Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебният кабинет: Милиарди евро са раздадени без обществени поръчки

Служебните министри на регионалното развитие, финансите и икономиката - Виолета Комитова, Асен Василев и Кирил Петков.
Снимка: БГНЕС

През последните 2 години държавните фирми са възложили строителство без обществени поръчки за 8 милиарда и 700 милиона лева, на подизпълнители по така наречената процедура ин хаус, която се прилага в много спешни и крайни случаи.

Става дума за строителството на магистрала „Хемус“, ремонти на язовири и други строителни дейности, като авансово е плащано на фирмите-изпълнители по цени, които не са пазарни. Служебният министър на финансите Асен Василев обяви, че тази практика ще бъде прекратена с промени в наредбите. Вече сключените договори за строителство, включително и за магистрала „Хемус“ ще продължат да се изпълняват.

„В повечето случаи договорите са написани така, че е трудно да бъдат прекратени, даже и при липсата на изпълнение. Това, което е по-притеснително е, че тези договори са авансирани напред - т.е. разплатени огромни суми по тях, без да има извършена работа и в много случаи, без да има банкови гаранции. Което означава, че, ако фирмата не си изпълни договора, шансът ние да можем да си върнем парите е почти нулев“, коментира Василев.

Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че още днес внася в съда директен иск за вреди срещу ръководството на Българската банка за развитие, които не могат да бъдат отстранени:

„Защото не може двама човека, които са направили, според мен вече вреди към обществото с това, че са концентрирали толкова много средства, които са им дадени от държавата да отидат в едни 8 компании, не могат те сега да спрат възстановяването на следващите 10 000 компании например през нашата програма за възстановяване“.

Заместник правосъдният министър Иван Демерджиев поиска от Инспектората към Висшия съдебен съвет да провери спазват ли се правилата за случайното разпределение на делата за спиране на регистърни производства, свързани със заявени промени в състава на органите на управление и надзор на публични предприятия. 

Демерджиев очаква при откриване на нарушения на правилата за случайно разпределение на делата - да бъде дадена препоръка за отстраняването им, а ако бъдат установени данни за търсене на дисциплинарна отговорност на съдии - да се уведомят административният ръководител на Софийския градски съд и Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Петков коментира отново и ремонта на язовирите: „Реално голяма концентрация на фирми, всичките с много близки стойности на единични цени, независимо къде се намират в България. Цифрите, които аз видях, са два пъти цената на бетона в сравнение с пазарната цена и пет пъти цената на транспорт“. 

Служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова отново коментира съдебните решения, които спират и смяната на ръководството на държавното дружество „Автомагистрали“.

„Каква е тази практика?! Какви са тези закони?! Какви са тези събития, които се случват?! Защото това не е частно акционерно дружество. 100% собственост на Регионалното министерство, държавна собственост и министърът не може да смени своя изпълнителен директор“, каза Комитова. 

Тя припомни казуса с авансово платените средства на 30 фирми за свлачища:

„Сумата, която се превежда, се определя по оферта, дадена от фирмата. Тя си казва, че това свлачище ще струва 16 млн. по оферта, сключва си договор с нашето търговско дружество „Автомагистрали“ и получава 16 млн.“.

Втори месец не може да бъде освободен от заемания пост ръководителят на Държавната финансова инспекция, тъй като той е в болничен и не може да му бъде връчена заповед за освобождаване, обяви още Асен Василев:

„Той се лекува на домашно лечение, не е у дома си и отказва да каже, къде се лекува и не можем да се свържем с него. Това е юридически издържано според нашата правна система и правна уредба. На 1 юли ще мине този месец, за да можем съвсем скромно да си предприемем действието по уволнението“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането, като се очаква скоро да бъде определена нова дата. Информацията съобщиха АФП и Ройтерс. Това..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество медицински консумативи. Изпълнителният директор на "АДРА-България" Мариан Димитров каза:..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП. "Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна В изявление на испанското..

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна Освен Белгия, десетки изтребители за Киев обещаха Нидерландия, Дания и Норвегия...

публикувано на 26.04.24 в 21:59