Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Василев очаква преизпълнение на приходите с 1-1,5 млрд. лв.

Финансовият министър вижда сериозна неефективност при приходите от концесии

| обновено на 25.06.21 в 18:09
Снимка: БГНЕС

Служебният финансов министър Асен Василев очаква преизпълнение на приходите в хазната между един милиард и един милиард и половина лева. Това стана ясно по време на първия обществен съвет по бюджетните политики. На него бяха представени приходните и разходни политики, като представители на синдикати, работодателски и неправителствени организации поставиха въпроси за ефективността на разходите и по-добрата събираемост на приходите.

Сериозна неефективност има при приходите от концесии, заради което ще започне работа по ревизия на съществуващите наредби, обяви министър Асен Василев.

„140 до 150 милиона годишно, от които 30 милиона са от двете летища“, каза той.

А останалите около 110 милиона лева от всички останали концесии, което е изключително малко, категоричен е Василев.

„Вече работим с Министерството на енергетиката да се промени наредбата за концесионните такси, защото тези приходи изглеждат изключително подценени“, коментира  той.

По думите му трябва да настъпят промени в подхода към бюджета.

„Това, което със сигурност трябва да се направи, не мисля, че ще има спор от най-ляво до най-дясно в политическия спектър, е да се проследи ефективността на харча. Т.е. там, където се харчат пари неефективно, те да започнат да се харчат ефективно. Трябва да се повиши събираемостта - там, където не са събирани данъци, те да започнат да бъдат събирани ефективно“, каза министърът.

Какво да очакваме от подготвяната от министерството актуализация на бюджета на база на настоящата ситуация на фиска?

„Изпреварващо изпълнение на приходите, в следствие на – един път на по-добрата икономическа ситуация, втори път – на действията на НАП по събираемостта. Очакваме това преизпълнение на приходите да бъде между милиард и милиард и половина, съответно в разходната част могат да бъдат заложени допълнителни разходи от порядъка на между милиард и половина, без това да наруши дефицита“, каза министър Василев

Фокус в повишаване на постъпленията в бюджета ще има и върху концесиите и продажбите на имотите с отпаднала функционалност, заяви още той.

Около половината от постъпленията в държавната хазна са от дейност на компании в София, съобщи служебният министър на финансите.

Василев направи и разрез на приходите и разходите от бюджета, като фокусира вниманието върху регионалното разпределение на бизнеса.

35% от постъпленията са от големите данъкоплатци, съобщи Василев:

"В София е 32 процента от приходите директно и отделно има нещо, което в НАП му казват „големи данъкоплатци“ - които са големите хиляда компании, и горе-долу половината от тях са в София. Тоест ако и там вземем половината, можем да кажем, че около 50 процента от бюджетните приходи в страната се реализират в София".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Кабинетът на Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници, твърди израелска медия. Американската армия започна да помага за изграждането на временно пристанище край бреговете на ивицата Газа, през което да се доставят повече хуманитарни помощи. Междувременно йеменските бунтовници..

публикувано на 26.04.24 в 07:55
Служител замерва радиационните нива в зоната на Чернобил, 22 април 2021 г.

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил – най-тежката в света

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал. Жива верига със свещи в Никозия за годишнината от аварията в Чернобил..

публикувано на 26.04.24 в 07:44
Американската зенитно-ракетна система MIM-104 Patriot, архив.

Очаква се САЩ да обяви поръчка за оръжия за Украйна за $6 млрд.

Съединените американски щати (САЩ) днес ще бъдат домакин на виртуална среща на донорите на международна помощ за Украйна. Очаква се Вашингтон да обяви нови поръчки на оръжия за Украйна на стойност 6 милиарда долара, заяви американски представител, цитиран от агенция Ройтерс. Йордан Божилов: Русия е готова да ескалира още повече отношенията..

публикувано на 26.04.24 в 07:42

Здравните власти с мерки срещу коклюша. Какви ще са те?

Мерките, които ще предприемат здравните власти срещу разпространението на коклюш у нас, ще бъдат обявени днес.  Една от тях, която беше обсъдена още в началото на седмицата, е временното изтегляне на първата ваксинация срещу заболяването с две седмици по-рано - когато бебето навърши месец и половина. Не се предвиждат ограничения в придвижването..

публикувано на 26.04.24 в 07:36

НОИ започва изплащането на великденските добавки за пенсионерите

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева. Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души. Почти всеки четвърти..

публикувано на 26.04.24 в 07:34

Венци за загиналите от трудови злополуки поставят пред КНСБ

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 07:32
Димитър Главчев

Заседание на служебния кабинет, решава бюджети на агенции и министерства

Служебното правителство се събира на редовно заседание в 13 часa. По предложение на министър-председателя ще бъдат одобрени допълнителни разходи по бюджетите на различни ведомства и агенции. Сред тях са: Националния статистически ниститут, Aгенцията "Държавен резерв и военновременни запаси", Комисията за защита на конкуренцията, Агенцията за ядрено..

публикувано на 26.04.24 в 07:28