Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредно положение на Кримския полуостров заради наводнения след проливни дъждове

Проливни дъждове и наводнения в Ялта, Кримския полуостров

В два района на Кримския полуостров е въведено извънредно положение заради тежките наводнения в резултат на проливните дъждове. Над 300 къщи са под вода след като в някои райони само за една нощ са паднали валежи, двойно повече от месечната норма.

Кримският град Ялта обяви в петък извънредно положение, като затвори входните точки и апелира към руския флот за подкрепа, след като обилни дъждове заляха анексирания от Москва полуостров, предизвиквайки наводнения.

Декларацията в Ялта последва въвеждането на извънредно положение в целия регион в четвъртък, след като циклон с обилни дъждове удари черноморския полуостров.

Само в четвъртък вечерта полуостровът е бил залят с двойно по-голямо средномесечно количество валежи, според изчисленията на метеорологичната служба на Крим, която прогнозира, че бурята ще отшуми до понеделник.

Циркулиращи в социалните медии в петък снимки, показват, че водата залива улиците на Ялта, местейки автомобили и стига до вторите етажи на сградите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тоня Димитрова: Харис и Тръмп трудно биха сменили позициите си, за да спечелят и по-умерените гласоподаватели

" Със сигурност се очертава битка между чернокожа жена от азиатски произход срещу бял мъж, битка между прокурор и осъден престъпник . Големият въпрос е след като Камала Харис спечели подкрепата на необходимия брой делегати от Демократическата партия, кой ще избере за свой вицепрезидент, за да се оформят двете кандидат-президентски двойки".   Това..

публикувано на 25.07.24 в 14:21

ЕК даде България на Съда на ЕС заради три нарушения на европейското право

Страната ни не е транспонирала правилно директивата за правото на информация в наказателното производство. Едно от опасенията е свързано с неправилното транспониране на приложното поле за лицата, които са заподозрени в извършването на престъпление, но все още не им е повдигнато официално обвинение. Това означава, че у нас те не се ползват от..

публикувано на 25.07.24 в 14:20

Язовир "Луда Яна" - на крачка от пълното му завършване и пускане в експлоатация

Панагюрище е на път окончателно да реши проблема с недостига на питейна вода. Обичайно, градът и околните села са на воден режим през летния сезон. След няколко десетилетия от старта на изграждането на язовир "Луда Яна", съоръжението е на крачка от пълното му завършване и пускане в експлоатация . Очаква се завиряването на язовира да започне през..

публикувано на 25.07.24 в 14:00
На пристанище Митилини, остров Лесбос, Гърция, архив, април 2024 г.

Гърция: Спешни мерки за борба с водната криза по островите

Гръцкото правителство взема спешни мерки за борба с водната криза по островите, съобщи днес министърът на енергетиката и околната среда Теодорос Скилакакис. Милионите туристи и високите температури изчерпаха водните запаси. Правителството е осигурило 200 милиона евро европейско финансиране за справяне с водната криза, съобщи министър..

публикувано на 25.07.24 в 13:56

Веселина Александрова за Пловдивския панаир: Решението на СГС връща отдавна изгубеното ни усещане за справедливост

Варна няма да обжалва решението на Софийския градски съд, с което в понеделник той обяви за нищожно апортирането на акциите на Община Варна в Пловдивския панаир , съобщи в профила си във Фейсбук кметът на града Благомир Коцев.  Общината държеше 29% от дружеството "Международен панаир Пловдив".  Варна няма да обжалва решението на съда за акциите..

публикувано на 25.07.24 в 13:49

Започна т. нар. "преброяване" на синдикатите

Започна новата процедура за признаване на национална представителност на организациите на работниците и служителите и на работодателите – така нареченото "преброяване" на синдикатите и работодателите. Процедурата се провежда според изискванията на Кодекса на труда на всеки четири години. Организациите ще представят необходимите документи до 12..

публикувано на 25.07.24 в 13:31
Депутати от ПП-ДБ дават брифинг за медиите в Народното събрание.

ПП-ДБ предупреди за колапс на здравеопазването

От парламентарната група на ПП-ДБ са внесли проект на решение за задължаване на министъра на здравеопазването да предприеме действия за осигуряване на медицински сестри и акушерки. Депутатът Лена Бориславова припомни задълбочаващия се проблем с липсата на медицинските кадри: "В противен случай, ако така продължаваме, българското..

публикувано на 25.07.24 в 13:19