Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ремонтът на Централна гара в София се очаква да приключи в средата на 2022 година

Снимка: БГНЕС

От началото на тази седмица бяха въведени промени в организацията на движение на 8 крайградски пътнически влака, които пътуват от Пловдив до Асеновград, както от Пловдив до Димитровград и Свиленград. Причината за промените са извършваните ремонти от държавното предприятие Национална компания "Железопътна инфраструктура" на железопътен възел Пловдив, свързан и с проекта за модернизация на жп линията София-Бургас и Пловдив-Свиленград. Предстои в рамките на следващия месец Националната компания „Железопътна инфраструктура“ да влезе във фаза на активно строителство по всички проекти с европейско финансиране между София и Бургас.

Ремонтът на коловозите на Централна гара в София се очаква да приключи в средата на следващата година, каза за БНР директорът на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ Красимир Папукчийски. Той добави, че Централна гара е част от проекта София - Волуяк. Договорът за ремонта е сключен през 2020 година.

"Ние гара София я предвиждаме в рамките на средата на следващата година да бъде приключено коловозното развитие и новата контактна мрежа, като в последствие ще остане изграждането на осигурителната техника, т.е. централизацията на нова гара София и проектът продължава до гара Волуяк, където е основен ремонт на гара Волуяк и изграждане на нова гара Обеля, която сме синхронизирали нещата с Метрополитена, да има топла връзка с бъдещата метростанция, с бъдещото развитие на Метрополитена", допълни в предаването "12+3" Папукчийски.

Редица участъци от жп линията по направлението София - Бургас ще бъдат реконструирани, уточни Красимир Папукчийски. 

"Ако започнем от София, направление Бургас, в момента се изпълнява София - Елин Пелин, знаете, че покрай Covid-19 имахме доста забавени доставки и от фирми, които са в Европейския съюз, но поради пандемията забавиха своите доставки. Реално срокът за приключването на проекта между София и Елин Пелин е в рамките на 2022 година. Имах среща с изпълнителя и работната програма ни е дадена до септември 2022 година, трябва да бъде готов целият участък. В участъка от Елин Пелин, направление Ихтиман, договорът е подписан и очакваме стартиране на строителните дейности като подготвителните вече са стартирани, но реалните строителни дейности под тунел 1 и 2 ги очакваме да стартират в рамките на две седмици от днешна дата нататък. По лот 2, който е в участъка от Вакарел, направление след гара Ихтиман до 62 километър в монета имаме издадено разрешение за строеж, започват подготвителните работи през този месец и реалните строителни дейности ще започнат през месец юли. По лот 3, който е в участъка след Ихтиман до нова гара Костенец, в момента се изпълняват подготвителни работи за тунелните съоръжения, а по лот 4 изпълняваме гара Белово и отсечката от Белово до Септември".

Той уточни, че по жп линията направление Бургас се изпълняват строителни дейности в участъка Оризово-Михайлово и в участъка Пловдив-Бургас се изпълняват строителните дейности по сигнализация и телекомуникация, която обхваща участък от Пловдив до Бургас. Продължава ремонтът на гара Стара Загора и предстои да започнат строителните дейности на гара Нова Загора, като в участъка на гара Айтос ще бъде финансиран ремонтът със средства от националния бюджет.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Сливен проверяват за изправността на шумозаглушителните системи на автомобилите

Полицията в Сливен проверява за изправността на шумозаглушителните системи на автомобилите. Проверките се извършват при ежедневния контрол по спазване на Закона за движение по пътищата и по постъпили сигнали от граждани. От началото на годината са установени 23 случая на изменения в конструкцията на автомобилите. Проверките са върху..

публикувано на 23.07.21 в 19:50
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Политическата ситуация изглежда доста пародийна

" Политическата ситуация изглежда доста пародийна . Защо изглежда пародийна - всички, които се взимат на сериозно, то става пародия после. Особено пародийно е, когато един хуморист или шоумен става сериозен и започва да оправя държавата, това става пародия", каза за БНР Михаил Вешим, главен редактор на вестник "Стършел", автор на книгата..

публикувано на 23.07.21 в 16:10

Форумът "Глобален Добрич" събира идеи за развитието на града

На 15 август ще се проведе шестият форум "Глобален Добрич". Организатор на инициативата е Пламен Пеев. Той живее в столицата на Естония -   Талин. Целта на инициативата е да бъдат привлечени родените в Добрич, които живеят в чужбина и могат да помогнат за развитието на града. Пламен Пеев решил, че вместо да критикува и да се възмущава за..

публикувано на 23.07.21 в 14:48
Националният военен университет „Васил Левски“  - випуск 143

Националният военен университет „Васил Левски“ изпраща своя 143-и випуск

Националният военен университет „Васил Левски “ във Велико Търново изпраща утре своя 143-и випуск. 121 курсанти ще получат своите лейтенантски пагони и 10-годишни договори за работа в Българската армия на тържествена церемония пред крепостта Царевец. В ритуала по присвояването на първо офицерско звание на великотърновските курсанти се..

публикувано на 23.07.21 в 14:28
Еньовден в Белмекен

Виргиния Захариева: В трудни времена имаме нужда от традиция

"На Еньовден, тези много силни дни около 24 юни, бяхме в Белмекен и след това слязохме в Долна Баня. Направихме ритуала на самия Еньовден ", каза за БНР Виргиния Захариева, писател, терапевт, поетеса, художник. По време на празника Еньовден участниците в празника са месили хляб, изричайки силни слова за здраве: "Хлябът стана..

публикувано на 23.07.21 в 12:35

Кметството в Тел Авив създаде програма за подкрепа на самотни възрастни хора

Кметството в Тел Авив създаде програма за подкрепа на самотни възрастни хора.   " Няколко организации се занимават с дейности в подкрепа на възрастните хора . Повечето от участниците в тях са доброволци. Има няколко фондации, които дават стипендии на студенти, като една от клаузите, освен висок успех и творческа, изследователска работа,..

публикувано на 22.07.21 в 17:10

Приключи работата по проекта „Децата се учат да защитават животните“

Дора Радева приключи работа по проекта „Децата се учат да защитават животните“ на Фондация „Четири лапи“, който се изпълняваше седем години. „Работила съм от София до Благоевград, Видин, Търговище Разград, Стара Загора, Габрово, Севлиево. Много са местата, през които минах и успях да изградя една много добре действаща мрежа, която да работи..

публикувано на 22.07.21 в 15:35