Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Казус с Община Дупница и ВиК асоциация - Кюстендил

Снимка: Община Дупница

Община Дупница нито влезе в регионалната ВиК асоциация-Кюстендил, което трябва да стане от 1 юли, нито излезе от Асоциацията, за което пък общинските съветници гласуваха преди седмица.

До безпрецедентната ситуация се стигна след като на днешното Общо събрание на Асоциацията по ВиК решения не се взеха поради липса на мнозинство от три четвърти от гласовете на присъстващите представители на 8-те общини в региона.

Решение Община Дупница да влезе в регионалната ВиК асоциация на местния ОбС е взето още от 2014 г., но то не е станало поради редица организационни и нормативни усложнения при честата смяна на правителствата. Влизането трябваше да стане от 1 юли т.г.

Внезапно обаче дупнишките общински съветници гласуваха преди седмица Общината да излезе от Асоциацията - дори и влизането и да не е станало факт. Областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски, който е дупничанин, коментира ситуацията:

„Значи, ако е законно тяхното решение, то си остава и оттук нататък те ще могат да поискат ново заседание, на което да бъде включена тази точка за излизане“.

Това, че в регион Кюстендил няма единна ВиК асоциация - освен Дупница, която остава с неясен ВиК статут, и Община Сапарева баня категорично отказва да влезе, нито една община в областта ще може да получава еврофинансиране по водните си проекти и рехабилитацията на ВиК-мрежата си.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Дупница напуска областната ВиК асоциация - Кюстендил

Дупница да напусне областната ВиК асоциация - Кюстендил и да остане автономен воден оператор, реши на днешното си заседание Общинският съвет. Съветниците гласуваха за излизането заради двойното поскъпване на питейната вода до 2,72 лв. за кубичен метър при..

публикувано на 23.06.21 в 17:29
ВИЖТЕ ОЩЕ

Патриарх Даниил е в сградата на МС, премиерът го посрещна лично

Негово Светейшество българският патриарх Даниил пристигна в сградата на Министерския съвет, където беше посрещнат лично от служебния министър-председател Димитър Главчев. Планираното за днес редовно правителствено заседание ще се състои с лед срещата..

публикувано на 24.07.24 в 11:14
Йордан Тодоров

"Възраждане" внася в НС проект за удължаване на компенсациите за бизнеса във връзка с цените на тока

"Възраждане" ще внесе в деловодството на Народното събрание проект на решение за удължаване на компенсаторния механизъм заради повишените цени на електроенергията за небитовите крайни потребители и поставяне на таван. Йордан Тодоров обясни, че по..

публикувано на 24.07.24 в 11:04

Приеха на първо четене актуализацията на държавния бюджет

Народното събрание гласува на първо четене актуализацията на държавния бюджет във връзка с подадени нови 271 проекта по Инвестиционната програма на общините. С подкрепените предложения, внесени от Министерския съвет, прогнозният бюджет на проектите за..

публикувано на 24.07.24 в 11:02
Николай Денков

Денков: Пеевски сe опитва да отклони вниманието от проблемите в ДПС

Председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков заяви, че формацията му е готова за диалог, но остава скептична към възможностите за реализиране на третия мандат в това Народно събрание: "Ние сме готови да обсъждаме какви са..

публикувано на 24.07.24 в 10:37

МВР: Пожарната обстановка в страната ни е овладяна

Към момента на територията на страната няма активни пожари. От огнената стихия през изминалите дни са опожарени изключително големи площи – хиляди декари гори, селскостопански територии, треви и храсти, съобщиха от МВР. Според извършения..

публикувано на 24.07.24 в 10:13

Борисов очаква избори: Трябва да се върнем към корените на демокрацията!

Поредните предсрочни избори са неизбежни, заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той призова останалите партии да са сдържани по време на предизборната кампания, за да създадат условия за диалог и формиране на редовен..

публикувано на 24.07.24 в 10:05
Делян Пеевски

Пеевски: ПП-ДБ се опитват да се ребрандират като антикорупционна партия

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски обясни мотивите си да изпрати до МВР, прокуратурата и ДАНС доклада за дейността на Временната комисия от 49-ото НС за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и..

публикувано на 24.07.24 в 10:02