Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Стойчев: Висшето образование има широка мисия, не е само обслужващо пазара на труда

Улавя ли националната карта на висшето образование дисбалансите в него

Даниел Парушев: Университетите не са чак толкова много, направленията са много

Снимка: БГНЕС

До 17 юли ще продължи обществено обсъждане на проекта за национална карта на висшето образованиe в България. Проектът е разработен от МОН и касае периода 2021-2030 година.

Документът оценява профилната и териториалната структура на висшето образование и до каква степен той в момента съответства на търсенето на кандидат-студентите и потребностите на пазара на труда.

Картата установява серия от дисбаланси, коментира пред БНР Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт „Отворено общество“ и член на екипа, работил по документа.

Две от трите най-масови направления у нас са Икономика и Администрация и управление - за тях има свръхпредлагане на възможности за обучение, посочи Стойчев.

Около половината от местата в тези две направления остават незаети.“

От друга страна в северозападния регион на страната нито един ВУЗ не предлага подобно обучение, констатират експертите.

Местата в българските висши училища са два пъти повече от реалния брой на студентите, подчерта Георги Стойчев в предаването „Хоризонт до обед“.  

Снимка: Медицински Университет - СофияСпециалностите Медицина, Фармация, Стоматология, Информатика и компютърни науки, Архитектура са силно търсени от младите хора и реализацията при тях след завършване е оптимална, коментира Георги Стойчев.

В друга група попадат направленията, за които има голямо търсене от страна на работодателите, но слаб интерес от страна на кандидат-студентите. Типичен пример е математиката. 80 на сто от обявените места за математическите специалности остават незаети, запълват се едва 20%, изтъкна експертът.

Картата ще има препоръчителен характер, но може да служи като важен ориентир, обобщи Стойчев.

Снимка: Pixabay

Висшето образование не може да бъде сведено само до обслужваща сфера на пазара на труда, неговата мисия е по-широка, заяви още Георги Стойчев. Като пример той посочи специалности, свързани с изкуства или хуманитарни специалности, които са с по-слаба последваща реализация, но интересът към тях е засилен.

Университетите не са чак толкова много, колкото всички обичат да казват – че 52 университета са много, отбеляза Даниел Парушев от Националното представителство на Студентските съвети. Утре съветите се събират, за да направят свои дебати по академичната карта.

Според Парушев направленията, в които студентите се обучават, са изключително много и трябва да са насочени към по-малко университети.

От така разписана национална карта следва, че много преподаватели ще трябва да се преориентират, акцентира върху друг проблем Даниел Парушев.

Двете мнения чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10

Общините не са готови да въведат новия модел на таксата за битови отпадъци

Няма как общините да направят тази грандиозна реформа сами, подчертава Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). "До момента общините са изцяло сами в този процес . Държавата е заета само със себе си. Няма никакво отношение към тази огромна трансформация в българската икономика . Цялата..

публикувано на 16.07.24 в 10:06

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията . Това обаче става при определени условия и след преминаването на първоначална военна подготовка , защото засега военната професия е една от трите регулирани.  Таня, Димитър, Георги, Стоян са част от многото студенти на Висшето училище по телекомуникации и пощи. Със специалността, която учат..

публикувано на 16.07.24 в 09:41

Огън и вода - къде са слабите ни места в борбата с пожарите?

Водата в България е неправилно управлявана , заяви пред БНР Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз. Основният проблем е напояването , изтъкна той за недостига на вода за земеделие. Изваляването в Румъния се прави с български специалисти . Водещи държави го правят и има резултати. Стоянов призова МЗХ да прояви..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Д-р Камен Николов, БАБХ: Конопените семена, маслото и брашното от тях са разрешени за влагане в храни

На витрината на магазин в центъра на София са изложени кексчета и бисквити с череп и знака на канабис на опаковката. За това сигнализираха слушатели на БНР.  Това става на фона на случката от миналата седмица, когато в болницата в Плевен попаднаха малки деца, яли бисквити с опасни, забранени съставки. Досъдебно производство по случая с децата в..

публикувано на 15.07.24 в 09:47
Радиотелевизионната станция на връх Ботев

Радиотелевизионната станция на връх Ботев работи 24/7

" Радиотелевизионната станция на връх Ботев е изцяло проектирана за радиорелейно телевизионно разпръскване в национално значение. От тук се излъчват програмите на БНР - "Хоризонт" и "Христо Ботев" и на националните телевизии , каза за "Пътувай с "Хоризонт" началникът на станцията Рангел Добрев . Второто издание на новото предаване на програма..

публикувано на 15.07.24 в 08:58

Екстремни жеги до четвъртък. След кратко захлаждане през уикенда - нова порция горещини

Екстремно високите температури ще продължат до четвъртък. Това предупреждение отправи климатологът Симеон Матев, главен асистент в Геолого-географския факултет на СУ. Очакванията са най-високите стойности да достигнат 42-43 градуса , посочи той. През уикенда има условия за валежи с гръмотевични бури . Може да се наблюдават и т.нар...

публикувано на 15.07.24 в 08:45