Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ген. Хайнрих Браус: Силно е посланието на САЩ за член 5 от Вашингтонския договор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Съединените щати стоят твърдо до европейските си съюзници в НАТО, Алиансът е жизнеспособен, обединен и решен да противодейства на системните противници на демократичния ред, разбирай авторитарно управляваните Русия и Китай. За да постигне това, НАТО трябва да обнови стратегическата си концепция. Но най-важното след първата среща на американския президент Джо Байдън със съюзниците от НАТО е признанието му, че Съединените щати считат член 5 от Вашингтонския договор за свое "свещено задължение". 

Това каза в интервю за "Събота 150" генерал-лейтенант от запаса Хайнрих Браус, до 2018 година заместник-генерален секретар на НАТО по отбранителна политика и планиране. Днес той е анализатор за Германското дружество за външна политика в Берлин.

"Когато го изрича американският президент, за европейските съюзници, но и за Русия, това е от най-голямо политическо значение. Предишният президент Доналд Тръмп си позволи да разколебае съюзниците, че придържането към член 5 от Вашингтонския договор не е задължително. Един за всички, всички за един. Това е основният принцип на НАТО и ядрото на политиката за възпиране на Алианса. Американският президент дори отиде по-далеч, като определи член 5 като "свещено задължение". Това е наистина много силно послание. Още повече че то идва след Доналд Тръмп, който постави европейските съюзници на равни нога с Китай и събуди основателни съмнения, че