Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Секретни документи за мисията на британски разрушител в Черно море открити на автобусна спирка

Британският боен кораб „Дифендър“
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Строго секретни документи на Министерството на отбраната, съдържащи подробности за бойния кораб „Дифендър“ и мисията в Черно море и реакцията на Русия, са били намерени на автобусна спирка в графство Кент, съобщи Би Би Си.

В част от документите се обсъжда възможната реакция на Русия при преминаването на разрушителя на кралския флот през украински води покрай бреговете на полуостров Крим в сряда.

В други документи има подробности за възможно британско военно присъствие в Афганистан след края на операцията на силите на НАТО, предвождани от Съединените щати.

При преминаването на разрушителя „Дифендър“ край Крим се стигна до инцидент, за който Москва твърди, че са произведени предупредителни изстрели и са пуснати бомби по пътя на кораба.

Правителство обяви, че е започнало разследване. Говорител на Министерството на отбраната заяви, че негов служител е докладвал загубата на документи с чувствително съдържание и допълни, че „по-нататъшни коментари са неуместни“.

Документите, общо около 50 страници на брой, са били намерени подгизнали на автобусна спирка в графство Кент от човек, пожелал анонимност, който се е обадил на Би Би Си, когато е установил секретния характер на материалите.

Би Би Си смята, че документите, включващи мейли и презентации, са на висш служител в Министерството на отбраната.

Материалите, свързани с разрушителя „Дифендър“, показват, че мисията, описана от министерството като „невинно преминаване през украински териториални води“ с покрити оръдия и хеликоптер на борда, е проведена с очакванията, че Русия може да реагира агресивно.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Депутатите разпределиха председателските места в постоянните комисии

Парламентарно представените формации си разпределиха председателските места в постоянните комисии, научи БНР от свои източници.  Най-много – седем, получава ГЕРБ –СДС. Техни представители ще ръководят комисиите по правни и конституционни въпроси, енергетика, отбрана, по външна политика, по вътрешна сигурност и обществен ред, социалната и..

публикувано на 16.07.24 в 18:36

Тридесет постройки изгоряха при големия пожар край с. Отец Паисиево, община Калояново

Тридесет постройки изгоряха при голям пожар край село Отец Паисиево в община Калояново , сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  "Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото", обясни..

публикувано на 16.07.24 в 18:32

Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки

Пожар в сухи треви и храсти край свищовското село Ореш се прехвърли в населеното място, засегнати са къщи и селскостопански постройки. Все още няма информация за пострадали хора.  Три са сериозните пожари в Свищовско този следобед. Пожарникари от цялата област гасят огнища в селата Горна Студена, Царевец и Ореш. Огънят в Ореш вече е вътре в..

публикувано на 16.07.24 в 18:00

Пожарът край граничните села Коприва, Цървен дол и Преколница е ограничен

Пожарът край граничните села Коприва, Цървен дол и Преколница, който възникна на 11 юли и вече е обхванал около 650 декара - непосредствено до границата със Северна Македония, вече е локализиран и ограничен от четирите страни.  През нощта ще има дежурни екипи, които да следят за евентуално ново активизиране на тлеещи огнища. Това казаха от..

публикувано на 16.07.24 в 17:59

Пожарът в пограничното село Горска поляна не заплашва компресорната станция "Странджа"

Пожар пламна в ранния следобед до ямболското погранично село Горска поляна, в близост до компресорната газоизмервателна станция "Странджа". Огънят се е разпрострял на площ от около 3000 декара, но засега няма опасност да прехвърли границата с Турция. Пожарът е пламнал около 14:00 часа и бързо се е разраснал, към момента на място са 6..

публикувано на 16.07.24 в 17:53
Снимката е илюстративна

От началото на юли в Плевенска област са горели над 200 пожара

От началото на юли в Плевенска област са горели над 200 пожара, което е в пъти повече от същия период на миналата година.  Най-често причината за пожарите е небрежност при боравене с открит огън, запалване на растителни отпадъци, небрежност при тютюнопушене. Има и умишлено опожаряване на сухите тревни площи с цел тяхното почистване. Само през..

публикувано на 16.07.24 в 17:28
Хеликоптерът Ми-17 на ВВС, участващ в гасенето на пожара в района на Стара Загора, беше пренасочен към Стрелча.

Десетки доброволци от Пазарджишко са включени в гасенето на пожара в Стрелча

Десетки доброволци от Пазарджишко са включени в гасенето на пожара в землището на община Стрелча. Ясен Цветков - председател на Националната асоциация на доброволците в Република България, информира: "Пожарът се увеличава, обхванал е голям боров масив, така че се изискват спешни мерки и организация. За съжаление, цяла седмица вече ще стане. Доброволци..

публикувано на 16.07.24 в 17:27