Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чехия иска 25 млн. евро компенсации от Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чехия поиска от Русия 25,5 милиона евро компенсация за щетите след експлозиите в оръжейния склад във Врбетице, за които подозира руските специални служби.

Във външното министкерство в Прага беше връчена съответната дипломатическа нота на руския посланик Александър Змеевски.

Москва отрича обвиненията за причасност към експлозиите преди 7 години, когато загинаха двама души и бяха причинени значителни материални щети.

Разкритията за руска намеса от април доведоха да реципрочно експулсиране на десетки дипломати и служиели на посолствата на двете държави и сринаха двустранните отношения до най-ниската им точка от десетилетия, а Москва включи Чехия в списъка с неприятелски държави.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Корнелия Нинова

БСП със срещи с леви партии и синдикати и празник в Борисовата градина

По повод Първи май "БСП за България" ще се срещне с партии, неправителствени организации, граждански структури от левия спектър, център и патриотични организации.  Срещата ще се състои в Пленарна зала на бившата сграда на Народното събрание (НС). Поканени за участие са и представители на синдикатите. Теми на дискусията ще бъдат правото и условията на..

публикувано на 01.05.24 в 07:33
Снимката е илюстративна

Ден на труда: КТ "Подкрепа" с традиционно шествие в София

Днес отбелязваме Деня на труда и на международната работническа солидарност - 1 май. Чества се от 1890 г. - с резолюция, приета на учредителния конгрес на Втория интернационал в Париж. Бележи годишнина от началото на голяма стачна вълна в Съединените щати с искане за 8-часов работен ден, в която се включват над 340 хиляди души от Чикаго,..

публикувано на 01.05.24 в 07:30

Велика сряда е - църквата отбелязва предаването на Исус от Юда

За православните християни днес е Велика сряда - третият ден от Страстната седмица. На този ден църквата възпоменава предателството на Юда Искариотски, който предава Исус Христос за 30 сребърника. Последната седмица на Великия пост църквата нарича Страстна седмица, защото тя е посветена на възпоменанията за последните дни от земния живот..

публикувано на 01.05.24 в 07:27

В Смолянска област няма регистрирани случаи на коклюш

В Смолянска област няма регистриран случай на коклюш, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Мими Кубатева. В 16 области в страната обаче продължава да расте броят на случаите на коклюш. Най-висока е заболяемостта при кърмачета – 24,8 промила. От здравната инспекция припомнят, че в настоящата ситуация на повишен риск от зараза с коклюш..

публикувано на 30.04.24 в 23:00

"Ротари клуб" - Монтана дарява 35 000 лева на семейства с репродуктивни проблеми

"Ротари клуб" - Монтана дарява 35 000 лева на семейства с репродуктивни проблеми. Парите бяха събрани на благотворителен бал. На благотворителния бал на "Ротари клуб"- Монтана са предложени на търг картини на известни художници, сред които Вълчан Петров, Стоимен Стоилов, Павел Митков, Галя Герганова, скулптура на Красимир Яков, както и картини на..

публикувано на 30.04.24 в 22:50

Двама души са задържани в село Първамайци заради големи количества марихуана

Окръжната прокуратура във Велико Търново привлече като обвиняеми мъж и жена за държане с цел разпространение на голямо количество марихуана. За единия наркодилърите държавното обвинение ще иска от съда мярка за неотклонение „Задържане под стража“. 30-годишен мъж и 29-годишна жена бяха задържани при зрелищна полицейска операция в..

публикувано на 30.04.24 в 22:38

Премиерът в Клисура: Гордост и достойнство

Клисура е гордост, достойнство, копнеж и ентусиазъм. Непоклатима решимост срещу несвободата, потисничеството и безправието. Това каза в словото си по повод 148 години от избухването на Априлското въстание служебният министър-председател Димитър Главчев. Той прие почетния строй на 61-ва Стрямска механизирана бригада на площад "20 април" в..

публикувано на 30.04.24 в 22:27