Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Воден режим в Кюстендилско заради намален дебит на водоизточници

Две села - Соволяно, община Кюстендил, и Драгодан, община Кочериново, въвеждат воден режим заради горещините и спадналият дебит на водоизточниците, казаха от оператора „Кюстендилска вода“. Ако високите температури си задържат и не завали следващите дни и други селища в региона ще имат проблем с водоподаването, каза инж. Йорданка Харалампиева от водното дружество.

Водният режим в Соволяно влиза в сила от 2 юли и ще е бъде от 11 часа до 18,00 часа, питейна вода за жителите на населеното място ще има от 18,00 часа до 9,00 часа, пояснява кметът Пламен Илиев.

Експертът от „Кюстендилска вода“ инж. Йорданка Харалампиева коментира ситуацията:

„В Драгодан кметът все още не е обявил режим, но там рязко са намалели водните количества и може би другата седмица, ако продължи засушаването, ще въведат и те“.

Същевременно е в сила заповед на кмета на община Кюстендил за забрана използването на питейната вода за друго потребление като поливане на градини по дворовете, миене на МПС и др. Санкцията е до 200 лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Патриарх Даниил: Милосърдието е национална добродетел за нас, българите

Да пазим вярата, милосърдието и добродетелния живот. Това ни прави хора!“ – посланието отправи патриарх Даниил на днешния 27 юли, в който почитаме паметта на Светите Седмочисленици и на Свети Великомъченик Пантелеймон. Днес честваме и успението на Свети Климент Охридски.  Патриарх Даниил оглави литургията в столичния храм "Свети Седмочисленици"...

публикувано на 27.07.24 в 14:35

Проблемът с питейната вода в много райони на България може да се задълбочи

Специалисти по водоснабдяване предупреждават, че проблемът с недостига на питейна вода в много райони на България може да се задълбочи.  Над 60 населени места, в които живеят около 40 хиляди души, са на воден режим заради намалени количества във водоизточниците.  Най-голям е броят на селищата в област Шумен, а от сезонен хроничен недостиг на вода..

публикувано на 27.07.24 в 14:11
Джакарта

От Джакарта в Борнео - спорният мегапроект за новата столица на Индонезия

Името му е Нусантара - явански термин за "архипелаг", намира се насред джунглите на провинция Източен Калимантан, в индонезийската част на остров Борнео и ще стане официално новата столица на Индонезия на 17 август по време на отбелязването на 79-ата годишнина от независимостта на страната от Нидерландия. Изграждането на града започна в средата..

публикувано на 27.07.24 в 14:00
доц. Наталия Киселова

Доц. Наталия Киселова: Промяната в Конституцията трябва да е последна стъпка, не първа

"Има положения, с които на пръв прочит не съм съгласна. Има един основен мотив, който може да се види през цялото решение – че самият съд е разделен . По определени въпроси са успели да постигнат дали мнозинство, дали единодушие, по други не са успели." Това каза пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател в Софийския университет "Св...

публикувано на 27.07.24 в 13:51
Снимката е илюстративна, архив.

Русия твърди, че е установила контрол върху Лозоватское

Руските сили са установили контрол върху населеното място Лозоватское в т. нар. Донецка народна република в Източна Украйна, съобщиха от руското министерство на отбраната. Твърди се също, че шест бригади на украинските въоръжени сили са претърпели поражение в няколко селища в областта. От страна на Киев няма коментар на твърденията.  Над 100..

публикувано на 27.07.24 в 13:46

Над 2 млн. лв. ще са необходими за възстановяване на най-пострадалите домове във Воден и Крайново

Над два милиона лева ще са необходими за възстановяване домовете на най- тежко пострадалите при пожарите в боляровските села Воден и Крайново. Общинските съветници и кметът на крайграничната община дариха месечните си възнаграждения за възстановяване след огнената стихия.  13 семейства са останали без единствения си дом, техните къщи трябва да..

публикувано на 27.07.24 в 13:42
В столицата се открива 61-ата сесия на Междуправителствения панел по изменение на климата (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) към ООН. На снимката: столичният кмет Васил Терзиев. Снимка: Милена Стойкова/БТА

Терзиев: Една от целите ни е до 2030 година София да е град без замърсители на въздуха

Една от амбициозните ни цели е София да бъде град с нулеви нетни емисии до 2030 г., каза столичният кмет Васил Терзиев при откриването на 61-вата сесията на Междуправителствителствения панел по изменение на климата (IPCC). София е домакин на форума, който бе открит днес и ще продължи до 2 август. Сесия на Междуправителствения панел по..

публикувано на 27.07.24 в 13:31