Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Преслав Райков: Икономическият шок предстои в Европа

Ковид-кризата не реши структурните проблеми на Стария континент, убеден е експертът

Снимка: https://pixabay.com

Американската икономика има резерв още няколко месеца да абсорбира покачване на инфлацията, заяви в 16-тия брой на подкаста „На всяка цена“ финансистът Преслав Райков, който следи отблизо дейността на централните банки. По думите му в момента инфлацията расте заради проблемите по веригите за доставки и поскъпването на суровините в следствие на отварянето на икономиката, а не заради масираните парични потоци, които Федералният резерв (ФЕД) налива в американската икономика. След последното си заседание миналата седмица ФЕД смени тона в посланието си и предупреди, че до 2023 година можем да станем свидетели на две покачвания на лихвите. Причината е бързо покачващата се инфлация, припомни анализаторът.

„В момента не говорим за икономически растеж, а за отваряне на икономиката“, заяви Райков, според когото инфлация между 2 до 4 % е напълно нормална и може да бъде овладяна без да се наложи по-рано от предвиденото покачване на лихвите от страна на Централната банка.  

Какво е „здравословното“ ниво на инфлация? 

Федералният резерв вече не определя нивото около 2 % месечна или годишна инфлация, а следи индексът да бъде в този диапазон в средносрочен план. Това е политика, която най-вероятно ще бъде последвана и от Европейската централна банка (ЕЦБ), смята Райков. Франкфурт обаче няма да бъде толкова решителен с покачването на лихвите и по-бавно от Вашингтон ще забави изкупуването на дългови активи. Райков припомни, че инфлацията на Стария континент е много ниска години наред, дори има дефлационни периоди. Именно затова ЕЦБ ще действа с между шест до девет месеца по-късно от ФЕД при покачването на лихвите. 

Ковид-кризата не реши структурните проблеми на европейската икономика  

Икономическият ефект от кризата с коронавируса тепърва ще се усеща в Европа, когато бавно подкрепата за предприятията ще започне да намалява, категоричен е финансистът. По думите му тогава може да се наблюдават фалити на компании. В същото време най-вероятно страните – членки скоро ще се върнат към дебата за спазването на правилата за фискална стабилност от договора от Маастрихт (дефицит до 3% от БВП и дълг – не по-висок от 60% от БВП), които в момента са нарушени в повечето държави от Европейския съюз.  

Цялото интервю с финансиста Преслав Райков може да чуете в звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Жителите на Синитово няма да позволят изграждането на кариера в региона

В подписка, жителите на пазарджишкото село Синитово категорично заявяват, че няма да позволят изграждането на кариера за добив на строителни материали на територията на населеното място. Към подписката се присъединиха и жителите на околните села.  Очаква се РИОСВ Пазарджик да излезе със становище по темата. Хората от Синитово са категорични,..

публикувано на 05.08.21 в 10:30

Потребителски сигнал до БНР за начисляване на годишна такса върху кредитна карта

Любопитен потребителски сигнал за начисляване на годишна такса върху кредитна карта подаде пред БНР Любомир Терзиев. Според него банка неправомерно иска такса от 200 лева за изминал петгодишен период , която той по договор не дължи. Самата банка обаче е на коренно противоположно мнение.     През 2011-та година Любомир Терзиев сключва..

публикувано на 04.08.21 в 09:59
Даниел Смилов

Даниел Смилов: Плаващите мнозинства са покана да се възстанови моделът на ГЕРБ

„Може би първо ще се смеем, после ще плачем“, каза в интервю за БНР политологът, университетски преподавател и  програмен директор на Центъра за либерални стратегии доц. Даниел Смилов. Според него има някакъв шанс за съставяне на правителство, но то едва ли ще бъде стабилно и ще може да бъде правителство на промяната. Пламен Николов за..

публикувано на 04.08.21 в 07:56

Климатиците в автомобилите се повреждат заради неправилна експлоатация

С повишаването на температурите през лятото обичайна гледка е в сервизите да се образуват опашки заради неработещи климатици в колите. Една от възможните причини е изтичане на фреон. Даже при нормална работа на системата изтичането на фреон годишно е от порядъка на 7-8%. Затова е необходимо веднъж на две години да се добавя. Клиенти на..

публикувано на 03.08.21 в 19:09
Снимката е илюстративна

Готвят се промени във връзка с компенсациите за неприети в детски градини деца

„Имаме обещание от Столична община , че ще бъдат разгледани всички м олби на родители, който не са одобрени “, посочи в „Преди всички“ Зорница Трифонова от Асоциация „ Родители“ във връзка с това, че има случаи на неприети деца в детските градини , но родителите им не са получили и компенсация след това. Има само обещание от заместник-кмета на..

публикувано на 03.08.21 в 13:39

Полагат се добри грижи за четирите двугърби камили в Столичния зоопарк

Четирите двугърби камили, които пристигнаха от Унгария се чувстват добре, контактни са и се радват на хората, които ги наблюдават. Те вече имат имена - мъжката се казва Дидо, а женските Миша и Татяна. Търси се име и за четвъртата камила, каза за БНР Ирина Сахатчиева, която отговаря за връзките с обществеността в Столичния зоопарк: " Могат..

публикувано на 03.08.21 в 12:49

Красимир Грудев: Да се прекрои изцяло здравна система означава да се сменят много закони

„Отново се преповтарят стари популистки тези, хвърлят се неясни идеи. Наистина се чудим какво можем да очакваме като политика в здравеопазването. Нищо не е ясно. Непрекъснато се повтаря болниците да не са търговски дружества и дотук спира всичко.“ Това каза пред БНР председателят на УС на Сдружението на частните болници Красимир Грудев. Според..

публикувано на 03.08.21 в 10:23