Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златото – инвестиция с блясък и доходност (Част I)

Златото е единственият продукт, който е запазил ролята си в човешката цивилизация хилядолетия наред. Това е първото послание, което д-р Валентина Григорова – Генчева отправя към своите студенти и към начинаещите инвеститори в злато. Д-р Григорова – Генчева оглавява уникална дирекция „Злато и нумизматика“ в една от големите банки у нас, а отскоро преподава същата дисциплина във Висшето училище по застраховане и финанси. „Известно е, че още в древността хората са търсели отражението на слънцето и връзката с властта. Първите късчета самородно злато са намерени в Мала Азия. То е наричано електрон – т.е. сплав от злато и сребро“, разказва експертът по нумизматика в първия от двата специални епизода на подкаста „На всяка цена“, посветен на инвестициите в благодарния метал. В него ще обърнем внимание на монетите. 

Златен лев с изображението на Иван Рилски е една от най-ценните български монети 

За инвеститорите, които освен печалба, търсят и добавена стойност, златните монети със сигурност биха били по-интересни, категорична е д-р Григорова – Генчева. Най-ценни са монетите, емитирани в изключително малки тиражи, каквато е златната монета от 2001 година с изображението на Иван Рилски. „Тази монета беше изключително атрактивна и със своята форма, и с малкия тираж. Тя практически е изчерпана от пазара на златни инвестиционни монети в България. Това означава, че който я е закупил за сравнително високата за времето си цена от 500 лева, днес би могъл да я продаде поне за 1 500 или за 2 000 лева“, коментира експертът по инвестиции в благородни метали. Разбира се, притежателите на тази монета изобщо не възнамеряват да я продават, защото с времето цената й ще нараства. По думите на д-р Григорова – Генчева за повечето колекционери са важни както нумизматичната стойност на притежаваните от тях монети, така и съчетанието с високата проба на благороден метал, от който са изработени. В богатите колекции можем да намерим не само шедьоври на монетосеченето, но и красив прочит за важни исторически събития.  

Валентина Григорова - Генчева

Античните и средновековни златни монети – „плячка“ на инвеститорите  

„За съжаление, все по-често античните и средновековни монети се превръщат в плячка за инвеститорите“, допълни д-р Григорова – Генчева, като визира инвеститори, които купуват монети единствено със спекулативна цел, а не нумизматите, за които изделията от благороден метал имат висока естетическа и културно-историческа стойност. В колекциите могат да се видят гръцки, римски и дори папски монети. „Някои от тях са само в няколко десетки екземпляри“, обясни експертът. По думите й стойността на тези монети нараства от края на Втората световна война до наши дни, което ги превръща по-скоро в инвестиционен продукт, отколкото в „любим обект на колекционерите“.  

Монетните дворове всяка година избират много важни за съответната държава годишнини и събития, които да възпроизведат върху възпоменателните монети. Олимпийските игри често са избирани, припомни д-р Валентина Григорова – Генчева. Пандемията от коронавирус отложи с година игрите в Токио, а годишното изложение на монети в Берлин, където се представят най-новите тенденции, е проведено изцяло онлайн. „България може да се похвали с една много красива колекция за олимпийските игри в Атина през 2004 година. Това бяха малки златни монети, на които е представен символът на съвременния олимпизъм Пиер дьо Кубертен и различните олимпийски спортове, оформени много елегантно“, коментира експертът по нумизматика. Серията е придружена с красива кутия и книга, която разказва за българските постижения на олимпийски игри. 



Монети с различни форми и цветни изображения  

Друга тенденция са монетите, свързани и посветени на децата. „Там гравьорите си позволяват по-раздвижени изображения“, каза д-р Григорова – Генчева. Това е причината да можем да видим монети, на които са изобразени анимационни герои и герои от популярни приказки. „Тук може да се натъкнем и на различни форми. Отдавна монетите не са само във формата на кръгче. Има такива във форма на риба, четирилистна детелина и на сърце“, допълни експертът.  

По думите на д-р Григорова – Генчева комерсиалното е навлязло и в света на нумизматиката, като това може да проличи или в материалите, от които са изработени монетите, или в изображенията върху тях, някои от които са на ръба на естетиката. „Именно затова нумизматите казваме, че за всички монети има пазар. В България е нормално да облечеш детето си с тениска с анимационен герой, да му купиш кецове, евентуално раничка, но не и да му подариш такава монета“, допълни експертът по нумизматика.  

Според нея политиката на БНБ в това отношение е да запази високата естетическа стойност на монетите, като често върху тях се появяват светци. „Тук посланието е еднозначно и много красиво“, убедена е д-р Валентина Григорова – Генчева.  

Още за света на нумизматиката ще чуете в първия от два тематични епизода за инвестиции в злато на подкаста „На всяка цена“. В следващия епизод ще се впуснем в темата за инвестиционното злато. 

Снимките са предоставени от д-р Валентина Григорова - Генчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15