Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уилям и Хари откриха статуя на принцеса Даяна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Принц Уилям и принц Хари откриха в четвъртък статуя на майка си принцеса Даяна в двора на двореца Кенсингтън в Лондон. На 1 юли Даяна щеше да навърши 60 години.

Херцогът на Кеймбридж и херцогът на Съсекс се появиха заедно за първи път след погребението на дядо им Филип през април. При откриването на статуята те заявиха, че се надяват тя да бъде приета като символ на живота и наследството на майка им и благодариха на всички по света, които поддържат жив спомена за принцеса Даяна.

„Ще запомним нейната любов, сила и характер“, отбелязаха принцовете Уилям и Хари.

Церемонията се състоя в изключително тесен семеен кръг, съобщи Би Би Си.

Освен синовете на принцеса Даяна присъстваха и двете ѝ сестри, нейният брат и членове на екипа на скулптора Иън Ранк-Броудли.

Хари прекара много време с лелите и вуйчо си в оживени разговори. Никой от присъствалите не направи публично изявление. Нямаше речи и фанфари. Хора се бяха събрали пред двореца, а фенове на Даяна привързаха цветя и нейни снимки на портала. Статуята ще може да бъде видяна по време на часовете, когато дворецът е отворен за посещения. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правителство отмени участието на България като страна-партньор на изложението Webit

Служебното правителство отмени участието на България като официална страна-партньор на Международното изложение Webit поради редица несъответствия с пазарните механизми. Изложението ще се проведе на 30 и 31 октомври в София. От правителствената информационна служба посочват, че до момента от страна на Фондация Webit (Webit Foundation) не е..

публикувано на 14.08.24 в 19:59

Без участие на "Хамас" в насрочените за утре в Катар преговори за прекратяване на огъня в Газа

"Хамас" няма да участва в насрочените за утре в Катар нови преговори за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, но служител, информиран за преговорите, посочи, че посредниците се очаква да се консултират с палестинската група след това, предаде Ройтерс. Решението на ръководството на палестинската групировка беше последвано от изявления на..

публикувано на 14.08.24 в 19:43
Снимката е илюстративна.

Верижна катастрофа в района на моста над Площада на авиацията в София

Верижна катастрофа затруднява движението на столичния булевард "Цариградско шосе" в посока Орлов мост, в района на моста над Площада на авиацията. На място има полицейски екипи. Няма пострадали хора.

публикувано на 14.08.24 в 19:40

МС одобри близо 1,5 млн. лв. компенсации за децата, неприети в държавни и общински детски градини

Правителството одобри близо милион и половина лева (1,45568 млн. лв.) за компенсации на семействата, чиито деца не са приети в държавни и общински детски градини поради липса на свободни места. Средствата се предоставят за 1464 деца от столична община и за 7 от община Пловдив. Компенсациите се изплащат за периода от 1-ви май до 30-ти юни и..

публикувано на 14.08.24 в 19:23

Хосписът в Банкя, в който при пожар загина човек, е незаконен, работел без лиценз

Пожар избухна този следобед в хоспис - дом за възрастни хора, в центъра на град Банкя. Един човек загина, трима са ранени. Има опасност за живота на един от пострадалите. Пожар в дом за възрастни хора в Банкя, има жертва и пострадали Огънят е пламнал около 15:00 часа. На място са пристигнали няколко екипа на Спешна помощ и Пожарната. Огънят е..

публикувано на 14.08.24 в 19:05

Прокуратурата с подробности за акцията с кредита, отпуснат от ББР на фирма на Гайтански

Служители на Антикорупционната комисия, прокурори и полицаи влязоха в имоти и офиси, свързани с бизнесмена Румен Гайтански-Вълка и с бившия директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев. Акцията е във връзка с разследване на кредит в размер на близо 150 милиона, отпуснат на фирма на Гайтански от Българската банка за..

публикувано на 14.08.24 в 18:21
Владимир Савов

Зам.-председателят на КФН, който подаде оставка, отива на работа в Азия

Със 109 гласа "за", 36 "против" и 16 въздържали се Народното събрание освободи от длъжност заместник-председателя на Комисията за финансов надзор Владимир Савов, който подаде оставка. В комисията Савов ръководеше управлението "Застрахователен надзор".  Освободиха зам.-председателя на КФН От парламентарната трибуна той подчерта, че вече 10..

публикувано на 14.08.24 в 18:20