докрай, когато става дума за проблем с финансови институции като банки и други, ако те са по-активни в тази посока, може би и тези спорове ще започнат да се решават по-експедитивно“,..

публикувано на 04.08.21 в 10:37

Не признават тестовете за антитела за даряване на плазма - така се ограничава броят на дарителите

Потенциални дарители на реконвалесцентна плазма остават извън обхвата на системата за даряване, защото разполагат единствено с резултати от тест за антитела . За това предупреди в интервю за БНР д-р Павлина Михайлова, председател на Сдружение „Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма”. Според нея изискването да покажеш само резултат..

публикувано на 04.08.21 в 08:32
Янаки Стоилов

Янаки Стоилов: Дано старите и големи икономически интереси не се прегрупират в ново представителство

Правосъдният министър Янаки Стоилов изрази надежда с новото управление да не се окаже така, че „старите и големи икономически интереси се прегрупират така, че да намерят някакво ново политическо представителство “. В интервю за БНР той посочи, че гражданите обикновено разбират „по-късно за тези обстоятелства от времето, в което гласуват“...

публикувано на 03.08.21 в 09:38
Николай Денков

Николай Денков: В края на август трябва да имаме ясен сценарий за старта на учебната година

„Ние трябва да бъдем готови в края на август с ясен сценарий как стартира учебната година .“ Това заяви пред БНР министърът на образованието и науката проф. Николай Денков. Към края на август ще има яснота както по отношение на ваксинирането в системата, така и какво ще се случи към 15 септември, посочи той. Направено е всичко възможно да..

публикувано на 03.08.21 в 08:29

Никола Макавеев: Дали има основание за прекратяване на договора за Детската болница, е нужно мащабно проучване

„Първо искам да направя уточнението, че коментарите, които ще направя са на базата на публичната информация , с която разполагаме. Така че нямаме съвсем пълната картина. Така че, можем да кажем, че договорът е сключен на база влязло в сила решение за избор на изпълнител след проведена обществена поръчка,  даже това беше обжалвано, но..

публикувано на 02.08.21 в 10:41
Христиана Бацелова

Д-р Христиана Бацелова: Засега няма препоръка за поставяне на трета доза ваксина

„За съжаление Делта вариантът и четвъртата вълна на Covid- 19 вече настъпва и в България, а 50 на сто от новите случаи в Софийска, Пловдивска и Бургаска област са от делта варианта“, коментира пред БНР д-р Христиана Бацелова, епидемиолог и преподавател в МУ – Пловдив.     „Това е съвсем очаквано. Сега и градовете по морето идват доста чужденци..

публикувано на 02.08.21 в 09:11

Как Европейската комисия обяви война на хумора

Пандемия, инфлация, икономическа криза, мигрантска вълна, масов гняв срещу политическата класа, рекордно ниско доверие в партии, медии и експерти, исторически проблеми и предизвикателства пред европейските народи. На фона на тази чудесна картинка от Европейската комисия решиха да публикуват и пропагандират един епично интригуващ доклад..

публикувано на 31.07.21 в 14:25