Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев връчи националния флаг на олимпийската ни делегация

Президентът Румен Радев връчи националния флаг на олимпийската ни делегация за Токио 2020. Това стана на официална церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2, на която присъстваха и служебният министър на младежта и спорта Андрей Кузманов и председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, която прие олимпийския флаг. След химна президентът отправи приветствие към атлетите ни преди отпътуването им за Олимпиадата:



“Уважаеми министър на младежта и спорта, уважаема г-жо Костадинова, уважаеми ръководители и треньори, скъпи атлети. За мен е огромно удоволствие да ви посрещна в президентската институция и на първо място да ви поздравя за извоюваните олимпийски квоти. Всички знаем, че през последните 18 месеца спортът, олимпийското движение и вашата подготовка бяха подложени на невиждани досега предизвикателства, в които вие показахте какво означава спортен дух и воля за победа. Постигайки целта с преодоляването на неимоверни трудности, вие се превърнахте в пример за подражание не само за всички останали спортисти, но и за цялото ни общество. За мен е чест да връча именно на вас националния флаг. На най-достойните, за които спортът е не само лична кауза и начин на живот, но и начин да изразите своята безпределна преданост към родината. България е страна с богати спортни традиции и олимпийска слава. И на вас се пада честта да ги отстоявате. Не се съмнявам, че ще вложите всичко от себе си.

Олимпийските игри са не само демонстрация на високо спортно майсторство, но и най-големият световен форум за мир и солидарност. Те са пространство на духа, където чрез спорт се изграждат мостове на приятелство, на сътрудничество, на културен обмен. И именно олимпийските игри са чудесна възможност вие да представите нашата страна по възможно най-достойния начин. Днес все повече български деца, за съжаление, остават пред малкия екран, предпочитайки да гледат спорт вместо да го практикуват. И аз много се надявам вие с вашето участие на Летните олимпийски игри в Токио да дадете този стимул на повече млади хора да спортуват", заяви държавният глава.


Към спортистите се обърна и президентът на Българския олимпийски комитет - легендарната Стефка Костадинова:


“Моментът настъпи. Най-дългоочакваната олимпиада в Токио чука на вратата. В нашатата делегация за Токио ще пътуват не само опитни бойци, но и много млади български таланти. Тъй като аз съм минала целия този път от начало до край, искам да ви вдъхна кураж и да ви кажа, че олимпийските игри са каймакът на всяка една спортна кариера. Искам да ви пожелая сила, кураж, воля, самочувствие като българи и да докажете това, което сте мечтали, до докажете себе си и най-накрая, тъй като от 2008 година България не е чула нашия химн, г-н президент, пожелавам на всички българи да чуят българския химн. Няма по-голяма радост и гордост от това човек да чуе българския химн, да се качи на стълбичката и цял свят да научи за него и за България. Благодаря на огромната подкрепа и кураж от страна на българската държава. Г-н президент, до момента 40 спортисти са покрили олимпийски нормативи, очакваме още от плуването и леката атлетика, дай Боже, Нашата делегация ще бъде около 70 човека - немалка и неголяма, но пък много бойна и аз си мисля, че вие, скъпи спортисти, най-накрая ще развеете българския флаг. Да сте живи и здрави! Стискам ви палци и на добър час”.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Григор Димитров

Григор Димитров срещу австриец или японец в Рим

Първата ракета на България Григор Димитров ще играе срещу победителя от двубоя между Себастиан Офнер (Австрия) и Йошихито Нишиока (Япония) във втория кръг на турнира по тенис от сериите "Мастърс" 1000 на клей в италианската столица Рим с награден фонд 9 милиона евро. Българинът е поставен под номер 8 в схемата и почива на старта. Димитров, който е 10-и..

публикувано на 06.05.24 в 14:52
Шаби Алонсо

И след изравнения европейски рекорд: Алонсо вижда неща за подобрение в Байер

Старши треньорът на Байер (Леверкузен) Шаби Алонсо все още вярва, че отборът му има потенциал да се подобри, след като в неделя продължи серията си без загуба до 48 мача във всички турнири, за да изравни рекорда в европейския футбол като цяло. Шампионът на Германия разгроми Айнтрахт (Франкфурт) с 5:1 в Бундеслигата в неделя, за да изравни рекорда на..

публикувано на 06.05.24 в 14:07

Кливланд продължава напред в НБА

Донован Мичъл отбеляза 39 точки, а Кливланд Кавалиърс победи със 106:94 Орландо Медик в седмия мач от серията и продължава на полуфиналните плейофи на Източната конференция на Националната баскетболна асоциация (НБА). Мичъл, който вкара 17 точки в третата четвърт, записа 15 от 17 опита при наказателните удари и добави 9 борби. Карис ЛеВърт добави 15..

публикувано на 06.05.24 в 10:54

Почина архитектът на първата световна титла на Аржентина

Футболният треньор Сесар Луис Меноти е починал на 85-годишна възраст, съобщи Аржентинската футболна асоциация (АФА) в неделя. Той остава в историята като наставник на националния отбор на Аржентина при спечелването на първата световна титла на отбора през 1978 г. Меноти, който е играл за Росарио Сентрал, Бока Хуниорс и Сантос, започва треньорската си..

публикувано на 06.05.24 в 09:23

Ювентус удържа Рома

Рома и Ювентус завършиха 1:1 в дербито от 35-тия кръг на Серия А.  Ромелу Лукаку откри за домакините в 15-ата минута, а Бремер изравни в 31-вата.  Мачът изобилстваше от положения и пред двете врати, а отборите удариха и по една греда, като все пак по-чистите положения бяха за Ювентус, но гостите бяха отказани от отличните изяви на младия вратар на Рома..

публикувано на 06.05.24 в 05:55

Първа победа на Ландо Норис във Формула 1

Ландо Норис с Макларън спечели първата си победа във Формула 1 в Маями с късмет. Той стартира пети и при боксовете излезе начело преди да смени гуми, когато Кевин Магнусен и Логан Сарджънт се удариха, което извади колата на сигурността начело на колоната. Норис получи възможност за много по-бърз бокс спрямо съперниците си, като до началото на..

публикувано на 06.05.24 в 05:48

Андрей Рубльов спечели мастърс турнира в Мадрид

Андрей Рубльов спечели титлата от турнира по тенис от сериите "Мастърс" на клей в Мадрид с награден фонд от 7,7 милиона евро. На финала поставеният под номер 7 в схемата руснак победи драматично след обрат с 4:6, 7:5, 7:5 Феликс Оже-Алиасим за два часа и 47 минути.  В първата част канадецът поведе с 4:1 и два пробива, взимайки аванс в мача. След това..

публикувано на 06.05.24 в 05:40