Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

130 пилоти от 4 нации със заявка за участие в Гран При на Троян по мотокрос

Мотополигон „Троян“ е домакин на втория кръг от Републиканския ни шампионат по мотокрос. Състезанието “Гран при Троян 2021” е организирано с огромното съдействие на Община Троян и местния клуб “Троян Моторспорт 01” и тази година ще бъде с международно участие, като заявки са подали и мотокросисти от Румъния, Турция и Гърция, а общият брой на очакваните пилоти е над 130.

В клас МХ50, при очаквания дъждовен уикенд, пилотите от най-малкия клас ще имат съответно и най-големите трудности при преодоляването на трасето, но организаторите са приготвили и мини конфигурация. Лидерите в шампионата Кристиян Андреев, Георги Илиев и Николай Павлов ще имат възможността да затвърдят позициите си или съответно да дадат шанс на някой от пилотите след тях да се намеси в битката за призовите места.

Очаквано голяма ще бъде групата на клас МХ65, като този път се очакват над двадесет състезатели в тази група. Дъждовното трасе в Троян не е по вкуса и на техните малки джанти, но тук, след първия кръг Кортен, видяхме силна конкуренция след едноличната лидерска позиция на Дани Цанков в лицето на Георги Гинов и Илия Димитров. Тук амбициите за подиума придобиват международен характер с участието на силни румънски пилоти.


Въпреки че през сезон 2021 за момента клас МХ85 не изобилства от голям брой пилоти, борбата, която се наблюдава в тази категория, е повече от интересна. Венцислав Тошев и Данаил Стефанов са начело на класирането и вече имат по три международни старта, като в това отношение са по-напред от Мирослав Димитров, но той от своя страна е мотивиран да защити своята шампионска титла от 2020 и това е немалък стимул в троянската надпревара.

Клас МХ2 тази година бележи увеличение на състезателите, като в Троян тяхната бройка ще бъде над 25, отново с международно участие. Николай Малинов, който оглавява класирането в момента, не е потвърдил участие за тази седмица след контузията си по време на Балканиадата в Босна и Херцеговина, а Хакан Халми има да компенсира изоставането си след Кортен в точките. Димитър Грозданов и Християн Георгиев показаха отлични качества по време на първия кръг, но Виктор Нейчев и Кристиян Петков не са спирали своите тренировки и успешни участия, така че може да се получи сериозно разместване в редиците на клас МХ2 на трасето в Троян.

В групата на клас МХ1, публиката ще има възможност да се наслади на карането на Майкъл Иванов, местният (и не само) любимец, който е лидер както в шампионата на България, така и с вече спечелените 150 точки в BMU Европейския шампионат. Още в Кортен видяхме, че след Иванов, борбата за място на подиума е повече от сериозна. Троянското гран при няма да бъде по-различно, независимо от условията. Георги Георгиев, Стефан Нейчев, Жулиян Георгиев, Любомир Васев и Ивелин Манев, вече открили своите силни и слаби места след първия кръг, както винаги ще поднесат на феновете най-доброто в клас МХ1, този път в Троян. 

Дали ще има квалификации в клас МХ, все още не е 100% ясно, но броят на лицензираните състезатели плюс заявените чужденци е над 50, което означава, че може би ще видим селекция на 40-те най-бързи още в съботния ден. Григор Царев, Атанас Атанасов и Николай Колев са състезателите, които оглавяват челните позиции на класирането в клас МХ и ще трябва доста да се потрудят, за да запазят лидерството си и след Троян.

При сеньорите от клас MXS се очаква оспорвано състезание, като победителят от тази група, наброяваща около 25 състезатели, както винаги е неясен и обвит в мистерия. Въпреки това Емил Балджийски показа сериозен хъс и издръжливост и оглави класирането след Кортен, следван от Васил Стоянов и Атанас Петров, които имат шанс да поправят грешките си на този етап на мотополигон „Троян“.


Програмата за “Гран при Троян 2021” включва тренировки и квалификации в съботния ден, които започват в 11:30 часа, а в неделния ден - два ранни манша (МХ и MXS) ще огласят мотополигона, церемонията по официалното откриване на състезанието е в 10:15, след което ще видим и състезателните маншове във всички класове, които ще определят победителите в троянското издание на републиканския шампионат по мотокрос за сезон 2021.

“Това състезание е пореден повод да покажем какво означава спортът за Община Троян. Ние традиционно полагаме много усилия за развитието на спорта, нашата политика на местно ниво е да инвестираме и подкрепяме развитието на детско-юношеския спорт. Имаме 23 клуба, от които 20 развиват много сериозна дейност, в тях са ангажирани над 800 деца. Мотокросът и колоезденето заемат сериозно място в нашия спортен календар, ние продължаваме да финансираме тези две събития, защото вярваме, че те са част от усилията ни и са стимул за троянските деца и младежи да спортуват. И, разбира се, стискаме палци на Майкъл Иванов, заяви г-жа Донка Михайлова - кмет на Община Троян.

На срешата с медиите присъстваха още Джанмарко Сантучи - член на УС на БФМ, Иво Цветанов - Генерален секретар на БФМ и Майкъл Иванов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Яник Синер

Синер и Медведев стигнаха полуфиналите в Маями

Победителят от Откритото първенство на Австралия Яник Синер от Италия и руснакът Даниил Медведев се класираха за полуфиналите на турнира по тенис в Маями от сериите Мастърс 1000 с награден фонд от 8,9 милиона долара. Синер, който има само една загуба от началото на годината, се наложи над чеха Томаш Махач с 6:4, 6:2 за час и 31 минути игра...

публикувано на 28.03.24 в 06:33
Бинев връчва анцуг на България на Ализаде.

Иранската таекуондистка Кимия Ализаде ще се състезава за България

Иранската звезда в олимпийското таекуондо Кимия Ализаде ще се състезава за България. 25-годишната иранка, която в момента е със статут на бежанец, подписа договор с председателя на Българска федерация таекуондо Слави Бинев. "Много съм щастлива да бъда тук и съм благодарна на всички, че ми дадоха възможността да представям България. Сега..

публикувано на 27.03.24 в 12:03
Германия - Нидерландия

Германия надигра Нидерландия, Испания и Бразилия със зрелищно равенство

Домакинът на Евро 2024 Германия победи с 2:1 у дома Нидерландия в контролен футболен мач, изигран във Франкфурт. Още в четвъртата минута Мемфис Депай асистира за Джоуи Феерман, който даде аванс за гостите, но само седем минути след това Максимилиан Мителщадт изравни след пас на Джамал Мусиала. В 18-ата минута нов пас на Мусиала изведе Илкай..

публикувано на 27.03.24 в 07:46
Полша празнува класиране за Евро 2024

Полша, Украйна и Грузия са последните участници на Евро 2024 в Германия

Националните отбори на Полша, Украйна и Грузия са последните 3 участника на Европейското първенство по футбол в Германия през лятото, след като успяха да спечелят решаващите квалификационни срещи.  В Кардиф поляците отстраниха домакина Уелс след победа с 5:4 при изпълнението на дузпи. В редовното време и продълженията двата отбора направиха..

публикувано на 27.03.24 в 07:39
Григор Димитров

Григор Димитров стигна четвъртфинал в Маями след голяма битка с Хуркач

Поставеният под №11 Григор Димитров стигна четвъртфиналите на Мастърс 1000 тенис турнира в Маями (САЩ), след като надигра поляка Хуберт Хуркач в епична битка, продължила 2 часа и 41 минути - 3:6, 6:3 и 7:6 (3).  Хасковлията ще играе за първи път в кариерата си в тази фаза на турнира в Маями, а негов съперник в петък ще бъде поставеният под №1 в схемата..

публикувано на 27.03.24 в 06:47

Грузия ще играе за пръв път на европейско по футбол

Грузия се класира за първи път в историята си за финалите на Европейско първенство. Във финален плейоф грузинците завършиха наравно скучно 0:0 с Гърция в редовното време и продълженията, но спечелиха с 4:2 след дузпи в Тбилиси. Халфът Ника Квеквескири се разписа при решителния удар от бялата точка, хвърляйки в екстаз публиката в грузинската столица...

публикувано на 26.03.24 в 23:08

Нефтохимик е полуфиналист, Левски и Пирин ще играят трети мач

Шампионът Нефтохимик 2010 (Бургас) се класира за полуфинали в мъжката лига. Тимът, воден от Мартин Стоев, надигра като гост Берое 2016 (Стара Загора) с 3:1 (22:25, 25:22, 25:19, 25:17) във втори мач между двата тима от ¼-финалните плейофи, който се игра в зала „Иван Вазов“ .  Така бургазлии отстраниха съперника с общ резултат 2-0 успеха и продължават..

публикувано на 26.03.24 в 21:17