Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест заради манган във водата блокира околовръстния път на Пловдив

Снимка: Кремена Данева

На пореден протест заради лошото качество на водата излизат днес жителите на пловдивските села Бреcтовица и Кадиево.

В 17 часа, когато трафикът е най-натоварен, те ще блокират  детелината на „Пещерско шосе“ и околовръстния път на Пловдив, за да изразят недоволството си от бавните действия на институциите и да припомнят, че повече от година от чешмите им тече негодна за пиене вода със съдържание на манган. Протестиращите вече са решени да търсят правата си в съда. Подготвят и петиция до Европейския съвет.

"Наслушахме се през март на обещания за  нова водоснабдителна система и канализация, но с отшумяването на предизборния патос стана ясно, че пари за този проект  няма, а и той  не е бил одобрен от В и К холдинга във варианта, в който е бил предложен от пловдивското дружество, припомни в "Преди всички" председателят на Гражданското сдружение „Живот за Брестовица“ Любомир Томов:  

"За жалост отново едни балони, едни лъжи...Единственият ход, който успя да направи "ВиК" Пловдив е да набие три нови сондажа, които са в същата санитарна зона, която е заразена, а вчера научихме, че два от кладенците са отново заразени. Дадохме и проби на независима лаборатория за водата, която сега ни се доставя - пробите отново са с много голямо съдържание на манган", посочи Томов.

Според Емануела Караманова - заместник - председател на сдружението, от няколко месеца има внесена  подписка в областната управа, с която се настоява  да бъде отстранено цялото ръководство на „ВиК“-Пловдив, заради невъзможността да се справи с проблема. Оставка се иска и на ръководствата на РЗИ – Пловдив, Басейнова дирекция – Източнобеломорски район и на главния архитект на Община „Родопи“. Тя припомни и заключението на експертите, че причината за замърсяването с манган на водата в района е водното огледало на местния мини. ВЕЦ. 

На  последната среща на представители на гражданското сдружение с областния управител Ангел Стоев е станало ясно за подготовката за изграждане на нов водоизточник, който се намира сравнително далече от вече компрометирания . Ето какво каза в тази връзка Ангел Стоев:  

"Този водоизточник е в същия ареал, той се намира и на държавна територия и лесно може да се пристъпи към използването му".

„Не е редно да плащаме за негодна за пиене вода на цени, утвърдени за всички останали граждани, наясно сме, че няма това да се уреди сега, но призоваваме за бъдещи законодателни промени“, казаха още Емануела Казаманова и Любомир Томов. 

"Ние си плащаме отрова за 5000 хиляди човека...", заяви Томов.

В областната управа очакват до края на седмицата  В и К холдинга да оповести варианта на проект за нова водоснабдителна система и канализация. Управителят на В и К Пловдив Спартак Николов каза, че се обсъжда и възможността той да бъде включен  в Плана за възстановяване и устойчивост.

"В частта "Канализация и пречиствателна станция", което е допустимо", обясни Николов.

„Какъвто и да е проектът, проблемите ни няма да бъдат решени скоро, затова трябва непрекъснато да напомняме, че в 21 век, в държава от Европейския съюз, не може да се живее по този начин“, коментираха пред БНР жители от  Брестовица и близкото село Кадиево.

Към протестиращите тази вечер ще се присъединят в знак на съпричастност  жители и на селата Труд, Първенец, Гълъбово, Лилково, Ситово и кв. Коматево. 

Още по темата в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Между 10 и 15 села във Варненска област са на воден режим

Няма нито една община във Варненска област, в която да няма села с режим на водата. Причина за това е, че заради сушата и високите температури подземните водохващащи съоръжения са сухи.  Между 10 и 15 села в момента са на воден режим, съобщи Веселин Русев - управител на ВиК дружеството във Варна.  Най-сериозните проблеми са в община Аврен -..

публикувано на 23.07.24 в 14:34

Елена Поптодорова: Съжалявам, че по отношение на Украйна се получи такъв сблъсък с назначението на Ненчев

Няма да коментирам личността на Николай Ненчев, защото се предполага да го познавам и по-добре. Но има нещо, което не би трябвало да се случва , каза Елена Поптодорова в интервю пред БНР.  Бившият посланик на България в САЩ коментира напрежението между президентството и служебния премиер Димитър Главчев за назначаването на временен..

публикувано на 23.07.24 в 14:01

Опасно ли е повишението на средната скорост по линии на столичния градски транспорт?

От 1 юли средната скорост на движение по част от линиите на градския транспорт в София е повишена. Според Европейския център за транспортни политики това е опасно за хората. От сдружението настояват общината да обясни как промяната е съобразена с пътните условия. В един автобус на градския транспорт се движат между 50 и 100 души...

публикувано на 23.07.24 в 14:00

Илхан Кючюк оглави комисията по правни въпроси в Европарламента

Евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк бе избран за председател на комисията по правни въпроси в Европейския парламент. Още четирима наши представители в Европарламента получиха ръководни места в комисиите. Евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова бе избрана за първи заместник-председател на..

публикувано на 23.07.24 в 13:31
Председателят на комисията по екология Красимир Гълъбов и общинските съветници Ваня Григорова (вдясно) и Марта Георгиева (вляво) дават брифинг в сградата на Столичната община за условията в приютите и клиниките на ОП

Общински съветници искат подобряване на условията във ветеринарната клиника към "Екоравновесие"

Общински съветници в София настояват да бъдат предприети спешни мерки за подобряване на условията във ветеринарната клиника "Връбница" към общинското предприятие "Екоравновесие" и да бъде отменена заповедта, с която се забранява достъпа на доброволците до клиниката. Темата беше обсъдена на среща на общинари с неправителствени организации. По..

публикувано на 23.07.24 в 13:25

Ружа Смилова: Единственият печеливш от политическата криза е президентът

Надежда всички имаме, но оптимизмът е дефицитно чувство във връзка с третия мандат за съставяне на правителство.  Това коментира пред БНР политологът Ружа Смилова. "Вече видяхме най-малко 3 неуспешни опита за сформиране на правителство с третия мандат, който беше даван на БСП.  Не е изключено президентът Радев да реши да играе с..

публикувано на 23.07.24 в 13:21
Димитър Главчев

Главчев е готов да остане премиер, ако третият мандат не бъде изпълнен

Служебният премиер Димитър Главчев е склонен да остане на поста, ако третият мандат не бъде изпълнен и страната отново трябва да бъде управлявана от служебен кабинет. Това стана ясно от думите на самия Главчев, който по-рано днес отговаря на въпроси на граждани и медии във Фейсбук: "Министерският съвет е много сериозно предизвикателство от..

публикувано на 23.07.24 в 13:00