Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Магнетичният Джeф Брукс олицетворява истинския йога учител

Джeф Брукс
Снимка: Славена Илиева

Известният австралийски йога учител Джeф Брукс пристигна от Бали за радост на всички, които желаеха да се докоснат до уникалния му и неповторим стил на преподаване.

Магнетичният Джeф Брукс олицетворява истинския йога учител, практикувал е и е преподавал различни традиционни и съвременни форми на йога. Неговата страст в преподаването и личната практика се базират на системата на Хата Йога, Виняса Йога и Виджняна Бхайрава Тантра. Подходът на Джеф към практиките е изграден върху философията на йога и дълбокото разбиране, че движението на тялото регулира и движението на Прана (енергията). Позволява на тялото да се саморегулира и лекува. Практиките му помагат да се адаптираме във времена на смяна на сезоните и да изграждаме сила и изящество. Той изследва особеностите на Хатха Йога, включващи дихателни техники, движения и фокус на ума, за да рестартираме цялото си същество. С много подробности и съвети към преподавателите, както и към запалените по йога Джеф успява да насърчи и запали страст във всеки един към това изкуство. 

Класовете на Джеф Брукс бяха посветени на обучители по йога и практикуващи, желаещи да задълбочват познанията си и да стигнат съвършенство в практиките си.

"Аз съм почти на 50 години. Но за първи път йога стигна до мен благодарение на моите братя. Преди много години, вероятно съм бил на 8 или 10-годишна възраст, когато те ми показваха някои пози и това беше въвеждането ми в йога.

По думите му една от книгите, препоръчани от родителите му, е била за младия Буда.

"В едно от ученията открих за медитацията, а аз правех нещо подобно на медитацията и след като прочетох повече в книгата за медитацииите, разбрах, че не е нещо необичайно. И после се превърна в страст и задълбочено търсене, за да разбера причините и защо се правят такива неща. И винаги търсех да прочета, да разбера за философията и по-специално за източната философия. Тоест, още от младежките си години бях въведен в този вид философия, а като тинейджър търсех това учение, въпреки че в тогавашните времена не беше никак лесно". 

Джeф Брукс и Славена Илиева       Снимка: личен архив

Според него, когато говорим за медитация първо трябва да осъзнаем, че ние сме онези красиви същества, които се свързват с всичко, което е около нас.

"Но различните преживявания и опитности ни откъсват. Много хора смятат, че трябва да открият центъра, а той вече си е в нас, с нас. Когато практикуваме йога и медитираме, трябва да разберем, че това, което търсим, то е вече тук. Просто трябва да премахнем ограниченията, които ни отдалечават, вместо да се опитваме да търсим липсващото. Руми казва нещо много красиво “Ние ходим от едно място на друго, за да открием прекрасната диамантена огърлица, която всъщност е на врата ни“. Ние търсим нещо, което вече имаме и това е и медитацията. Ние единствено трябва да се свържем с това, което вече имаме".

Брукс коментира, че за един загубата на близък може да е толкова голяма травма, колкото за друг загубата на любим.

"Наистина през последната година бяхме подложени на голяма травма, отделянето от близките, отдалечаването ни. И в един момент аз поисках да посетя Европа и конкретно България, за да помогна и да споделя за това осъзнаване - в нас е истината и способността да се освободим от травмата. А когато говорим и от гледна точка на йога, разбираме, че има падения и висини и ние трябва да се научим да плуваме. В Австралия има израз - "да се научим да плуваме с вълните“. А когато говорим за травма, то трявба да намерим този момент, тук и сега и в същото време да осъзнаем, че не е нужно да е тук и сега. За някой това си е един дълъг път, който трябва да се извърви, който е много вкоренен в нас. А красивото на йога и на което ни учи е, че в нас е и отговорът на всичко, което ни притеснява. Само трябва да си спомним как да се свързваме", допълни в предаването "Нощен хоризонт" Джеф Брукс.

Той препоръча никога да не приемаме нещата за даденост.

"Всичко се променя и много често промените се случват извън вас, и те оказват ефект върху нас. А понякога промените настъпват, понеже вие сте взели решение, с което сте ги предизвикали. А това, на което ни научи Covid-19, е, че ние не контролираме нищо.  А аз самият не успях да се върна в Австралия, поради различни причини, но главната беше, че австралийското правителство избра да ни изолира напълно от целия свят, а това, което работя, не ми позволи да се върна и това също си беше голямо предизвикателство. Имам три големи деца и цяла година не сме се виждали и ето това е част от моята лична травма. А в Бали в момента има голяма програма за насърчаване на хората да се ваксинират и се надяват в близките месеци да отворят границата. Но все пак говорим за остров с два милиона и половина жители и 80% от населението разчита на доходи от туризма. И разбирате какво мащабно влияние има случващото се за местната икономика. В Бали помагах и продължавам да подкрепям с това, което печеля, докато преподавам или като се храня в местни ресторанти. Наистина много дълбоко е засегнат островът и в дългосрочен план какъв ще е ефектът никой не може да знае.

Той сподели, че част от неговата работа в Барън Бей, Австралия, туристически и ваканционен град, като Убуд в Бали, е да преподава.

"Там аз преподавах на различни хора от целия свят и поради тази причина хора, които си имат йога студия, идваха в Барън Бей на йога курсове и споделяха: „Наистина прекрасно е това, което правиш".

Снимка: Славена Илиева

По думите му хората в България са изключително гостоприемни:

"И толкова много ми харесва това, че от града много бързо човек се озовава сред природата. Успях да посетя Боянския водопад, църквата, извървях доста километри пеша сред природата. Наистина голяма красота. А иначе, когато посещавам държави, обожавам да направя проучване. Открих, че Сердика е старото име на София, силно римско влияние е имало по тези земи, това са земите и на древните траки, обичам историческите факти. А нещо, което силно ме впечтали, понеже съм в близост до "Оборище" - в парка децата играят сред руини от различни епохи и това е толкова красиво. И да, винаги се опитвам да усетя и да науча повече за мястото, където се намирам, а след като прочетох за столицата, сега, когато виждам нещата, е прекрасно".

Шушумна означава енергиен канал. Много хора са запознати с меридианите от китайската медицина. Нади във философията на йога е подобно нещо и това е разбирането за енергията, която е в нас и която непрекъснато се движи в тялото ни, а когато има застой на енергия се прверъща в мръсен кладенец, който започва да ни разболява.

"В различните йога учения тези енергийни канали са около 83 хиляди. Но основните три енергийни канали са: Шушумна  -  и той е най-важният енергиен канал, който се намира в гръбначния стълб. Другите два са ида и пингала, които като змия обгръщат гръбначния стълб - нали си спомняте от аптеките шишенцето с двете змии, които се преплитат. И там, където те се докосват, там се намират и чакрите, сигурно сте чували за чакрите и тяхното значение. И всичко това е едно цяло. И искаме тази енергия, която тече по гръбначния стълб да казва на тялото какво да прави. Когато обаче сме изморени дали раменете, дали при тазобедрените стави, енергията по гръбначния стълб не функционира, както трябва.  Суксама е друго нещо, което е много важно. Това е термин, който на санскрит означва благодарност. Матуа Суксама в Бали означва поздрав, благодарност и признателност. Много се говори за културните различия и разбирания по света, много йога учители използват на санскрит думата Намасте, когато приключват с практиката и всъщност това е поздрав. Аз лично съм избрал думата Суксама, тъй като по този начин споделям благодарност не само към хората, които са на курса. С тази дума отправям благодарност и към мъдростта, която стига до нас, благодарение на толкова много йоги и йогини от древни времена до ден днешен".

Участничка в курса коментира, че Джеф Брукс не идва в България да направи пари:

"Това е нещо, което не виждаме всеки ден с хората около нас, толкова оптимистични хора, идва тук, за да види практикуващите. Той не идва тук, за да направи пари, за да спечели нещо. Няма изисквания никакви специфични. Идва, за да види йога общността, споделя знанията си свободно преди и след класовете и разбира се, винаги е удоволствие и страшно полезно и ценно да общуваш с хора на такова ниво с толкова много опит, обиколили света и практикували с всевъзможни преподаватели".


Цялото иинтервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елена Йончева

Елена Йончева: Обществото няма да се развива добре, ако нямаме свободни медии

Преди няколко дни на 20 октомври ЕП прие Резолюция относно европейските медии в цифровото десетилетие: План за действие в подкрепа на възстановяването и трансформацията.   "Европейските медии, медиите и журналистите са в основата на това как функционира една демокрация . Ние не можем да очакваме, че от една страна няма да можем да имаме..

публикувано на 26.10.21 в 18:36
Асена Сербезова и Димитър Маринов

Изтича договорът между НЗОК и Българския фармацевтичен съюз

Българският фармацевтичен съюз (БФС) заведе колективен иск от името на своите членове срещу Народното събрание и Министерския съвет. БФС е първата съсловна организация, която е принудена да направи това, поради дискриминационно отношение към магистър-фармацевтите, което съществува от години в системата на здравеопазването, но особено..

публикувано на 26.10.21 в 17:09

Ирина Гайтаневска: Разполагаме с ваксината на AstraZeneca

Слушателят на програма "Хоризонт" на БНР Ганчо Ганчев твърди, че във ваксинационните центрове в София няма ваксина на фирмата на AstraZeneca. Но в ефира на предаването "Хоризонт до обед" Ирина Гайтаневска, директор на дирекция   Надзор на заразните болести в РЗИ София опроверга това твърдение: "Това, че няма ваксината на AstraZeneca на..

публикувано на 26.10.21 в 14:52

Георги Маринов: Ваксинационният имунитет е много по-добър от естествения

„Има голям брой деца, които развиват сериозно заболяване, много по-голямо, отколкото се наблюдаваше преди. Това се наблюдава и в Българи в момента", каза за БНР Георги Маринов, молекулярен биолог от Департамента по генетика на Университета в Станфорд. По думите му тестването на малките ученици не може да помогне да се вземе решение те..

публикувано на 26.10.21 в 13:30

Академия Решение – "Училището на живота за родители“- полезен и приятен онлайн форум за родители и ученици

"Това е място, където родителите могат да задават въпроси като какъв родител съм, как се справям, как се справят децата ми, как мога да им помогна, че да ги окриля и те да станат истински и отговорни хора", разказа в „Преди всички“, Силвия Василева, един от създатели на „Академия Решение“  - безплатен онлайн форум за родители и ученици. Утре - 27..

публикувано на 26.10.21 в 11:51

Постоянната експозиция на Регионалния исторически музей – София е достъпна и в Интернет

Постоянната експозиция на Регионален исторически музей – София вече е достъпна на официалната страница на музея в Интернет. С помощта на технология за 3D заснемане с камера са заснети осемте зали от постоянната експозиция, които представят експонати, обхващащи период от повече от осем хиляди години – от времето на неолита до 40-те години на..

публикувано на 25.10.21 в 19:51

Няколко НПО търсят съдействие от институциите за издаване на документи на 250 хиляди българи

Редица изследвания и данни показват, че голям брой от хората в България нямат адресна регистрация и не притежават документ за самоличност - така те остават „невидими“. В повечето случаи засегнати от проблема с липсата на адресна регистрация и документ за самоличност са най-бедните и уязвими групи. Голяма част от тези „несъществуващи“ хора..

публикувано на 25.10.21 в 16:24