Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"60 на 40" продължава и през юли

| обновено на 28.06.21 в 16:48
Снимка: Ани Петрова

Схемата за запазване на заетостта, известна като "60 на 40", ще бъде продължена за месеците юни и юли. Това реши на заседание Националният съвет за тристранно сътрудничество. 

Предвижда се фирмите със спад на приходите от 40 и повече процента да получават компенсации за заплатите - 60 процента от осигурителния доход за април тази година, а при спад над 30 процента - компенсацията да е 50 на сто. В момента изискването за всички компании е да докажат спад на приходите над 20 на сто. 

Вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев коментира: 

"Срокът за влизане на постановлението в сила ще бъде от 1 юни 2021 година. Всички процедури, които текат по одобрение на работодатели, кандидатствали по старата мярка "60 на 40", ще бъдат изпълнение по сегашния ред". 

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев поиска подкрепата по мярката да бъде разширена и към работниците, които са назначени през първото тримесечие на годината:

„Нямат право на такава подкрепа тези, които не са били на трудов договор преди 1 януари 2021 г. В проекта, който разглеждаме, нашето предложение е също да бъде 1 април 2021 г.“. 

Социалните партньори бяха информирани от финансовия министър Асен Василев за готвената актуализация на бюджета и обявените намерения пенсиите да бъдат преизчислени

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Снимката е илюстративна

Фирмите със спад на приходите над 40% ще се възползват от мярката „60 на 40“

Фирмите със спад на приходите над 40 процента ще се възползват от мярката „60 на 40“ – това предвижда нов дизайн на схемата за подкрепа на заетостта, научи „Хоризонт“. Досега предприятията трябваше да доказват намаление от 20%.  За фирмите..

публикувано на 18.06.21 в 09:28
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар е избухнал край границата с РСМ, евакуират хората от с. Каменица

Пожар е избухнал в планината Малешево и се разпространява в посока към селата по границата с Република Северна Македония. Застрашени са жителите на село Каменица и е започнала евакуация. На място е пристигнал и директорът на ГДПБЗН Александър..

публикувано на 30.07.24 в 14:14

КНСБ: Близо милион души в България не могат да си позволят едноседмична почивка

Близо 1 милион души в България не могат да си позволят дори едноседмична почивка - това съобщиха от КНСБ, като се позоваха на анализ на Европейския синдикален институт към Европейската конфедерация на профсъюзите.  Данните сочат, че общо 40 милиона..

публикувано на 30.07.24 в 14:06
с. Петрово пожарът в планината Славянка

Полк. о. з. Красимир Петров: От гръцка страна не е разминирано в планината Славянка

Изключително важно е да имаме подготвени кадри по боеприпаси. България е една от най-големите производители на боеприпаси, а нямаме собствени обучени кадри. Преди години се обучаваха в Тула и Ленинград (сега Санкт Петербург), Русия. Имаше катедра..

публикувано на 30.07.24 в 13:54
Хора стоят пред снимките на 12 деца и тийнейджъри, убити при нападението в Маждал Шамс, 30 юли 2024 г. .

Друзки лидери отхвърлиха плановете на Израел за ответни действия след ракетното нападение в събота

Друзки лидери от Маждал Шамс на Голанските възвишения казаха, че отхвърлят плановете на Израел за ответни действия след ракетното нападение тази събота, при което в града бяха убити 12 деца и младежи, предаде Франс прес. По време на посещение на..

публикувано на 30.07.24 в 13:41
Любомир Каримански

Любомир Каримански: Това, което се прави с третия мандат, няма да доведе до успех

Това, което в момента се прави с третия мандат, няма да доведе до успех . Такава прогноза направи пред БНР Любомир Каримански, бивш депутат от ИТН.  "Този парламент е фрагментиран, липсва политическа култура". Той анализира избора на..

публикувано на 30.07.24 в 13:09
Пресконференция на тема: „Крайно време е за отговорност и решителни политики спрямо екстремния климат!“ в БТА, 30 юли 2024 г.

"Коалиция за климата": България се е провалила в климатичните политики

България напълно се е провалила по отношение на климатичните политики, обявиха от сдружение "Коалиция за климата". Според бившия екоминистър Борислав Сандов, страната ни няма да може да се възползва от ресурс от около 5 млрд. евро по Плана за..

публикувано на 30.07.24 в 13:04

Временно прекъсване в работата на пощенските станции

Има временно спиране на работата на пощенските станции, съобщиха от пресцентъра на "Български пощи", предаде БТА. До 15.00 ч. днес временно няма да се обслужват клиентите в пощенските станции на "Български пощи" поради извършване на технически дейности в..

публикувано на 30.07.24 в 12:53