Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Предлага се забраната на титановия диоксид като хранителна добавка

Има съмнения, че неговите наночастици преодоляват защитните бариери на тялото

Сладоледът е от продуктите, в които се добавя титанов диоксид
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В свой анализ европейския орган по безопасност на храните предупреди, че оцветителят Е171, или титанов диоксид, в храните не е безопасенИзследването е в рамките на продължаваща преоценка на разрешените преди 2009 г. за употреба в ЕС оцветители за храни.

На ниво работна група по добавки в храни към Европейската комисия е било взето решение да се подкрепи забраната за употреба на титанов диоксид като хранителна добавка, но да има преходен период за хранителната индустрия не по-кратък от 18 месеца. Това обясни в интервю за БНР главен асистент Светла Петрова от дирекция „Състав на храните и потребителски продукти“ към Националния център за обществено здраве и анализи.

Европейското законодателство предвижда преоценка на добавките към храните, включително на оцветителите, когато има нова научна информация. През 2018 г. е излязло ръководство на Европейската агенция по безопасност на храните, което третира темата за риска от прилагането на наночастиците.  

Титановият диоксид е преоценен за безопасност още през 2016 година. Тогава заключението било, че тази добавка не поражда загриженост относно нейната канцерогенност, заяви гл. ас. Светла Петрова в предаването „Хоризонт до обед“. 

Редица изследвания обаче показват, че „има вероятност размерът на частиците титанов диоксид евентуално да предизвика разкъсване на веригите на ДНК, но без да предизвикват генни мутации“, отбеляза тя.

Според Петрова заключенията на Европейската агенция по безопасност на храните са вид презастраховане, защото резултатите за токсичност от различен тип не са категорични.

Илюстративна снимка: БГНЕСТехнологичната функция на титановия диоксид е изцяло естетична - с идеята да придаде бял цвят на храната, която била безцветна, посочи Светла Петрова.

Титановият диоксид е смес от частици, които могат да се определят като наночастици, допълни експертът.

И поради своя изключително малък размер е възможно те да преминат през защитните бариери на човешкото тяло.“

В природата титановият диоксид се среща като минерал, има кристална структура, а за техническите цели, за които се използва, се раздробява на бял прах.

В хранително-вкусовата промишленост той се влага на принципа „колкото е необходимо“, което означава спрямо законодателството, че се използва в съответствие с добрите производствени практики“, уточни Петрова.

Титановият диоксид се среща главно в сладкарски изделия - торти, сладолед, бисквити, сладкиши и тестени изделия, особено популярни сред децата, допълни Петрова. Именно това по думите й поражда опасения, че „тази уязвима част от населението всъщност е прекомерно изложена на това вещество“.

Обвивката на лекарствените продукти също съдържа титанов диоксид  Снимка: БГНЕС

Титановият диоксид се среща не само в хранителната промишленост. Той се съдържа и във филма, който покрива фармацевтичните продукти и лекарствата.

Повече детайли по темата чуйте в звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Сливен проверява за изправността на шумозаглушителните системи на автомобилите

Полицията в Сливен проверява за изправността на шумозаглушителните системи на автомобилите. Проверките се извършват при ежедневния контрол по спазване на Закона за движение по пътищата и по постъпили сигнали от граждани. От началото на годината са установени 23 случая на изменения в конструкцията на автомобилите. Проверките са върху..

публикувано на 23.07.21 в 19:50
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Политическата ситуация изглежда доста пародийна

" Политическата ситуация изглежда доста пародийна . Защо изглежда пародийна - всички, които се взимат на сериозно, то става пародия после. Особено пародийно е, когато един хуморист или шоумен става сериозен и започва да оправя държавата, това става пародия", каза за БНР Михаил Вешим, главен редактор на вестник "Стършел", автор на книгата..

публикувано на 23.07.21 в 16:10

Форумът "Глобален Добрич" събира идеи за развитието на града

На 15 август ще се проведе шестият форум "Глобален Добрич". Организатор на инициативата е Пламен Пеев. Той живее в столицата на Естония -   Талин. Целта на инициативата е да бъдат привлечени родените в Добрич, които живеят в чужбина и могат да помогнат за развитието на града. Пламен Пеев решил, че вместо да критикува и да се възмущава за..

публикувано на 23.07.21 в 14:48
Националният военен университет „Васил Левски“  - випуск 143

Националният военен университет „Васил Левски“ изпраща своя 143-и випуск

Националният военен университет „Васил Левски “ във Велико Търново изпраща утре своя 143-и випуск. 121 курсанти ще получат своите лейтенантски пагони и 10-годишни договори за работа в Българската армия на тържествена церемония пред крепостта Царевец. В ритуала по присвояването на първо офицерско звание на великотърновските курсанти се..

публикувано на 23.07.21 в 14:28
Еньовден в Белмекен

Виргиния Захариева: В трудни времена имаме нужда от традиция

"На Еньовден, тези много силни дни около 24 юни, бяхме в Белмекен и след това слязохме в Долна Баня. Направихме ритуала на самия Еньовден ", каза за БНР Виргиния Захариева, писател, терапевт, поетеса, художник. По време на празника Еньовден участниците в празника са месили хляб, изричайки силни слова за здраве: "Хлябът стана..

публикувано на 23.07.21 в 12:35

Кметството в Тел Авив създаде програма за подкрепа на самотни възрастни хора

Кметството в Тел Авив създаде програма за подкрепа на самотни възрастни хора.   " Няколко организации се занимават с дейности в подкрепа на възрастните хора . Повечето от участниците в тях са доброволци. Има няколко фондации, които дават стипендии на студенти, като една от клаузите, освен висок успех и творческа, изследователска работа,..

публикувано на 22.07.21 в 17:10

Приключи работата по проекта „Децата се учат да защитават животните“

Дора Радева приключи работа по проекта „Децата се учат да защитават животните“ на Фондация „Четири лапи“, който се изпълняваше седем години. „Работила съм от София до Благоевград, Видин, Търговище Разград, Стара Загора, Габрово, Севлиево. Много са местата, през които минах и успях да изградя една много добре действаща мрежа, която да работи..

публикувано на 22.07.21 в 15:35