Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Дечева: Ролята на „Информационно обслужване“ надскача тази на ЦИК

Румяна Дечева
Снимка: БГНЕС

„Информационно обслужване“ заема роля, която даже надскача ролята на Централната избирателна комисия, каза пред БНР Румяна Дечева от Обществения съвет на ЦИК. Според нея една от причините е в това, че ЦИК няма собствено звено за обработка на резултати.

„Смартматик“ до момента не са имали собствено представителство, те са работили през „Сиела“. За първи път имахме директни разговори като страна със „Смартматик“, отбеляза Румяна Дечева.

Имаме толкова много да изясняваме след изборите на 11 юли, за да не се случва никога“, коментира Дечева. Според нея има разпоредби в закона, които са „недомислени, недоизчислени във времето“.

ЦИК ще продължи да не може да спи спокойно до пристигането на новите машини, подчерта Румяна Дечева. Отвсякъде изглежда, че допълнителните 1600 машини ще бъдат договорени, посочи тя.

По думите й „невероятен стрес за всички в обществото“ е било възможно да бъде избегнат, ако промените в Изборния кодекс са били договорени.

Към момента, и без новите машини имаме достатъчен брой устройства, за да проведем избори с машинно гласуване навсякъде в страната, поясни Румяна Дечева. Проблемът при тази хипотеза е, че няма да има по две машини в големите секции, както и машини за чужбина, припомни тя.

До момента нямаме никъде алгоритъм, който да покаже на хората как да гласуват, изтъкна друг проблем Румяна Дечева.

В неделя представители на ЦИК ще бъдат в Благоевград по време на частичния местен вот. Дечева определи това като първия сериозен тест.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Глобалното затопляне удължава денонощието и може да доведе до проблеми с интернета и GPS

Климатичната криза причинява удължаване на денонощието, защото масата на топящите се ледници променя планетата ни. Това показва изследване, публикувано в научния журнал на Националната академия на Съединените щати и цитирано от "Гардиън". Според учените, провели анализа, феноменът е поразителен пример за това как действията на човечеството променят..

публикувано на 16.07.24 в 05:19
Палестинка в разрушената си къща в град Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 16 юни 2024 г.

Дейвид Лами призова за спиране на боевете в Газа

Новият британски министър на външните работи Дейвид Лами призова за незабавно прекратяване на огъня в Газа по време на първото си посещение в Израел и палестинските територии. "Тук съм, за да настоявам за прекратяване на огъня. Загубата на живот през последните няколко месеца... е ужасяваща. Трябва да спре", заяви външният министър. Лами също призова..

публикувано на 16.07.24 в 04:53
Александър Джартов

Гл. комисар Джартов: Включваме допълнителни екипи в гасенето на пожара край Стара Загора

Допълнителни екипи на пожарната ще се включат в гасенето на пожара, който пламна днес край Стара Загора. Това съобщи за БНР гл. комисар Александър Джартов, директор на главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението". "Имаме по-сложен пожар, който се намира в трудно достъпен терен, като основно гори борова гора. Имаме изпратени..

публикувано на 15.07.24 в 22:12
Красимир Стоев

Красимир Стоев: От четвъртък разхлажадне, дъжд и градушки

Доста високи температури и горещата вълна продължава и през следващите 48 часа, дори температурите още малко ще се повишат, предупреди синоптикът от НИМК Красимир Стоев в интервю пред БНР.   Захлаждане ще има в четвъртък и петък, когато се очакват гръмотевични бури, дъжд в следобедните часове и градушки. "Продължителна е горещата вълна, утре е..

публикувано на 15.07.24 в 21:53

В Силистра термометрите стигат до 45 градуса

От година на година лятото в Силистренско става все по-горещо, а зимите все по-меки.  Последно Дунава е замръзвал през 2017-та година, а жегите при 35-40 градуса са вече ежедневие. От петък се пристъпи и към затваряне на път I-7 – Силистра – Шумен във времето от 13 до 21 часа,  отново заради високите градуси.  Всъщност за силистренци..

публикувано на 15.07.24 в 21:31

ЕС удължи с една година санкциите срещу Иран заради подкрепата му за руска война в Украйна

Страните - членки на ЕС удължиха с една година санкциите, наложени заради подкрепата на Иран за руската агресия в Украйна и за бунтовнически групировки в Близкия изток и Червено море. Мерките се отнасят и за флотата на Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Тя снабдява с оръжия, включително ракети и дронове, бунтовниците хуси в..

публикувано на 15.07.24 в 20:48

Гасенето на пожара край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и утре

Гасенето на пожара   край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и  утре. През  целия  ден три противопожарни екипа, два екипа с леки автомобили с 11 служители и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" през бяха на терена и гасиха пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на  граничните села Коприва, с. Цървен дол и с...

публикувано на 15.07.24 в 20:36