Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Освободените каталунски политици продължават курса към независима Каталуния

Карме Форкадел (в средата) при излизането си от затвора в Барселона.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Освободените от затвора в сряда 9 каталунски сепаратистки политици потвърдиха, че ще продължат да работят за независимостта на Каталуния. Те поискаха амнистия и край на репресиите от страна на испанската държава и заявиха категорично, че отново ще упражняват всичките си права и задължения, за които са били осъдени от Върховния съд. „Без колективна свобода, индивидуалната свобода няма да бъде пълна“, каза в обръщение към тях Карлес Пучдемон, който се укрива от испанското правосъдие в Брюксел.

Бившата председателка на Каталунския парламент Карме Форкадел, която първа напусна затвора, напомни , че е била в него в продължение на 39 месеца, но все още не се чувства достатъчно удовлетворена, че е на свобода, докато не бъдат „отмъстени всички” пострадали от режима на терор от страна на Испания.

Бившият регионален премиер Ориол Жункерас, който излежаваше най-голямата присъда от 13 години за провеждането на незаконния референдум за независимост през 2017 година, предупреди, че ще продължи да работи за свободата и амнистията на 3 000-те хиляди репресирани каталунци и на тези „в изгнание“.

Бившият съветник Жорди Турул от своя страна заяви, че „в Европа все още съществува „Гуантанамо на правосъдието“, наречено Върховен съд и Национален съд“.

„Днес продължаваме по пътя към републиката, която не е опция, а необходимост", обяви Раул Ромева и допълни, че пътят към независимостта е „необратим“

„Няма да приемем никакво мълчание в замяна на някакво помилване“, каза и Жорди Санчес.

От своя страна сегашният премиер Пере Арагонес отново поиска от правителството на Санчес „политическо решение на конфликта между Каталуния и държавата“ чрез призива за референдум, на който може да се гласува конституцията на „каталунска република“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Недоверието към ваксините в Европа е причина деца да пропускат имунизации, отчитат от СЗО и УНИЦЕФ

123 хиляди деца в Европа и Централна Азия не са получили каквито и да били рутинни ваксинации, сочат последните данни за националното имунизационно покритие, които бяха оповестени от Световната здравна организация и УНИЦЕФ.  Ваксинирането на децата по света се е забавило през изминалата година. В сравнение с нивата от 2019 година преди пандемията на..

публикувано на 16.07.24 в 05:29
Киър Стармър, лидер на победилата Лейбъристка партия

В бъдеще може да има среща на върха Обединеното кралство-ЕС

Европейските лидери са "непредубедени" за това как да рестартират отношенията с Великобритания и не изключват възможността за среща на върха Обединеното кралство-ЕС в бъдеще, каза високопоставен служител на ЕС преди срещата в четвъртък в Бленъм, графство Оксфордшър. Вестник "Гардиън" цитира неназован източник, че Брюксел е отворен за бъдещите..

публикувано на 16.07.24 в 05:22

Глобалното затопляне удължава денонощието и може да доведе до проблеми с интернета и GPS

Климатичната криза причинява удължаване на денонощието, защото масата на топящите се ледници променя планетата ни. Това показва изследване, публикувано в научния журнал на Националната академия на Съединените щати и цитирано от "Гардиън". Според учените, провели анализа, феноменът е поразителен пример за това как действията на човечеството променят..

публикувано на 16.07.24 в 05:19
Палестинка в разрушената си къща в град Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 16 юни 2024 г.

Дейвид Лами призова за спиране на боевете в Газа

Новият британски министър на външните работи Дейвид Лами призова за незабавно прекратяване на огъня в Газа по време на първото си посещение в Израел и палестинските територии. "Тук съм, за да настоявам за прекратяване на огъня. Загубата на живот през последните няколко месеца... е ужасяваща. Трябва да спре", заяви външният министър. Лами също призова..

публикувано на 16.07.24 в 04:53
Александър Джартов

Гл. комисар Джартов: Включваме допълнителни екипи в гасенето на пожара край Стара Загора

Допълнителни екипи на пожарната ще се включат в гасенето на пожара, който пламна днес край Стара Загора. Това съобщи за БНР гл. комисар Александър Джартов, директор на главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението". "Имаме по-сложен пожар, който се намира в трудно достъпен терен, като основно гори борова гора. Имаме изпратени..

публикувано на 15.07.24 в 22:12
Красимир Стоев

Красимир Стоев: От четвъртък разхлажадне, дъжд и градушки

Доста високи температури и горещата вълна продължава и през следващите 48 часа, дори температурите още малко ще се повишат, предупреди синоптикът от НИМК Красимир Стоев в интервю пред БНР.   Захлаждане ще има в четвъртък и петък, когато се очакват гръмотевични бури, дъжд в следобедните часове и градушки. "Продължителна е горещата вълна, утре е..

публикувано на 15.07.24 в 21:53

В Силистра термометрите стигат до 45 градуса

От година на година лятото в Силистренско става все по-горещо, а зимите все по-меки.  Последно Дунава е замръзвал през 2017-та година, а жегите при 35-40 градуса са вече ежедневие. От петък се пристъпи и към затваряне на път I-7 – Силистра – Шумен във времето от 13 до 21 часа,  отново заради високите градуси.  Всъщност за силистренци..

публикувано на 15.07.24 в 21:31